Het is nu vr jul 10, 2020 8:19 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 
Mythes rond Marokkaanse soldaten 
Auteur Bericht
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 10147
Bericht Mythes rond Marokkaanse soldaten
Gepubliceerd op: 27 oktober 2004

Door Harmen van der Werf

KAPELLE - Dat hij zich eraan ergert, is te zwaar uitgedrukt. Archivaris Frank de Klerk vindt wel dat er zo langzamerhand te veel indianenverhalen rondzingen over de rol van Marokkaanse soldaten tijdens de oorlog in Zeeland. En dat terwijl een onderzoeker, J. Hey uit Hengelo, de geschiedenis van bijna al die in Nederland gedode soldaten in kaart heeft gebracht.

In deze dagen dat de bevrijding van het overgrote deel van Zeeland wordt herdacht, komt het van pas die historische bladzijde eens op te slaan. Zeker sinds in Nederland, met name in de Marokkaanse gemeenschap, de belangstelling voor Marokkaanse militairen in de Tweede Wereldoorlog is toegenomen. De Klerk juicht dit toe. Enig historisch bewustzijn is nooit weg, maar, luidt zijn oproep, hou het alstublieft bij de feiten.

In de mooie leeszaal van het archief van de gemeente Kapelle haalt De Klerk een tekst van het internet tevoorschijn, van Mohamed Achahboun. Het is de weergave van een lezing die hij mei vorig jaar in de Laurenskerk in Rotterdam heeft gehouden. Achahboun is in Nederland de drijvende kracht achter de herdenking van Marokkaanse soldaten die tegen de Duitsers hebben gevochten én van wie er negentien - plus een Algerijn - begraven liggen op het Franse militaire kerkhof in Kapelle. Volgens Achahboun hebben die Marokkanen ook zeker bij Kapelle tegen de Duitsers gestreden, in de meidagen van 1940. Hij verhaalt zelfs dat er na de Tweede Wereldoorlog massagraven zijn afgegraven 'waarin drieënzestig soldaten lagen, allemaal van Marokkaanse afkomst'.
Dat er in Kapelle 'slechts' negentien Marokkanen op de begraafplaats te vinden zijn, wordt door Achahboun verklaard: alleen zij konden geïdentificeerd worden.

Het woord 'onzin' neemt De Klerk niet in de mond, dat zou te ver voeren. Zeker omdat de eerste geschiedschrijver van Zeeland 1940-1945, W. L. de Bree, ook iets over 'koloniale soldaten' schrijft in de meidagen van 1940. Zij waren meegekomen met het Franse leger en zouden aan het Kanaal door Zuid-Beveland 'hardnekkig' weerstand hebben geboden tegen de oprukkende Duitse troepen. 'Twaalf Afrikaanse Fransen verloren daarbij het leven', aldus De Bree.

"Maar waar hij dat op baseert, is onduidelijk", stelt De Klerk. "Een voetnoot waarin staat op welke historische bron dit is gegrond, ontbreekt." Bij het Zeeuws Archief in Middelburg, waar het originele werkmateriaal van De Bree ligt, wordt het momenteel uitgezocht.
De kans dat dit iets oplevert, is klein, denkt De Klerk. Van praktisch alle Marokkaanse en Franse militairen die in Kapelle begraven liggen, is bekend waar en wanneer zij zijn omgekomen óf aangespoeld. Dé deskundige op dit terrein in Nederland, J. Hey uit Hengelo, heeft dat uitgeplozen. "Omdat een oorlog uit meer dan veldslagen bestaat", verklaart hij zijn drijfveer voor dit monnikenwerk. Uit Heys navorsingen blijkt dat niet één Marokkaan bij oorlogshandelingen in Zeeland is omgekomen.

De meeste Marokkanen die in Kapelle zijn begraven - vijftien van de negentien - zijn in de zomermaanden van 1940 op Nederlandse stranden aangespoeld. Zij zaten waarschijnlijk op schepen die onderweg van Frankrijk naar Engeland door de Duitsers zijn getorpedeerd. Met de stroming dreven zij mee, richting het noorden. Op de Waddeneilanden zijn er veel aangespoeld en ook twee op de Zeeuwse kust, bij Vlissingen en Scharendijke. Pas na 1945 zijn ze met praktisch alle in Nederland gesneuvelde Franse militairen naar Kapelle gekomen. Kapelle kreeg dé Franse militaire begraafplaats voor Nederland toegewezen, omdat de gemeente zo goed had gezorgd voor ruim tachtig Fransen die in mei 1940 bij Kapelle werden gedood. Dat verhaal is genoegzaam bekend. Toch duikt steeds weer een ander beeld van de geschiedenis op.

Op zoek naar een verklaring, denkt archivaris De Klerk dat er feiten door elkaar worden gehaald. Marokkanen hebben in Zeeland niet meegevochten, ze hebben wél in de oorlog op diverse plaatsen in krijgsgevangenkampjes gezeten.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur


vr okt 29, 2004 4:06 pm
Profiel WWW
Warfare7

Geregistreerd:
di sep 14, 2004 2:23 pm
Berichten: 390
Woonplaats: Vlaanderen
Bericht 
Citaat:
Op zoek naar een verklaring, denkt archivaris De Klerk dat er feiten door elkaar worden gehaald. Marokkanen hebben in Zeeland niet meegevochten, ze hebben wél in de oorlog op diverse plaatsen in krijgsgevangenkampjes gezeten.


Interessant artikel.

Ik herinner mij een passage uit het boek "De Atlantische Muur" door Alain Van Geeteruyen - Uitgeverij De Krijger, over arbeiders tewerk gesteld bij de bouw van bunkers aan de Belgische kust.

Krijgsgevangenen - Arbeiders :

De Conventie van Genève, die de wetten betreffende de oorlogsvoering regelt, verbood ondermeer dat krijgsgevangenen ingezet werden bij werken die van direct belang waren voor de oorlogsvoering. Zo mochten ze bijvoorbeeld wel aan het werk gezet worden (tegen betaling) in de landbouwsector, maar niet bij de bouw van verdedigingsstellingen.

Deze wetten golden echter enkel voor gevangenen behorend tot staten die de Conventie ondertekend hadden. Rusland en de meeste niet- Europese staten hadden dit verdrag niet ondertekend en zodoende golden de bepalingen van Genève niet voor hun krijgsgevangen soldaten en konden deze laatsten wettelijk aan de bouw van de Atlantikwall ingezet worden.

Op welk tijdstip deze soldaten voor het eerste bij de bouw van de stellingen werden ingezet is niet bekend, maar in mei 1942 lag te Brugge het Kriegsgefangenen-Bau- und Arbeitsbataillon 37 met een staf en een drietal compagnies (1).

Deze eenheid, die samengesteld was uit Franse koloniale krijgsgevangenen (2) afkomstig uit Noord-Afrika, werkte ondermeer mee aan de bouw van de spoorwegbatterij van Bredene (Russen en Noordafrikanen), de kustverdedigingsstellingen te Heist (Marokkanen), Jabbeke (Tunesiërs en Marokkanen) en Wenduine (Senegalezen).

Politieke Gevangenen :

Van dwangarbeiders gerecruteerd uit politieke gevangenen en ingezet aan onze kust (België) zijn geen gegevens bekend. Het is onwaarschijnlijk dat dit gebeurd zou zijn daar deze arbeiders meestal werden ondergebracht in speciaal voor hen opgerichte kampen (3).
____________________________________

(1) Daar het O.T.-archief voor een groot deel in de vlammen is opgegaan, zijn in de onderzoekingen die door de auteur verricht zijn in Duitse militaire archieven geen aanwijzingen gevonden betreffende de inzet van krijgsgevangenen en/of gedeporteerden langs de Belgische kust. Enkel een aantal verzetsrapporten vermelden de aanwezigheid van geallieerde krijgsgevangenen aan de bouwwerken langs onze kust :

Service Marc - Feuille 7 - Courier C3 du 8/XI/43.
Duinbergen : Départ des prisonniers Marocains - (source : Obs. pers. de V.N. 44/125).
Courier F9 du 29/XI/43.
Situation Statique : Wenduine : Arrivée de Sénégalais. 16-11-43. Depuis quelques jours une centaine de prisonniers Sénégalais sont arrivés à Wenduine, ils viennent dit-on de Bredene. A Wenduine ils doivent travailler aux abris dans les dunes. Source : transmis par V.N. 44/45.

(2) Een rapport opgesteld door de groep Clarence meldde in mei 1942 de aanwezigheid van een eenheid met Feldpostnummer 35455, die toebehoorde aan de Stab en de 1. - 3. Kp. Kriegsgefangenen-Bau-und Arbeitsbataillon 37, een eenheid die hoofdzakelijk samengesteld was uit Franse soldaten. vermits het Frans leger in 1940 veel zwarte soldaten in dienst had is het goed mogelijk dat de Marokkanen en de Senegalezen vermeld in de rapporten van Marc het Kriegsgefangenen-Bau und Arbeitsbattaillon 37 waren.

(3) Dit was o.a. het geval in bepaalde O.T. bouwwerven voor V-wapens in Noord-Frankrijk. Daar werden vanwege de geheimhouding gemakkelijk dwangarbeiders ingezet omdat deze niet aan bepaalde regels zoals vrijetijdsperiodes en vakantiedagen onderworpen waren. Doordat ze het kamp niet konden verlaten was het eevoudiger om het doel van de werken voor de vijand verborgen te houden.[i]
[/i]
___________

Uiteraard geeft bovenstaande uiteenzetting geen uitsluitsel over de deelname van Marokkaanse eenheden aan gevechten op Nederlands grondgebied.

Toch kunnen er raakvlakken zijn met het artikel, als men let op de locaties van de tewerkstelling (o.a. Heist, op luttele kilometers van Zeeuws-Vlaanderen verwijderd).

Overigens is het niet denkbeeldig dat de Duitsers zowel in België als in Nederland, Franse koloniale krijgsgevangenen tewerstelden.

Bron : "De Atlantische Muur" - De Bouwheren - Alain Van Geeteruyen - Uitgeverij De Krijger 9320 Erpe-Mere (B).


zo okt 31, 2004 6:36 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group