Het is nu ma sep 20, 2021 10:06 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 88 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende
De vooroorlogse Poolse agressie tegen Volksduitsers 
Auteur Bericht
Panzermeyer
Bericht De vooroorlogse Poolse agressie tegen Volksduitsers
In het Verdrag van Versailles dwong Duitsland in 1920 haar gebieden Westpruisen, Posen en Ober-Silezie aan Polen af te staan. Na de inlijving wilde de Poolse regering de miljoenen Duitsers die er nog leefde uitdrijven en zette aan tot discriminatie, bedreigingen en het niet meer mogen vervullen van bepaalde functies zoals bij posterijen, spoorwegen of andere overheidsorganen. Veel Duitse verenigingen werden verboden. Ook bepaalde een nieuwe wet dat in een gebied van 30 kilometer langs de Duits-Poolse grens, Duitsers geen boerderijen meer van familie konden erven zonder toestemming van de Poolse overheid. Duitse scholen werden gesloten en tienduizenden Duitsers werden als staatsvijanden beschouwd en in kampen (o.a. in Szczypiorno, Posen) opgesloten. Honderdduizenden zagen zich als gevolg van de Poolse politiek van ‘ont-Duitsing’ gedwongen te vluchten naar Duitsland, waar zoals bekend in die jaren de leefomstandigheden ook verre van gemakkelijk waren. In 1920 telden de Duitstalige gebieden 1,2 miljoen Volksduitsers, tien jaar later waren dat er door de Poolse etnische onderdrukking nog maar 350.000.

Het Poolse leger en groepen Poolse bolsjewieken vermoordden van april 1939 tot aan de Duitse inval in de zgn. Corridor in totaal 52.500 Duitse burgers en op de derde dag na de inval nog eens 5.500 in Bromberg. Deze joods-bolsjewistische groepen afkomstig uit Ponz, Lodz en Warschau stonden onder aanleiding van de joden Ladovitch, Karpinski en Weis. De Pools-joodse massaslachting in Bromberg kwam weliswaar twee dagen na de Duitse aanval, maar was als zodanig een voortzetting van de reeks eerdere moordpartijen onder de Duitse burgerbevolking. Bekende bewijzen daarvoor zijn o.m. te vinden in een boek van het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken; de Amerikaanse uitgave daarvan, Polish Acts of Atrocities Against the German Minority in Poland, is in 1940 in New York gepubliceerd. Ook is er een boek ‘The Death spoke Polish’ waarin afgrijselijke foto’s te zien zijn van afgeslachte Duitse vrouwen, kinderen en andere Duitse burgers door Poolse agressie.

Ook kan worden nagegaan dat de Duitse regering zich in die vooroorlogse periode twaalf maal(!) tot de toenmalige Volkenbond richtte om te protesteren tegen slachtingen onder Volksduitsers door de Polen.

Hitler en zijn troepen wilde de vernietiging en vernedering van het Duitse volk na Versailles ongedaan maken en vielen op 1 September 1939 Polen binnen. Dit zijn gruwelijke feiten die de media helaas niet hebben gehaald. Genuanceerde geschiedschrijving is noodzakelijk om te leren van het verleden.


za jun 03, 2006 11:41 am
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 3676
Bericht 
Een bron zou niet gek zijn. Uit welke publicatie komt deze informatie?

Edit: ik zie het al. Teveel op Stormfront rondgehangen, Panzermeyer?


za jun 03, 2006 11:57 am
Profiel
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 13545
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Waar is de historische onderbouwing van deze beweringen? Dit soort onzin lees ik namelijk ook in de opruiende nazistische teksten zoals deze door de DUitsers werden gepubliceerd voor de onrechtmatige inval in Polen in september 1939 in een poging deze inval te rechtvaardigen zoals verwoord in het in 1940 uitgegeven en nagenoeg volledig weerlegde Polnische Dokumente zur Vorgeschichte des Krieges Berlin 1940 en deels weerlegd via het British Bluebook en het French Yellow Book.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


za jun 03, 2006 12:20 pm
Profiel WWW
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 3676
Bericht 
Een boek van het Duitse ministerie van Buitenlandze Zaken waaruit na de verovering van Polen blijkt dat de Poolse regering tienduizenden mensen liet vermoorden door, het kon niet beter natuurlijk, bolschewistische joden. Met de nodige foto's van zwaar verminkte, bijna onherkenbare lijken (ik zag ze zojuist op internet) waarvan ze zeggen dat het Volksduitsers waren. Het kon allemaal niet mooier natuurlijk. Zoals de Amerikanen zeggen: it has PROPAGANDA written all over it! Wat voor klachten bij de Volkerenbond en wat waren de bij de klachten aangevoerde bewijzen? Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de Duitsers, zoals Alfred Naujocks en zijn radiostation, iets verzonnen hebben om de aanval te rechtvaardigen. En op luide toon klagen bij de Volkerenbond past perfect in zo'n plan.


za jun 03, 2006 12:27 pm
Profiel
Panzermeyer
Bericht 
Waarom is het in hemelsnaam onzin? Jullie beweren dat er NIET tienduizenden VolksDuitsers zijn verdreven, mishandeld en vermoord? Deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het is algemeen bekend dat de Duitsers en Polen elkaar haatte tot op het bot. Diegene die menen dat het Verdrag van Versailles tot de eeuwige vrede zou leiden mogen zich nog wel eens achter hun oren krabben. De 2de Wereldoorlog was voornamelijk een herhaling van de 1ste Wereldoorlog.

Het probleem is dat mensen niet willen inzien dat er niet zoiets bestaat als een tweekamp van de 'Duivelse Duitsers' en de onschuldige slachtoffers. Er wordt niet bij stil gestaan waarom bepaalde gebeurtenissen hebben geleid tot een opvolging van een andere. Uiteraard was dit niet het enige argument om Polen aan te vallen, maar het heeft zeker een grote rol gespeelt. Het zou werkelijk diep triest zijn om deze onmenselijke misdaden af te doen als propaganda terwijl we iedere dag wel aan moeten aanhoren hoe erg de Duitsers wel niet tekeer gingen tijdens de 2de Wereldoorlog. Alsof de frustratie van Versailles (afnemen gebieden, torenhoge onrealistische schulden, economisch dieptepunt en daarop volgende woekerprijzen) de snelle ontwikkeling van de trots op het eigen volk enz. zomaar uit de lucht komt vallen.

(Overigens zijn op deze site afgrijselijke foto's te zien van Volksduitsers - http://litek.ws/k0nsl/detox/Bromberg1.html)

[EDIT barry] Waarschuwing, die foto's zijn dus inderdaad afgrijselijk... [/EDIT]


za jun 03, 2006 12:52 pm
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 3676
Bericht 
Wij beweren dat er door jou geen enkel bewijs wordt geleverd. Ook in je tweede post in dit topic geef je geen enkele bron. De foto's had ik, zoals ik hierboven al schreef, al gezien en hoewel afschuwelijk (ik gaf bewust geen link) zeggen ze niets over het waarheidsgehalte van de beweringen. Deze beweringen hebben plaatsgevonden zeg je. Mogelijk maar vooralsnog zie ik geen reden om dit aan te nemen.


za jun 03, 2006 12:58 pm
Profiel
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 13545
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Nee dat beweren wij totaal niet, lees aub goed wat er wordt geschreven. Als ik iets onzin noem omdat het is weerlegt door historisch onderzoek, zeg ik daarmee niet dat er iets wel of niet heeft plaatsgevonden. Wij verzoeken slechts om de historisch wetenschappelijke onderbouwing ervan.
Wij concluderen niets over Duivels DUitsers of wat dan ook, wij proberen alleen een discussie zuiver t ehouden door niet op propaganda in te gaan, maar "beweringen" gestaaft te willen zien.
Er is nergens in documenten aan te tonen voor 1 september 1939 dat dit de aanleiding was voor de DUitse inval. Al die aantoonbaarheid is pas daarnaa aangesneden. Getuige de eigen Duitse rapporten daarover in 1940 publikelijk uitgegeven en de verhandelingen van alle documenten zoals het British Blue Book, het French Yellow Book, en de vele telegrammen tussen de DUitse overheid en de mbassades in Moskou en Warschau die openbaar zijn in te zien.

Haar nu dus geen dingen er bij die noch door mij, noch door Harro hier worden aangehaald. Maar kom met de documenten en de onderzoeken die je beweringen staven, dan kunnen we daar een goede en historisch verantwoorde discussie over voeren. Maar accpeteer dan ook als er aangetoond wordt dat je slechts uit propaganda teksten put.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


za jun 03, 2006 1:00 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 8446
Bericht Re: De vooroorlogse Poolse agressie tegen Volksduitsers
Panzermeyer schreef:
Hitler en zijn troepen wilde de vernietiging en vernedering van het Duitse volk na Versailles ongedaan maken en vielen op 1 September 1939 Polen binnen. Dit zijn gruwelijke feiten die de media helaas niet hebben gehaald. Genuanceerde geschiedschrijving is noodzakelijk om te leren van het verleden.

Wat een onzin. Er zijn diverse historici die wel degelijk aandacht hebben besteed aan de vooroorlogse agressie van Polen tegen Volksduitsers. Je moet dit echter in de juiste context plaatsen en dit nuanceren, wat jij - of de schrijver van deze tekst - absoluut niet gedaan hebt. Het doel van deze tekst was overduidelijk om de Duitse inval in Polen en de vele misdaden die daarop volgden goed te praten. Het is exact hetzelfde beeld als wat Goebbels propaganda voorschotelde!

Lees dit eens door:

Ian Kershaw schreef:
In het vooroorlogse Polen was er ongetwijfeld sprake geweest van discriminatie van de Duitse minderheid – die zo’n drie procent van de bevolking uitmaakte – en tijdens de crisis in de zomer van 1939 had die een hoogtepunt bereikt. De Duitsers werden ook in economisch opzicht benadeeld. (…) En terwijl de etnische conflicten steeds verder opliepen, droeg ook de propaganda van Goebbels in hoge mate bij aan de kwaadaardige vijandschap jegens Polen. De bevolking werd bestookt met beschrijvingen van schromelijk overdreven of simpelweg uitgelokte incidenten van sporadisch geweld tegen de Duitse minderheid, terwijl veel ernstiger uitwassen van Duitse zijde uiteraard verzwegen werden.

In reactie op de echte of verzonnen gevallen van sabotage door de Duitse minderheid, die men voor een ‘vijfde colonne’ hield, arresteerden de Polen van hun kant zo’, 15.000 tot 20.000 etnische Duitsers, één à twee procent van de Duitse minderheid, die zij dwongen in colonnes oostwaarts te marcheren. Hoewel de wreedheden waarmee deze marsen gepaard gingen later voor propagandadoeleinden enorm werden uitvergroot, werden de gevangenen inderdaad veelvuldig geslagen of anderszins mishandeld, en werden zij wanneer ze Poolse steden en dorpen passeerden blootgesteld aan het geweld van de plaatselijke bevolking. In enkele gevallen werden de gevangenen die niet meer verder konden lopen geëxecuteerd.

Uitwassen tegen de Duitse minderheid speelden zich af op talloze plaatsen. De meest beruchte aanvallen deden zich voor in Bydgoszcz (Bromberg) en hadden het karakter van een plaatselijke pogrom. Hoeveel doden er in Bydgoszcz vielen is nooit op bevredigende wijze vastgesteld. Door de Duitse propaganda werden de aanvallen op etnische Duitsers uitgebuit om een schijn van rechtvaardigheid te verlenen aan het beleid van ‘etnische zuivering’ dat al in het eerste stadium veel verder ging dan wat redelijkerwijs nog beschouwd kon worden als een vergeldingsmaatregel. De Duitsers beweerden in november 1939 dat er tijdens de ‘septembermoorden’ 5400 mensen vermoord waren, inclusief de slachtoffers van de ’Bromberg Blutsonntag’. Vervolgens werd in opdracht van Hitler zelf dit aantal in februari 1940 simpelweg vertienvoudigd tot een volledig uit de duim gezogen dodenaantal van 58.000. Volgens de meest betrouwbare schatting bedroeg het totale aantal etnische Duitsers dat tijdens aanslagen, dwangmarsen, bombardementen en beschietingen werd gedood ongeveer 4.000. Hoe verschrikkelijk de begane wreedheden ook waren, het waren toch min of meer spontane uitbarstingen van haat in de sfeer van angst en paniek die volgde op de Duitse inval. Het was in de verste verte niet te vergelijken – laat staan dat het daarvoor een rechtvaardiging was – met berekende beestachtigheden van de behandeling die de Duitse meesters hadden uitgestippeld, en waarin voor de Poolse bevolking hooguit een slavenbestaan was weggelegd.

Bron: Hitler Vergelding 1936-1945 door Ian Kershaw. De noten heb ik uit de tekst gehaald, maar indien je interesse hebt in de bronnen van Kershaw kan ik die ook plaatsen. Net als Harro en Wilco ben ik natuurlijk ook benieuwd naar bronnen die jouw mening ondersteunen.

Misschien ook interessant voor je om eens te onderzoeken: Kershaw schrijft ook dat "enkele van de ergste wreedheden van de Duitsers in de weken volgend op de inval werden begaan door de de Volksdeutscher Selbschutz (etnisch-Duitse zelfbescherming)". Succes met nuanceren!

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


za jun 03, 2006 1:08 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Ries

Geregistreerd:
zo apr 16, 2006 9:28 pm
Berichten: 678
Woonplaats: Bij Eindhoven
Bericht 
Panzermeyer schreef:
Waarom is het in hemelsnaam onzin? Jullie beweren dat er NIET tienduizenden VolksDuitsers zijn verdreven, mishandeld en vermoord? Deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het is algemeen bekend dat de Duitsers en Polen elkaar haatte tot op het bot. Diegene die menen dat het Verdrag van Versailles tot de eeuwige vrede zou leiden mogen zich nog wel eens achter hun oren krabben. De 2de Wereldoorlog was voornamelijk een herhaling van de 1ste Wereldoorlog.


Als iets algemeen bekend is zou iedereen het moeten weten lijkt me. Aangezien dat niet zo is gebruik je deze woorden m.i. om je stelling met niets te onderbouwen.

De Tweede Wereldoorlog was in vrijwel niets een herhaling van de Eerste. Wel kan het gezien worden als een logisch gevolg. Overigens was er in 1919 vrijwel niemand die ook maar de illusie had dat het Verdrag van Versailles de eeuwige vrede zou brengen. Niet voor niets werd het 'the peace to end all peace' genoemd.

_________________
Eeuwig duurt het langst.


za jun 03, 2006 1:13 pm
Profiel
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 3676
Bericht 
Dank voor deze verhelderende informatie Kevin! Ook ik wil graag meer weten over de noten.


za jun 03, 2006 1:14 pm
Profiel
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 8446
Bericht 
Harro schreef:
Dank voor deze verhelderende informatie Kevin! Ook ik wil graag meer weten over de noten.

Ik zal ze even overtypen.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


za jun 03, 2006 1:15 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 8446
Bericht 
Hier de tekst uit Hitler Vergelding 1936-1945 door Ian Kershaw (p. 362-363), inclusief noten:

Ian Kershaw schreef:
In het vooroorlogse Polen was er ongetwijfeld sprake geweest van discriminatie van de Duitse minderheid – die zo’n drie procent van de bevolking uitmaakte – en tijdens de crisis in de zomer van 1939 had die een hoogtepunt bereikt. De Duitsers werden ook in economisch opzicht benadeeld. (…) En terwijl de etnische conflicten steeds verder opliepen, droeg ook de propaganda van Goebbels in hoge mate bij aan de kwaadaardige vijandschap jegens Polen. De bevolking werd bestookt met beschrijvingen van schromelijk overdreven of simpelweg uitgelokte incidenten van sporadisch geweld tegen de Duitse minderheid, terwijl veel ernstiger uitwassen van Duitse zijde uiteraard verzwegen werden.

In reactie op de echte of verzonnen gevallen van sabotage door de Duitse minderheid, die men voor een ‘vijfde colonne’ hield, arresteerden de Polen van hun kant zo’, 15.000 tot 20.000 etnische Duitsers, één à twee procent van de Duitse minderheid, die zij dwongen in colonnes oostwaarts te marcheren. [1] Hoewel de wreedheden waarmee deze marsen gepaard gingen later voor propagandadoeleinden enorm werden uitvergroot, werden de gevangenen inderdaad veelvuldig geslagen of anderszins mishandeld, en werden zij wanneer ze Poolse steden en dorpen passeerden blootgesteld aan het geweld van de plaatselijke bevolking. In enkele gevallen werden de gevangenen die niet meer verder konden lopen geëxecuteerd. [2]

Uitwassen tegen de Duitse minderheid speelden zich af op talloze plaatsen. De meest beruchte aanvallen deden zich voor in Bydgoszcz (Bromberg) en hadden het karakter van een plaatselijke pogrom. Hoeveel doden er in Bydgoszcz vielen is nooit op bevredigende wijze vastgesteld. [3] Door de Duitse propaganda werden de aanvallen op etnische Duitsers uitgebuit om een schijn van rechtvaardigheid te verlenen aan het beleid van ‘etnische zuivering’ dat al in het eerste stadium veel verder ging dan wat redelijkerwijs nog beschouwd kon worden als een vergeldingsmaatregel. [4] De Duitsers beweerden in november 1939 dat er tijdens de ‘septembermoorden’ 5400 mensen vermoord waren, inclusief de slachtoffers van de ’Bromberg Blutsonntag’. Vervolgens werd in opdracht van Hitler zelf dit aantal in februari 1940 simpelweg vertienvoudigd tot een volledig uit de duim gezogen dodenaantal van 58.000. [5]Volgens de meest betrouwbare schatting bedroeg het totale aantal etnische Duitsers dat tijdens aanslagen, dwangmarsen, bombardementen en beschietingen werd gedood ongeveer 4.000. [6] Hoe verschrikkelijk de begane wreedheden ook waren, het waren toch min of meer spontane uitbarstingen van haat in de sfeer van angst en paniek die volgde op de Duitse inval. Het was in de verste verte niet te vergelijken – laat staan dat het daarvoor een rechtvaardiging was – met berekende beestachtigheden van de behandeling die de Duitse meesters hadden uitgestippeld, en waarin voor de Poolse bevolking hooguit een slavenbestaan was weggelegd. [7]

1. Jansen-Weckbecker, ‘Miliz’, p. 484.
2. Hilarius Breitinger, Als Deutschenseelsorger in Posen und im Warthegau 1934-1945. Erinnerungen. Mainz, 1984. p. 30-38; Jansen-Weckbecker, ‘Miliz’, p. 484.
3. Madajczyk, Okkupationspolitik, p. 12-13; Broszat, Polenpolitik, p. 50-51. De Poolse regering in ballingschap in Londen beweerde, zich daarbij baserend op het verslag van een Engelse vrouw die destijds in Bromberg woonde en daar ook de zogenaamde ‘bloedzondag’ van 3 september had meegemaakt, dat er die dag niets onbetamelijks was gebeurd en dat het een volledig Duits verzinsel was. – The German New Order in Poland, Londen, zonder jaartal (1941), p. 51.
4. Broszat, Polenpolitik, p. 51
5. Broszat, Polenpolitik, p. 51 en 180 noot 78 (voor de latere bewering van Hitlers legeradjudant Gerhard Egel dat de dictator persoonlijk opdracht had gegeven het aantal slachtoffers te overdrijven); Madajczyk, Okkupationspolitik, p. 12-13 en noot 23. Zie ook Breitinger, p. 38-42 en, voor een gedetailleerd onderzoek van de mythe die door de Duitse propaganda was gelanceerd, Karol Marian Popieszalski, ‘The Case of the 58.000 “Volksdeutsche”’. An Investigation into Nazi Claims Concerning Losses of the German Minority in Poland before and during 1939’, in Documenta Occupationis, ed. Instytut Zachodni, vol. VII, 2e ed., Poznan, 1981.
6. Jansen-Weckbecker, ‘Miliz’, p. 484.
7. Broszat, Polenpolitik, p. 51.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


za jun 03, 2006 1:38 pm
Profiel WWW
Panzermeyer
Bericht 
Wilco_Vermeer schreef:
Waar is de historische onderbouwing van deze beweringen? Dit soort onzin lees ik namelijk ook in de opruiende nazistische teksten zoals deze door de DUitsers werden gepubliceerd voor de onrechtmatige inval in Polen in september 1939 in een poging deze inval te rechtvaardigen zoals verwoord in het in 1940 uitgegeven en nagenoeg volledig weerlegde Polnische Dokumente zur Vorgeschichte des Krieges Berlin 1940 en deels weerlegd via het British Bluebook en het French Yellow Book.


Het koninkrijk Polen was voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog niet meer dan een schim uit het verre verleden. Het Poolse grondgebied was namelijk onder Rusland, Oostenrijk-Hongarije en Duitsland verdeelt. Ná 1918 werd Polen door de Geallieerden (met name de Fransen en de Engelsen) als bufferstaat in het leven geroepen, werd daar bewust een deel van het oude Pruisen, het belangrijke industriegebied Silezië én de havenplaats Danzig aan toegevoegd. De Volksduitsers hadden toen al te maken met agressieve nationalistische Poolse sentimenten. Het Duitse ongenoegen was uiteraard groot na het ontstaan van de Poolse staat en men streefde ernaar om het vroegere grondgebied weer terug te krijgen.

Dankzij de zekerheid die Engeland aan Polen had gegeven ( de garantie dat indien Duitsland Polen aanviel, ze de oorlog aan Duitsland zouden verklaren) was de Poolse officiële houding er een van onverzettelijkheid en was - terwijl éérder Polen toenadering tot Duitsland gezocht had! - er nu sprake van een onwillig Polen. Aangemoedigd door de steun van deze grootmachten werden de anti-Duitse, pro-oorlogssentimenten in Polen aangewakkerd. Rydz Smigly, hoofd van het Poolse leger, verklaarde dat Polen oorlog wilde met Duitsland en Duitsland niet de mogelijkheid zou krijgen om daaraan te ontsnappen, ook al zouden zij dat willen (gerapporteerd door de Engelse krant Daily Mail 6 augustus 1939). Op dat moment liepen de spanningen al hoog op binnen Danzig en West-Polen (intimidatie, mishandeling en het vermoorden van Volksduitsers) – al of niet gebruikmaking van het aandikken van aanleidingen of argumenten – en vond Duitsland het tijd om met militair ingrijpen het oude gebiedsdeel te heroveren. Deze actie was overigens in overleg en met goedkeuring van Rusland genomen.

De reden dat Engeland Polen onvoorwaardelijk zou steunen was natuurlijk vanwege haar eigen voordeel, ze wilden Duitsland klein houden ten voordele van haar eigen wereldmacht.

Overigens viel de Sovjet Unie ook Polen aan en bezette uiteindelijk een groter deel van Polen dan Duitsland. Toch word alleen gesproken van een Duitse invasie, die feitelijk alleen het heroveren van de oorspronkelijke landgrenzen van het Duitse rijk inhield. Het conflict resulteerde tot oorlogsverklaringen en de rest is oorzaak en gevolg.


za jun 03, 2006 2:44 pm
Erik_C
Bericht 
Wim Berkelaar beschrijft in zijn boek 'Geallieerde oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog' ook de agressie van de Polen jegens de Volksduitsers. Hij komt met een cijfer van 6000-7000 gedode Volksduitsers in september '39. Kort samengevat:

Tijdens de invasie van Polen werden zo een 6000 à 7000 Volksduitsers door de Poolse autoriteiten, burgers en militairen vermoord. Berucht is de 'bloedige zondag van Bromberg'. In die stad werden op 3 september 1939 duizenden Duitse inwoners doodgeschoten of op andere gruwelijker wijze gedood door langstrekkende Poolse militairen en burgers.


za jun 03, 2006 3:18 pm
marcus1968
Bericht 
Ik lees dit topic zo door. En dat Panzermeyer's info veel door Stormfront.org-bezoekers word verteld, moet je ook maar net weten. Het is dat ik de reacties daarna ook heb gelezen, want ik nam het zo klakkeloos voor waar aan...

En natuurlijk, daarom is bronvermelding zo belangrijk.

Maar het zet me wel aan het denken. Hoeveel van wat ik de krant lees, of op tv zie, is nou eigenlijk waar. Want al dan niet van foute ideologie, hoe vaak rapporteert een journalist in de trant van 'Ik had vernomen...', zonder de achterliggende geschiedenis te kennen?

Zomaar wat overpeinzingen...

Gr. Marco


za jun 03, 2006 4:05 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 88 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group