Het is nu vr nov 27, 2020 7:47 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 3 berichten ] 
4 SAS veteranen op bezoek in Kapelle 
Auteur Bericht
Mia

Geregistreerd:
wo apr 02, 2008 9:14 pm
Berichten: 1231
Bericht 4 SAS veteranen op bezoek in Kapelle
De komende dagen zijn 4 SAS veteranen met 29 familieleden aanwezig voor de Amherst herdenking in Drenthe. Maandag 13 april 2015 rond de middag komen ze naar Kapelle en worden opgevangen in het dorpshuis de Vroone waar hun een lopend buffet wordt aangeboden. Na het buffet wordt de film 'de Franse Slag' vertoond met Franse ondertiteling, gemaakt door Oorlogsmuseum Vitality.
Na de film zullen de genodigden een bezoek brengen aan het Oorlogsmuseum Vitality en aansluitend wordt er een bezoek gebracht aan de Franse Militaire Begraafplaats in Kapelle waar 8 SAS para`s begraven liggen.

Bijgevoegd het persbericht van de gemeente Kapelle:

Franse SAS-veteranen bezoeken Frans militaire begraafplaats Kapelle

De Stichting Herdenking Landing Franse Parachutisten 1945 te Assen organiseert van 10 tot 12 april 2015 een bezoek van Franse SAS-veteranen die in april 1945 boven Drenthe en een deel van Friesland sprongen in het kader van Operatie Amherst.

Op de terugweg naar Frankrijk, brengen de Fransen op maandag 13 april 2015 ook een bezoek aan de Frans militaire begraafplaats in Kapelle. Op deze begraafplaats zijn een aantal Amherst-para’s begraven en staan de namen van de 33 omgekomen para`s vermeld op het monument. Tijdens het bezoek aan Kapelle zullen nog vier SAS veteranen aanwezig zijn, samen met 29 fa-milieleden.

De groep wordt door burgemeester Stapelkamp verwelkomd in dorpshuis De Vroone waar een buffet wordt aangeboden. Daar wordt de film de Franse Slag, gemaakt door Oorlogsmuseum Vitality, getoond. Na het eten wordt een bezoek gebracht aan Vitality waarna de groep naar de Frans militaire begraafplaats gaat voor het leggen van bloemen.

Operatie Amherst
Het 3rd en 4th French Special Air Service Regiment (3e en 2e Régiment de Chasseurs Para-chutistes) wordt in de nacht van 7 op 8 april links en rechts van de lijn Assen-Hoogeveen-Meppel gedropt. Hun opdracht is:

- verover in het operatiegebied de bruggen of verhinder hun vernieling;
- geef informatie over de staat van de bruggen door aan het hoofdkwartier van het Cana-dese Corps;
- voorkom de vernieling van de vliegvelden van Steenwijk, Eelde en Leeuwarden;
- sticht zoveel mogelijk verwarring;
- stimuleer en organiseer het plaatselijke verzet;
- geef zoveel mogelijk inlichtingen door aan de Canadezen en fungeer als gids.

De totale eenheid bestaat uit 1.000 man, rond de 700 zijn inzetbaar voor de operatie. Tegelijk is gepland dat er 18 jeeps gedropt worden. De dropping van jeeps is vanwege het slechte weer niet doorgegaan. Enkele komen later via Coevorden over de weg. Verder wordt een zogenaamd Jedburgh team gedropt bestaande uit vier man. Hierbij waren Nederlandse officieren ingedeeld. Hun taak is om het contact met de verzetsbeweging te onderhouden. Ook wordt voor elke groep containers met wapens, munitie, voedsel en verbindingsapparatuur afgeworpen. Na het droppen van de parachutisten worden er nog 143 dummy parachutisten afgeworpen. Het afspringen van de parachutisten wordt ‘blind’ gedaan. Dat wil zeggen dat er geen ontvangstploegen op de grond aanwezig zullen zijn. De vliegers worden met behulp van signalen naar hun afwerpterrein gedi-rigeerd. De Fransen springen in 47 groepen, ‘sticks’, van 15 man uit 47 Stirling vliegtuigen.

Franse radiopost in de staatsbossen van Gasselte. Op 7 april starten ’s avonds vanaf half negen van de vliegvelden Great Dunmow, Shepherds Grove en Rivenhall 47 Stirlings met 702 parachutisten en 219 containers aan boord. De droppingen vinden plaats tussen kwart voor twaalf en kwart voor één. Door het slechte weer, de grote hoogte waarvan de para’s springen en een slechte navigatie komen de verschillende sticks verspreid neer. De meeste sticks komen 2 tot 7 kilometer van de geplande locatie neer. Eén stick komt echter 60 kilometer van zijn doel neer. Twee landen in de bebouwde kom van Assen, enkele anderen op konvooien terugtrek-kende Duitsers. Om al deze redenen zoekt men al snel contact met de plaatselijke bevolking om zich te oriënteren. Dit met alle daaraan verbonden risico’s. Waar mogelijk beginnen de para’s dezelfde nacht al met het aanvallen van Duitse eenheden. Door het uiteenvallen van de beide regimenten in kleine groepen zijn er veel gevechten verspreid over Drenthe en zuidoost Fries-land geweest. Ieder met zijn eigen drama.


do apr 09, 2015 1:45 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Drentse Gerrit

Geregistreerd:
vr jul 26, 2013 2:06 pm
Berichten: 233
Woonplaats: Assen
Bericht Re: 4 SAS veteranen op bezoek in Kapelle
Bedankt voor de info! Inmiddels heb ik ze in Assen gezien (gisteren), zeer indrukwekkend. Vandaag zijn ze in Westerbork, waar zeer veel georganiseerd is (straks overvliegende historische toestellen, veldartillerie, aanval op het oude gemeentehuis etc). Zie ook wo2actueel.

Groet Gerrit

_________________
Zij waren jong, hielden van het leven,
zij hebben het geriskeerd, zij hebben het gegeven,
opdat het uwe mooi zal zijn.

Andre Boude, para operatie Amherst


za apr 11, 2015 10:18 am
Profiel
Mia

Geregistreerd:
wo apr 02, 2008 9:14 pm
Berichten: 1231
Bericht Re: 4 SAS veteranen op bezoek in Kapelle
Gezien op wo2actueel en idd. indrukwekkend. Zo zal het in het Kapelle ook zijn.


za apr 11, 2015 8:17 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 3 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group