Het is nu do maart 28, 2024 8:33 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 13 berichten ] 
Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep 
Auteur Bericht
reinaart
Bericht Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Gisteren zijn foto's opgedoken van s.H.Pz.Jg.Abt.519 in Oldebroek en dat heeft me weer aan het denken gezet waarom bovenstaande locaties nooit zijn gebombardeerd door de geallieerden. Foto's zijn overigens hier te vinden:
http://www.twenot-forums.nl/viewtopic.php?f=2&t=25316
In Wezep zijn maar liefst vier s.Pz. Abteilungen (met Tigers uitgerust) geheel of gedeeltelijk aanwezig geweest en hebben hier hun opleiding en/of Tigers ontvangen. Het betreft hier s.SSPz.Abt.102 en 103, en s.H.Pz.Abt.504 en 507. Ik heb onlangs "Enigma en de strijd om de Westerschelde" van Hans Sakkers gelezen en daar heb ik de indruk aan overgehouden dat de geallieerden dankzij "Ultra" over heel gedetailleerde info beschikten. Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk dat er eind 43 of begin 44 nooit bombardementen op Oldebroek/Wezep hebben plaatsgevonden. Het lijkt mij dat men toen toch een gevoelige klap had kunnen uitdelen aan de Duitse strijdkrachten.

Arjan


di okt 25, 2011 12:27 pm
Avatar gebruiker
Egbert

Geregistreerd:
za aug 13, 2005 6:35 pm
Berichten: 4081
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Erg interessant om te lezen!

Er zijn wel enkele bombardementen op Oldebroek/Wezep uitgevoerd, maar dit waren kleinschalige bombardementen. De bij mij bekende bomaanvallen vonden overigens wel na eind '43 en begin '44 plaats. Ze waren gericht op belangrijke kruispunten e.d. Het strategische belang van Oldebroek zal namelijk van bijna verwaarloosbare betekenis zijn geweest. Wellicht kan het streekarchivaat Noordwest-Veluwe meer informatie geven?

Enkele voorbeelden van bombardementen (meer bomaanvallen) op Oldebroek:

Op 14 oktober 1944 kwam Hendrik Morelissen om het leven bij een aanval op de Bovenheigraaf.
Op 29 november '44 werden 3 bommen afgegooid op het kruispunt Mheneweg-Zuiderzeestraatweg, met grote schade als gevolg. Er vielen geen slachtoffers.
Op 30 december 1944 kwam Willem Jan Rave om het leven door een bomaanval
Op 3 februari 1945 kwamen Elbertus van de Berg, Hendrikje van de Berg-Oosterveen, Evert Borst, Johannes Dekker, Hendrik van de Hoek, Lammert Kwakkel, Hendrik van Riessen, Gerrit van Rijssen en Harmen Slijkhuis om het leven door een bomaanval.
Op 19 maart 1945 kwam Aaltje Hartsuiker-Smit om het leven bij een bomaanval.

_________________
Nothing is stronger than the heart of a volunteer.


di okt 25, 2011 1:38 pm
Profiel
reinaart
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Bedankt voor je reactie Egbert. Ik denk dat de bombardementen die je noemt vooral bedoeld waren om de transportmogelijkheden van de Duitsers te beperken/belemmeren, zo zijn er in de laatste maanden van 44 ook nogal wat spoorwegtrajecten aangevallen. Ik blijf het vreemd vinden dat de oefenterreinen zelf nooit aangevallen zijn. Was het plaatselijke verzet niet goed op de hoogte van wat hier gebeurde of vond men de potentiële doelen niet belangrijk genoeg? Op 20 oktober 44 is kasteel Windesheim (regio Zwolle) gebombardeerd omdat het verzet gemeld had dat daar een Duitse generaal plus staf gevestigd was. Was dit nu een belangrijker doel dan een eenheid Tijger tanks? In Frankrijk had je Truppenübungsplatz Mailly le Camp waar ook geregeld Panzereenheden met tanks werden uitgerust en geoefend. Toegegeven, dit was qua omvang een veel grotere vis dan Wezep maar hier heeft men toch uiteindelijk wel bombardementen uitgevoerd (waarschijnlijk wel pas als onderdeel van de voorbereidingen op D-day):
http://www.crdp-reims.fr/memoire/enseig ... mailly.htm

Groet,

Arjan


di okt 25, 2011 8:25 pm
reinaart
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Ik heb inmiddels via Egbert antwoord gekregen op mijn vragen. Hij heeft het streekarchief benaderd en daar een reactie op ontvangen. Nogmaals hartelijk dank hiervoor Egbert. Ik laat het aan jou over of je de reactie van het streekarchivaat afdeling Oldebroek op het forum wilt plaatsen.

Globaal komen de volgende punten in deze reactie naar voren. In de eerste plaats zijn er kennelijk aanwijzingen in rapporten van het verzet te vinden die aangeven dat men bij het verzet wel degelijk op de hoogte was van wat er zich in de opleidingskampen afspeelde. De legerplaatsen waren zogenaamde "oppervlaktedoelen" waarvoor grote bommenwerpers nodig waren die van relatief grote hoogte zware bommen lieten vallen. In de praktijk betekende dit veel "collateral damage" en burgerslachtoffers. Na een aantal slechte ervaringen met dit type bombardementen (waarvan een bombardement op kazernes in Ede er een van was , met 70 burgerslachtoffers) had de Nederlandse regering in Engeland kennelijk een vetorecht op dit soort luchtaanvallen in Nederland. Het lijkt er dan ook op dat de Nederlandse regering in Engeland geen toestemming wilde geven voor aanvallen op Wezep of Oldebroek omdat men bang was voor burgerslachtoffers in de buurt van de legerplaatsen. Verder zou het ook moeilijk zijn om verspreid opgestelde (goed gecamoufleerde) Duitse pantservoertuigen uit te schakelen.

Ik denk dat dit een zeer gepast antwoord is op mijn vragen. Wel zou het natuurlijk interessant zijn om te weten of de Nederlandse regering zich werkelijk heeft moeten uitspreken over plannen voor luchtaanvallen op eerdergenoemde legerplaatsen. Als er daadwerkelijk voorstellen in die richting waren en als de Nederlandse regering daar zijn veto over heeft uitgesproken kun je hooguit twisten over de vraag of zo'n veto terecht was. Mijn Frans is niet meer wat het geweest is maar uit het eerder vermelde artikel over het bombardement op Mailly le Camp meen ik de volgende verliescijfers te kunnen destilleren:
Verliezen aan Britse zijde:
-249 doden
-42 Lancasters, 1 Mosquito en 1 Halifax

Verliezen aan Duitse zijde:
-200 doden
-10 vliegtuigen
-102 voertuigen waaronder 47 tanks
-114 gebouwen, 47 hangars/werkplaatsen en een paar munitiedepots

Verliezen bij Franse burgerbevolking:
-16 doden, tenminste volgens dit artikel. Hier komt men uit op zwaardere verliezen:
http://community.lincolnshire.gov.uk/Ma ... ocId=93515
- schade aan huizen/gebouwen is mij niet helemaal duidelijk. Wel wordt er in het Franse artikel uitdrukkelijk op gewezen dat de burgerslachtoffers zijn veroorzaakt door neergestorte vliegtuigen en niet door verkeerd terechtgekomen bommen. Als dit laatste klopt kun je je afvragen in hoeverre de vrees voor burgerslachtoffers terecht was (ik weet niet of het legerkamp in Frankrijk verder verwijderd was van de bebouwing dan bij de legerplaatsen in Nederland).

Natuurlijk kun je je afvragen of de verliezen aan Duitse zijde de verliezen aan Britse/Franse zijde rechtvaardigden. Toch was er mijns inziens wel een rechtvaardiging geweest voor luchtaanvallen op de legerkampen in Nederland, ook als daar een aantal burgers bij was omgekomen. Alleen al als je kijkt naar de schade die s.Pz.Jg.Abt. 519 (Oldebroek) in de winter van 43-44 aan het Oostfront heeft aangericht. Deze afdeling heeft in een luttel aantal maanden kans gezien om 500 Russische tanks te vernietigen.
Tenslotte betwijfel ik of de Nederlandse regering in de meeste Britse plannen werd gekend. Ik geloof bv. niet dat het bombardement van de zeedijk bij Westkapelle aan de regering is voorgelegd. Om nog maar te zwijgen van de beschietingen/bombardementen die een groot deel van West Zeeuws-Vlaanderen in puin hebben gelegd en veel burgers het leven hebben gekost.

Arjan


wo nov 02, 2011 4:10 pm
reinaart
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Nog wat algemene info over s.Pz.Jg.Abt.519 voor Egbert en andere geïnteresseerden. Dit is de meest informatieve thread:
http://forum.panzer-archiv.de/viewtopic ... 831998fe94

Nog een paar links:
http://home.scarlet.be/~tsc94696/sPzAbt519.htm
http://home.scarlet.be/~tsc94696/zeitze ... ssmann.htm

Nog wat info over Albert Ernst ("der Tiger von Witebsk"):
http://forum.panzer-archiv.de/viewtopic.php?t=6406

Als je gaat naar Bundesarchiv Bild en "Nashorn", 1943-1945 intoetst kun je veel foto's van deze eenheid vinden (de Nashorns in wintercamouflage).
Ik zal later nog wat foto's plaatsen.

Arjan


wo nov 02, 2011 5:57 pm
Avatar gebruiker
Egbert

Geregistreerd:
za aug 13, 2005 6:35 pm
Berichten: 4081
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
reinaart schreef:
Ik heb inmiddels via Egbert antwoord gekregen op mijn vragen. Hij heeft het streekarchief benaderd en daar een reactie op ontvangen. Nogmaals hartelijk dank hiervoor Egbert. Ik laat het aan jou over of je de reactie van het streekarchivaat afdeling Oldebroek op het forum wilt plaatsen.

Graag gedaan, Arjan! :) Voordat ik de reactie van het streekarchief integraal plaats, heb ik daar eerst toestemming voor gevraagd. Ik wacht heel even de reactie af. :wink:

Bedankt voor de overige informatie en links die je geeft. Erg interessant om te lezen!

_________________
Nothing is stronger than the heart of a volunteer.


wo nov 02, 2011 6:01 pm
Profiel
reinaart
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Hoi Egbert,
Hierbij nog wat plaatjes. Allereerst een mooie van Major Hoppe (bron: Wehrmacht Awards Forum):
Afbeelding
Een serie van Albert Ernst, de man was kennelijk een dankbaar object voor PK fotografen. Heb de foto's gedownload van ebay maar zijn ongetwijfeld afkomstig uit het Franse ECPAD archief. Ernst in zijn Nashorn:
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Over de Tiger eenheden in Wezep is trouwens ook behoorlijk wat info te vinden (en foto's, ook in Wezep genomen) maar dat boeit mij persoonlijk weer wat minder.

Groet,

Arjan


wo nov 02, 2011 6:52 pm
Avatar gebruiker
Egbert

Geregistreerd:
za aug 13, 2005 6:35 pm
Berichten: 4081
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Bedankt voor de foto's Arjan, erg interessant.

Hieronder de reactie van het streekarchivaat, met hartelijke dank aan Peter Yska! Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Noord-West Veluwe tijdens de Tweede Wereldoorlog:

Citaat:
Via de heer Kolkman van het streekarchivariaat, afdeling Oldebroek, kreeg ik uw verzoek toegestuurd.
Ik ben Peter Yska en woon in Ermelo en heb regelmatig contacten met de diverse afdelingen van het streekarchivariaat. Vrij intensief heb ik mij tot nu toe bezig gehouden met de Duitse activiteiten op de Noordwest-Veluwe, in het bijzonder in de gemeenten Harderwijk en Ermelo (nu Ermelo en Nunspeet). Uiteraard zijn er ook grensoverschrijdingen nodig geweest om bijvoorbeeld een goed beeld te krijgen van o.a. de Duitse luchtbewaking, de Herman Gôringtroepen, opleiding en oefening van Duitse troepen enz.
Uw vraag t.a.v. de aanwezigheid van de Duitse troepen in Oldebroek en Wezep is vrij gemakkelijk te beantwoorden. Vermoedelijk zal er weinig zijn te vinden in het gemeentearchief van Oldebroek. Wel zijn er, zeker na 1942, behoorlijk wat aanwijzingen te vinden over gestationeerde Duitse onderdelen in genoemde plaatsen in de inlichtingenrapporten van het verzet, o.a. van de Groep Albrecht (was heel actief vanuit Nunspeet), de Geheime Dienst Nederland (GND), enz. Als u persé wilt weten welke onderdelen er gelegerd zijn geweest dan kunt u daar uw zoektocht beginnen.

Wat de bombardementen betreft het volgende.
Er zijn voor het afwerpen van bommen door vliegtuigen twee soorten doelen: puntdoelen en oppervlakte doelen.

Puntdoelen zijn over het algemeen kleine doelwitten, zoals een kruispunt, spoorwegovergang, gebouw of woning. Deze doelen werden in principe aangevallen door jagers met mitrailleurs en enkele bommen, zoals de jachtbommenwerpers (jabo): Spitfire, Mustang en Mosquito of raketten (Typhoon) aan boord. Door hun beperkte bommenlast richten zij over het algemeen weinig extra schade (tegenwoordig: ‘collateral damage’) aan buiten het toegewezen of gekozen doel.

Oppervlaktedoelen zijn doelen die een aanzienlijk groter oppervlak hebben dan puntdoelen en minder geschikt zijn om te worden aangevallen met jabo’s die maar enkele bommen aan boord hebben. Dit zijn de doelen voor de echte bommenwerpers (Lancaster, Halifax, B-17, B-23, enz.).
In de oorlog hebben we in Nederland enkele mislukte bombardementen door geallieerde bommenwerpers gekend, zoals op Enschede (10 okt. ’43 en 22 feb. ’44) en Nijmegen (22 feb. ’44), waarbij de geallieerde vliegers de steden aanzagen voor hun stedelijke doelen die in Duitsland lagen. De gevolgen voor de civiele bevolking waren desastreus. Dit leidde er toe dat de Nederlandse regering met de geallieerden overeenkwam dat zij inspraak zou hebben bij bombardementen op oppervlaktedoelen in Nederland. De regering heeft enkele malen toestemming gegeven voor grootschalige bombardementen, zoals o.a. op de V-2 opstellingen in het Haagse Bos († 520, vermist ± 420, zwaar gew. ± 230, verwoeste huizen: 3000) en op de kazernes in Ede († 70, gew. > 100), voorafgaande aan de operatie ‘Market-Garden’. In beide gevallen was de bijkomende schade echter vele malen groter dan de schade aan de geplande doelen. Veel Nederlanders hebben daarbij het leven verloren, velen zijn bij die operaties gewond geraakt en nog meer hebben hun huis en have verloren. U begrijpt dus wel dat de Nederlandse regering zeer terughoudend was in het geven van toestemming voor grootschalige bombardementen. Dat dit soort bombardementen in Frankrijk wel plaats vonden kwam o.a. omdat de legerplaatsen veelal veel groter waren en minder dichtbij grotere bevolkingscentra lagen.
De in de bijlage (website: Stiwot) genoemde gevallen van omgekomen personen in Oldebroek e.o. zullen meer te maken hebben met het afwerpen van bommen door de hiervoor genoemde jabo’s dan door bombardementen door bommenwerpers.
Uw vraag: waarom geen bombardementen op de legerplaatsen is hiermee eigenlijk beantwoord. De Nederlandse regering in Londen zou zeker geen toestemming hebben gegeven voor het bombarderen van zulke, relatief kleine oppervlaktedoelen. De verliezen aan Nederlandse mensenlevens en schade in de dorpen ’t Harde en Wezep zou bij een dergelijk bombardement vermoedelijk vele malen groter zijn dan op de legerplaatsen / kazernes zelf. De nauwkeurigheid van bombarderen is in de loop van de oorlog wel verbeterd (tot 1942 vielen de bommen gemiddeld ± 8 mijl (= ± 12 km), van de geplande doelen), maar niet zodanig dat kleinere oppervlaktedoelen, zoals de kazernes volledig uitgeschakeld zouden zijn. Bovendien hebben oppervlakte bombardementen meestal beperkte invloed op verspreid opgestelde tanks en pantservoertuigen. Uitschakeling daarvan is vooral een kwestie van toevalstreffers, van bommen bovenop het zwakste deel (het dek dus) van de betreffende voertuigen.

Hopelijk heb ik hiermede uw vragen beantwoord.
Mocht u aanvullende informatie wensen dan kunt u mij daar zonder problemen voor benaderen.
Met vriendelijke groet van Peter Yska.

_________________
Nothing is stronger than the heart of a volunteer.


wo nov 02, 2011 8:45 pm
Profiel
reinaart
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Toch nog even wat info over de Tiger Abteilungen die in Wezep aanwezig geweest zijn. Bron:
http://www.sturmvogel.orbat.com/tigers.html
Ik heb globaal de periode aangegeven waarin deze in Wezep aanwezig waren:

schwere Panzer-Abteilung 507 (23.12.43-25.2.44) een volledig uitgeruste Abteilung met 45 Tigers:

7 May 43 originally formed by reorganization and redesignation of I./Panzer-Regiment 3 (at Wien/Modling?)
30 Jun 43 redesignated I./Panzer-Regiment 3 again and re-equipped with Panther tanks
23 Sep 43 s.Pz.Abt. 507 again formed in Vienna area with from I./Panzer-Regiment 4 [Tessin: 28 Sep 43]
23 Dec 43-25 Feb 44 completed equipment with 45 Tiger Is in Wezep/Zwolle, the Netherlands
Feb-early Mar 44 6 more Tigers delivered 15-21 Mar 44 sent to southern Poland, Lemberg area

7 Apr 44 6 more Tigers delivered
14 Apr 44 6 more Tigers delivered
31 May 44 Army Group North Ukraine with 47 Tiger Is (45 operational)
30 Jun 44 2 Tigers delivered
30 Jun-2 Jul 44 transfer to Baranovichi
28 Jul 44 6 Tigers delivered, 44 on hand
8 Aug 44 6 Tiger Is delivered and 6 more received from s.Pz.Abt. 506, 55 on hand
21-22 Aug 44 13 Tigers lost, most in swampy ground and destroyed by their own crews
25-27 Nov 44 10 Tigers delivered, 51 on strength
6 Dec 44 one more Tiger delivered
19-21 Jan 45 19 Tiger Is lost, mostly by their own crews
24-30 Jan 45 22 more destroyed by their own crews due to lack of ferries across the Weichsel
12-15 Feb 45 transferred to Sennelager, less 1./, for re-equipment with Tiger IIs [Jentz 3: 6 Feb 45]
19 Mar 45-22 Mar 45 re-equipped with 21 Tiger IIs, including 3 Tiger IIs each from s.Pz.Abt. 510 and s.Pz.Abt. 511
30 Mar 45 2./and 3/. in action against U.S. forces in central Germany
4 Apr 45 remnants of 1./ arrive at Sennelager without tanks
11-17 Apr 45 transferred to Prague/Milovice and ordered redesignated as Panzer-Abteilung 507 to be equipped with Jagdpanzer 38(t)
6 May 45 10 Hetzers received and attempt to breakthrough to the American-occupied area of Czechoslovakia
12 May 45 surrender to US forces and later turned over to the Soviets
Europa: 1x 4-3-8 Pz II 507
FitE/SE: Jan I 44
SF: Jul I 44, West: Forming; Jan I 45, West: Full, withdraw to East


schwere Panzer-Abteilung 504 (18.09.43-29.04.44) een volledig uitgeruste Abteilung met 45 Tigers:

13 Jan 43 formed in WK XI (Fallingbostel) with two companies from personnel of III./Panzer-Regiment 4 [Schneider: 18 Jan 43]
13 Feb 43 2./ renamed as 1./s.Pz.Abt. 505, cancelled 4 days later
27-28 Feb 43 entrained for Italy
6-8 Mar 43 arrival in Italy
8 Mar 43 Stab./ and 1./ equipped with 11 Tiger Is and 19 PzKpfw III Ausf. N sent to Tunisia
12 Mar 43 first 3 Tigers arrive
17 Mar 43 s.PzKpfw.Abt 501 with 11 Tigers is attached to the Abteilung
20 Mar 43 3./ formed [Schneider: 3 Apr 43]
22-23 Mar 43 5 Tigers arrive in Bizerta
1 Apr 43 2 more Tigers arrive in Tunis
13 Apr 43 2./ equipped with 9 Tiger Is and 6 PzKpfw III Ausf. N and ordered to Sicily (several PzKpfw IVs acquired on Sicily)
16 Apr 43 1 last Tiger arrived in Bizerta
10 May 43 2 Tigers delivered to 2./
12 May 43 Stab./, 1./ surrendered in Tunisia
June 43 6 more Tigers delivered to 2./, 17 on-hand
22 Jun 43 3./ redesignated 11./Panzer-Regiment Großeutschland [Schneider: 2 Jul 43]
10 Jul 43 2./ attached to Fallschirm-Panzer-Division Hermann Göring with 17 Tiger Is
17 Aug 43 Only 1 Tiger is evacuated across the Straits of Messina, but breaks down shortly afterwards and is abandoned
18 Nov 43 reformed from surviving personnel of old unit and Pz.Abt.18 (at Wezep bei Zwolle-Netherlands), 3./ is formed from PzKpfw.Kp. 314 (Fkl) and retains its B IV demolition vehicles
28 Feb-21 Apr 44 45 Tiger Is delivered

30 Apr-4 May 44 transferred to France, area west of Poitiers
3 Jun 44 ordered to Italy [originally under orders for Eastern Front]
9-14 Jun 44 arrival in Italy, one Bergepanther destroyed by Allied fighter-bombers
1 Jul 44 9 of 18 Tigers operational, of the 27 losses only 2 are due to enemy action, the rest had to be abandoned
26 Jul 44 12 replacement Tiger Is received
14 Aug 44 1./, without tanks, is sent to Wien for familiarization with the Tiger II
30 Nov 44 3./, without tanks, is exchanged for 1./, still without tanks
12 Feb 45 15 Tiger Is received from s.Pz.Abt.508
15 Mar 45 all 32 Tiger Is operational
28 Apr 45 last Tigers destroyed
NOTE: Tessin erroneously has this unit on the Eastern Front in 1944
Europa: 1x 4-3-8 Pz II 504
FitE/SE: Apr I 43
SF: Nov I 43, West: Forming; Dec I 43, West: Full; Jun I 44, West: transfer to South


schwere SS-Panzer-Abteilung 102 (voorjaar44-11.06.44) volledig uitgeruste Abteilung met 45 Tigers:

15 Nov 42 s.PzKpfw.Kp. for SS-Panzer-Regiments 1, 2 and 3 ordered formed
22 Apr 43 Stab for s.PzKpfw.Kp. of Waffen-SS divisions ordered formed as schwere-SS-Panzer-Abteilung-General-Kommando-I. SS-Panzer-Korps, control of divisional Tiger companies retained by the divisions
1 Jun 43 redesignated schwere-SS-Panzer-Abteilung-General-Kommando-II. SS-Panzer-Korps
Jul 43 ordered to finish forming at Walki, near Kharkov, 3 Tigers delivered
10 Jul 43 "Zitadelle" 13./SS-Panzer-Regiment 1 with 13 Tiger Is
s./SS-Panzer-Regiment 2 with 14 Tiger Is
9./SS-Panzer-Regiment 3 with 15 Tiger Is
19 Jul 43 schwere SS-Panzer-Abteilung-General-Kommando-I. SS-Panzer-Korps ordered formed from existing elements in Sennelager and Augustdorf equipped with 3 Tiger Is, 13./SS-Panzer-Regiment 1 detached to form 3./ of new schwere SS-Panzer-Abteilung-General-Kommando-I. SS-Panzer-Korps
Aug 43 subordinated to 2. SS-Panzer Division Das Reich, some elements act as infantry
Oct 43 transferred to Augustdorf
22 Oct 43 reformed in Augustdorf [Tessin: France]
4 Nov 43 redesignated schwere SS-Panzer-Abteilung 102 effective 22 Oct 43
Jan 44 transferred to Argentan, France
Spring 44 Transferred to Wezep, the Netherlands 21 Apr-29 May 44 45 Tiger Is delivered
15 May 44 absorbs 268 men from s.SS-Panzer-Abteilung 103, not enough men to establish 3. Kompanie
6 Jun 44 personnel on courses at Paderborn return to Wezep

11-12 Jun 44 transfer to Calais region
14 Jun ordered to Normandy front
21-23 Jun detrainment of 2. Kompanie in Versailles, road march to the front begins with a number of breakdowns
2 Jul last trainload arrives in Versailles
7 Jul 44 28 operational tanks, but 3. Kompanie still hadn't reached the front
9 Jul-1 Aug 44 subordinated to 10. SS-Panzergrenadier Division Hohenstauffen
2 Aug transferred to sector of 9. SS-Panzergrenadier Division Frundsberg with 38 Tiger Is
1 Sep 44 all tanks lost during the retreat from Normandy Sep 44 redesignated schwere SS-Panzer-Abteilung 502 when reformed in Sennelager
Between 10 Jul and 20 Aug claimed 227 tanks and 28 AT guns
27 Dec 44 6 Tiger IIs delivered, later transferred to s.SS-Pz.Abt. 503
14 Feb 45-6 Mar 45 equipped with 31 Tiger IIs
early Mar 45 transferred to Stettin-Army Group Center
19 Mar 45 Küstrin area, Army Group Vistula
Europa: 1x 4-3-8 Pz II 102 (SS)
SF: Aug I 43, West: Forming; Jun I 44, West: Full; Jan II 45, West: withdraw to East


Er zijn dus drie Tiger Abteilungen volledig uitgerust in Wezep. Op tijdstippen dat er twee eenheden tegelijkertijd in Wezep zaten kunnen er zelfs veel meer dan 45 Tigers aanwezig geweest zijn. Het lijkt me toch dat dit wel een doel was waarbij je eens wat risico's kunt nemen in termen van verliezen aan vliegtuigen, vliegtuigbemanningen , burgers en woningen. Ook al zijn die doelen (tanks) dan misschien moeilijk uit te schakelen. We hebben het hier tenslotte over Tiger tanks. Er zaten gemiddeld 30.000 manuren in de produktie van een Tiger I en de kosten waren 250.000 Reichsmark. Bemanningen waren specialisten die moeilijk te vervangen waren, om nog maar te zwijgen van de schade die deze tanks aan de geallieerden berokkenden op het slagveld.

Arjan


Laatst bijgewerkt door reinaart op za nov 05, 2011 3:08 pm, in totaal 2 keer bewerkt.



za nov 05, 2011 12:23 pm
rjajo
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Arjan alleen jammer dat die groen / gele zinnen niet te lezen zijn !


za nov 05, 2011 1:57 pm
reinaart
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Je hebt gelijk, kleurtje aangepast.

Groet,

Arjan


za nov 05, 2011 2:36 pm
rjajo
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Thanxs :)


za nov 05, 2011 4:19 pm
reinaart
Bericht Re: Truppenübungsplatz Oldebroek en Wezep
Momenteel op ebay uiterst interessante foto's van s.H.Pz.Jg.Abt.519 en Albert Ernst in Oldebroek en in Rusland :

http://www.ebay.de/sch/m.html?item=2017 ... c=50&rt=nc

Deze foto toont overigens een Marder III en geen Nashorn/Hornisse. Waarschijnlijk werd deze Panzerjäger gebruikt voor instructie doeleinden (voordat de nieuwe Nashorns in Oldebroek arriveerden):

http://www.ebay.de/itm/R5-Holland-1943- ... Sw5cNYiZpN

Arjan


vr jan 27, 2017 11:47 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 13 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 10 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group