Het is nu za jun 19, 2021 5:52 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Oproep i.v.m. onderzoek Nederlandse concentratiekampen 
Auteur Bericht
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 8443
Bericht Oproep i.v.m. onderzoek Nederlandse concentratiekampen
Dr. D.B. Jochems schreef:
OPROEP voor informatie over de hulpverlening door burgers aan gevangenen in Nederlandse concentratiekampen in WOII en over de thuissituatie van familieleden van die gevangenen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter meer dan 150.000 Nederlanders om allerlei redenen gevangen gezet in Nederlandse concentratiekampen. Veel is geschreven over het vaak erbarmelijke lot van deze mannen en vrouwen. Veel minder aandacht is geschonken aan de soms moeilijke omstandigheden - financieel en emotioneel - en de grote onzekerheid waaronder de tenminste 300.000 achtergebleven familieleden moesten verkeren. Zij worden wel de groep van de “vergeten oorlogsslachtoffers” genoemd.

Gelukkig woonden er in de buurt van die kampen een klein aantal burgers dat in verschillende vormen hulp aan de gevangenen heeft verleend. In Vught hebben mevrouw Van Beuningen en mevrouw Timmenga daaraan leiding gegeven. Mevrouw Timmenga heeft met haar helpsters vooral hulp geboden aan deze vergeten oorlogsslachtoffers.

In het najaar zal een onderzoek starten naar het ontstaan en functioneren van de hulpverlening door burgers aan gevangenen en hun families, in het bijzonder rond kamp Vught. De vorig jaar beschikbaar gekomen 1800 brieven die door familieleden uit heel Nederland geschreven zijn aan mevrouw Timmenga, zullen een belangrijke bron daarvoor vormen. Bovendien wordt gezocht naar haar antwoordbrieven en naar andere correspondentie. Daarnaast worden oud-gevangenen en hun kinderen opgeroepen om hun herinneringen aan de thuissituatie van toen en aan de burgerhulpverlening via interviews vast te laten leggen.

Dit onderzoek zal verricht worden door de historica drs. Inger Schaap, die reeds het boek “Sluipmoordenaars” over de Silbertannemoorden op haar naam heeft staan. De heer dr. D.B. Jochems (bekend van zijn activiteiten rond het Philips-Kommado) zal namens het Nationaal Monument Kamp Vught het project leiden. De resultaten van het onderzoek zullen worden vastgelegd in een publicatie voor een breed Nederlands publiek.

Iedereen die materiaal en herinneringen heeft over de thuissituatie en over contacten met de hulpverleners wordt opgeroepen dat te melden. Dat kan per mail aan de onderzoekster via inlichtingenvught@gmail.com en telefonisch bij de heer Jochems via 043 4591459.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


do apr 21, 2011 9:53 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group