Het is nu do mei 28, 2020 3:12 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 
Vernielingen aangericht op oorlogsbegraafplaats Benghazi 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Nieuws Bot

Geregistreerd:
ma nov 15, 2004 10:34 pm
Berichten: 3467
Bericht Vernielingen aangericht op oorlogsbegraafplaats Benghazi
Gepubliceerd op: 28 februari 2012


Op de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Benghazi zijn vorige week zware vernielingen aangericht. De begraafplaats in Libië is de laatste rustplaats van meer dan duizend soldaten van het Britse Gemenebest die sneuvelden tijdens de woestijnoorlog gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Commonwealth War Graves Commission, die verantwoordelijk is voor het beheer van de militaire begraafplaatsen van de Gemenebest, is in afwachting van nadere details, maar naar verluidt zijn dozijnen grafstenen vernield. Ook het zogenoemde Cross of Sacrifice, een herdenkingskruis dat op de meeste begraafplaatsen van de CWGC aanwezig is, is beschadigd. Foto’s van de vernielingen zijn gepubliceerd op de website van de Britse Daily Mail.

Hoewel officiële verklaringen nog ontbreken, beweert de Daily Mail dat Islamisten de daders zijn. Het vandalisme zou een protest zijn tegen de Westerse wereld, nadat vorige week bekend geworden is dat in een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan korans verbrand zijn. Hoewel de Amerikaanse militaire gezaghebber in Afghanistan en president Obama hiervoor hun excuses hebben aangeboden aan het Afghaanse volk, zijn in dat land al dagenlang protesten gaande, waarbij inmiddels al tientallen doden zijn gevallen.

Tijdens de recente Vrijheidsstijd tegen het regime van Khadaffi is er zwaar gevochten om Benghazi. De stad was een belangrijk bolwerk van het verzet. Mede dankzij de goede zorgen van de Libische beheerder Salah Fatour kwam de oorlogsbegraafplaats de strijd ongeschonden door. De vijftiger zorgt al vijfentwintig jaar voor de begraafplaats, waar ook één Islamitische soldaat begraven ligt die meevocht aan geallieerde zijde en sneuvelde in 1943. Het is onbekend of Salah Fatour of andere medewerkers van de begraafplaats gewond zijn geraakt tijdens de aanval.

De Commonwealth War Graves Commission bericht dat alle schade hersteld zal worden, mits de veiligheidssituatie dat toestaat. Het zal echter de nodige tijd kosten om voor vervangende stenen te zorgen.

Tijdens de Westelijke Woestijnoorlog gedurende de Tweede Wereldoorlog was Benghazi een belangrijk doel voor zowel de geallieerden als de Duitsers en bondgenoten. Op de oorlogsbegraafplaats bevinden zich 1.214 graven uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan er 163 niet zijn geïdentificeerd. Ook zijn er twee special memorials voor soldaten die begraven waren op de oorlogsbegraafplaats Barce, maar waarvan de graven niet meer konden worden teruggevonden. Verder zijn er 25 graven van slachtoffers die niet toebehoorden aan de Gemenebest, waaronder een Noor, een Joegoslaaf en een ongeïdentificeerde Griekse soldaat.


Bronnen: Daily Mail & Commonwealth War Graves Commission

_________________
De automatische nieuws-user van STIWOT


di feb 28, 2012 10:41 am
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Nieuws Bot

Geregistreerd:
ma nov 15, 2004 10:34 pm
Berichten: 3467
Bericht Re: Vernielingen aangericht op oorlogsbegraafplaats Benghazi
Gepubliceerd op: 10 april 2012


Herstel begraafplaats Benghazi begonnen


Er is een begin gemaakt met het herstellen van de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Benghazi, waar in februari dit jaar grote vernielingen aangericht werden. Dat meldt de Commonwealth War Graves Commission. De vernielingen werden in de media toegeschreven aan radicale moslims die protesteerden tegen de koranverbrandingen in Afghanistan.

Alle gebroken grafstenen zijn verwijderd en tijdelijke bordjes zijn ter vervanging neergezet. De begraafplaats is opgeruimd en oogt volgens medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission, die naar de plek afreisden, weer toonbaar. Op de begraafplaats is geen gras aanwezig om te maaien, maar wel is meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om onkruid en vuil te verwijderen rond de graven. Nieuwe grafstenen zijn besteld en zullen de komende maand geproduceerd en verscheept worden.

De situatie in Libië is nog steeds onvoorspelbaar en het Britse ministerie van Buitenlandze Zaken ontraadt het om de regio Benghazi te bezoeken, tenzij noodzakelijk. Lokale medewerkers van de CWGC zijn echter weer in staat werkzaamheden te verrichten op de begraafplaats. Zij houden zich nu bezig met het verwijderen van de overblijfselen van de “Cross of Sacrifice” die eveneens beschadigd is tijdens de aanval.


Bron: Commonwealth War Graves Commission

_________________
De automatische nieuws-user van STIWOT


di apr 10, 2012 10:17 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group