Het is nu zo jun 04, 2023 9:19 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 26 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Bundel afbeeldingen vrouwelijke HSU's 
Auteur Bericht
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht Bundel afbeeldingen vrouwelijke HSU's
Onder de 12.775 personen die tot Held van de Sovjet-Unie zijn benoemd bevinden zich 94 vrouwen. Van 19 van hen heeft kunstenaar L.S. Kotljarov (geboren 1925) portretten getekend, die in 1979 zijn uitgegeven in een bundel genaamd “Vrouwelijke Helden van de Sovjet-Unie”. De afbeeldingen zijn gemaakt op basis van foto’s uit de collectie van het Centrale Museum van de Strijdkrachten in Moskou. De afbeeldingen zijn vergezeld door vrij propagandistische teksten over de vrouwen. Ik vond ze zelf erg interessant om te lezen en jullie misschien ook wel, dus vandaar dat ik ze heb vertaald en er hier iedere dag – zoals jullie van mij gewend zijn – een zal posten.

Allereerst de tekst binnenin de bundel:

Citaat:
De geschiedenis kent voorbeelden van moed, doorzettingsvermogen en zelfopoffering, getoond door vrouwen in verschillende tijden en in verschillende landen. Maar de massale heldhaftigheid van de Sovjetvrouwen tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog is een verschijnsel dat geen gelijke kent in de wereld. De Sovjetvrouwen verdedigden de Sovjetstaat van de hitleristische indringers, zonder zich om hun eigen leven te bekommeren, en toonden wonderlijke dapperheid en geesteskracht. De wapenfeiten van deze trouwe dochters van het vaderland, verricht tijdens de barre oorlogsjaren, zullen voor altijd in de gedachten van ons volk blijven.

Ook de heldendaad van de eerste vrouwelijke kosmonaut, Valentina Nikolajeva-Teresjkova, zal eeuwig voortleven. De ruimtevlucht, door haar uitgevoerd voor de roem van het land der Sovjets, is gelijkwaardig aan de allergrootste militaire wapenfeiten.

Deze serie portretansichtkaarten van onze glorieuze heldinnen is gewijd aan de roemrijke Sovjetvrouwen die de titel ‘Held van de Sovjet-Unie’ kregen.

Deze selectie ansichtkaarten vormt een vervolg op eerdere uitgaven uit deze serie. De bundel bestaat uit negentien portretten: vliegeniersters en verbindelaars, sluipschutters en verkenners, kosmonauten en zusters… De naam van eenieder van hen staat symbool voor de onzelfzuchtige liefde voor het moederland, militaire dapperheid en de burgerplicht.


wo sep 22, 2010 10:37 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht 
Enkele afbeeldingen:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


wo sep 22, 2010 10:42 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht 
De eerste:

Afbeelding

Held van de Sovjet-Unie
Maria Karpovna Bajda


Citaat:
“Wees gelukkig!”... Wanneer deze wens voor pasgetrouwden wordt uitgesproken door Maria Karpovna Bajda, het hoofd van de registers van de burgerlijke stand van de stad Sebastopol, dan krijgen deze eenvoudige woorden een bijzondere, doordringende betekenis. Ze was ongeveer even oud toen de Grote Vaderlandse Oorlog begon, als dat ze op dit moment was. De 250 lange dagen van de heldhaftige verdediging van Sebastopol bracht Maria Bajda, medisch instructeur in het 514e Jagerregiment, door aan de frontlinie. Ze redde het leven van honderden gewonde soldaten. Tijdens een van de gevechten doodde de dappere jongedame een vijftiental vijandelijke soldaten en officieren. Dankzij haar kundige handelingen wist een groep kameraden uit een vlammenzee te ontkomen. Tijdens de laatste dagen van de verdediging van Sebastopol werd de zwaar gewonde Maria opgepakt door de hitlerieten. Concentratiekamp, vlucht, internationale ondergrondse...
“Wees gelukkig!” Zo wordt een levenswens voor de pasgetrouwden van de Heldenstad uitgesproken door de bescheiden jongedame met de Gouden Ster op haar borst.


Eerste sergeant Maria Karpovna Bajda (01-02-1922 – 30-08-2002) werd op 20 juni 1942 tot Held van de Sovjet-Unie benoemd. Kort hierna, op 12 juli, werd ze krijgsgevangen genomen. Ze bracht haar gevangenschap door in de kampen Slavoeta en Ravensbrück. Later werd ze door de Gestapo gearresteerd, uit wiens gevangenschap ze op 8 mei 1945 door Amerikaanse troepen werd bevrijd. Over de voornoemde “vlucht” en “internationale ondergrondse” heb ik niets kunnen vinden. Ik vermoed dat dit is verzonnen omdat krijgsgevangen genomen worden nogal not done was in de Sovjet-Unie. Sinds 1976 was Bajda ereburger van Sebastopol.


wo sep 22, 2010 10:43 pm
Profiel
Ries
Bericht 
Ik ken je bij voorbaat bijgaande trofee toe:

Afbeelding


do sep 23, 2010 2:25 pm
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht 
Afbeelding

Held van de Sovjet-Unie
Tatjana Nikolajevna Baramzina


Citaat:
Tanja Baramzina had er altijd van gedroomd onderwijzeres te worden, maar toen barstte de oorlog los en ging de studente van de universiteit van Perm als vrijwilliger naar het front. Ze werd sluipschutter in het 252e Jagerregiment. Talrijke hitleristische soldaten en officieren werden gedood door de goed gerichte schoten van het Komsomol-lid. Artsen stelden al snel een oogziekte vast en drongen aan op haar demobilisatie. De jongedame drong er bij het commando op aan haar binnen het regiment over te plaatsen als telefoniste. Op 5 juli 1944, tijdens de hevige gevechten bij het dorp Morozovo, in de oblast Minsk, drong een groep vijandelijke soldaten door richting de dug-out waar Tanja Baramzina zich bevond. Ze verschoot al haar patronen en toen pas konden de fascisten haar oppakken. Ondervraging en marteling konden de geest van de patriot niet breken. De woest geworden hitlerieten schoten de jongedame met een antitankgeweer neer... In Tanja’s thuisstad Glazov, in de autonome SSR Oedmoertië, werd aan de Heldenallee een buste van haar neergezet. Een straat in de stad en een pioniersgroep dragen de naam van de heldin.


Korporaal Tatjana Nikolajevna Baramzina (19-12-1919 – 05-07-1944) werd op 24 maart 1945 tot Held van de Sovjet-Unie benoemd. Als sluipschutter had ze twintig Duitsers gedood.


do sep 23, 2010 3:54 pm
Profiel
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6985
Bericht 
Interessant topic, Auke. Bedankt voor het delen van deze info!

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


do sep 23, 2010 7:14 pm
Profiel WWW
Frank
Bericht 
Interessant om te lezen Auke, leuk dat je mooie 'series' voor ons hebt uit de Sovjetunie...


do sep 23, 2010 8:12 pm
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11839
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Mooi Auke, ga je ze één voor één hier plaatsen? Ik heb deze twee gelijk op WW2Awards gezet.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


vr sep 24, 2010 9:03 am
Profiel WWW
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht 
Jup, iedere dag een.

Afbeelding

Held van de Sovjet-Unie
Galina Ivanovna Dzjoenkovskaja


Citaat:
De luchtvaart maakte al voor de oorlog deel uit van het leven van Galina. Ze studeerde aan het Luchvaartinstituut van Moskou om ingenieur te worden. Maar de oorlog onderbrak haar studie. De oorlogscarrière van G. Dzjoenkovskaja, squadronsnavigator in het 125e Bommenwerper-Luchtregiment, begon in Stalingrad. Ze zette de koers van de Pe-2-bommenwerpers van haar squadron over de ‘Gele Linie’ uit, de sectorgrens voor de Noordelijke Kaukasus, en in de luchten boven Novorossiejsk en Orjol, Brjansk en Smolensk, Orsja en Riga en Memel en Liepāja. Dzjoenkovskaja voerde 68 gevechtsvluchten uit. De verdiensten van de dappere vliegenierster werden beloond met ordes en medailles.
Na de oorlog bleef G. Dzjoenkovskaja in dienst van de luchtmacht. Vandaag de dag woont Galina Ivanovna in Moskou en is ze actief werkzaam voor het Sovjetcomité van Oorlogsveteranen.


Eerste luitenant Galina Ivanovna Dzjoenkovskaja (06-10-1922 – 12-09-1985) werd op 18 augustus 1945 tot Held van de Sovjet-Unie benoemd. Met haar bommenwerper had ze ook nog twee vijandelijke vliegtuigen neergeschoten. In 1949 ging ze als majoor uit dienst. Ze was hierna werkzaam als docente Engels en bestuurslid van de vereniging ‘USSR-Nederland’.


vr sep 24, 2010 2:23 pm
Profiel
Barry

Geregistreerd:
zo maart 28, 2004 10:43 pm
Berichten: 5378
Bericht 
Leuk, weer eens een vervolg topic van Auke. Thanx!


vr sep 24, 2010 9:27 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht 
Afbeelding

Held van de Sovjet-Unie
Aniela Krzywoń (Anelja Tadeusjevna Kzjivonj)


Citaat:
In oktober 1943 vond bij het Wit-Russische plaatsje Lenino de vuurdoop van de 1e Poolse Divisie ‘Tadeusz Kościuszko’ plaats. De Poolse patriotten trachtten zich vrij te vechten in dit gevecht, dat zoveel betekende voor de bevrijding van hun moederland van de fascisten. Aniela Krzywoń, een infanterist in een compagnie machinepistoolschutters, hoefde niet deel te nemen aan de aanval. De commandant had haar opdracht gegeven een vrachtwagen met zwaar gewonde soldaten en bijzonder belangrijke stafdocumenten naar de achterhoede te begeleiden. De jongedame had gedroomd van een militair wapenfeit en verborg haar teleurstelling niet. Maar bevel is bevel. Onderweg werd het voertuig beschoten door een fascistisch vliegtuig. De vrachtwagen vloog in brand. Aniela wierp zich in het vuur en redde alle gewonden en documenten, maar kwam hierbij zelf om het leven. Voor haar heldendaad werd de Poolse patriot de titel ‘Held van de Sovjet-Unie’ toegekend.


Aniela Krzywoń (27-05-1925 – 12-10-1943) werd op 11 november 1943 tot Held van de Sovjet-Unie benoemd. Ze diende in het geheel vrouwelijke infanteriebataljon ‘Emilia Plater’ van de 1e Poolse Divisie ‘Tadeusz Kościuszko’. Krzywoń was de enige buitenlandse vrouwelijke Held van de Sovjet-Unie en daarbovenop een van de slechts vier Poolse HSU's en samen met Władysław Wysocki de eerste Poolse HSU. Zie voor meer info over de Slag bij Lenino: http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Lenino


za sep 25, 2010 5:08 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht 
Afbeelding

Held van de Sovjet-Unie
Tatjana Petrovna Makarova


Citaat:
De luchtvaartdroom leefde bij Tanja al sinds haar jeugd. Als jong meisje bekeek ze de luchtparades in Toesjino, en reeds op negentienjarige leeftijd haalde ze haar vlieginstructeursdiploma en werkte ze op de Proletarski-luchtvaartclub van Moskou. Als een van de eersten werd Makarova opgenomen in het 46e Bommenwerper-Luchregiment, geformeerd tijdens de voor het moederland uiterst dreigende oktoberdagen van 1941.
Tanja vloog erg mooi en kundig; wanneer ze zich boven haar doel bevond, was ze niet bang voor het vijandelijke luchtafweergeschut en de schijnwerpers, maar trof ze het doel trefzeker en kwam ze haar frontvriendinnen altijd te hulp. Meer dan 600 bombardeeraanvallen voerde flightcommandant Makarova uit tegen de vijand. De laatste gevechten van de dappere vliegenierster vonden plaats ter bevrijding van Polen. In de nacht van 24 augustus 1944 kwam Tanja om tijdens een ongelijk gevecht met een fascistische jager. Ze werd begraven op een broederschapsbegraafplaats in de Poolse stad Ostrołęka. Een straat in Moskou draagt de naam van de heldin.


Luitenant Tatjana Petrovna Makarova (25-09-1920 – 25-08-1944) werd op 23 februari 1945 postuum tot Held van de Sovjet-Unie benoemd.


zo sep 26, 2010 7:28 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht 
Afbeelding

Held van de Sovjet-Unie
Zinaïda Ivanovna Mareseva


Citaat:
De Noordelijke Donets is niet zo breed als de Volga. Maar wanneer een overgang plaatsvindt onder een onophoudelijke beschieting en rondom de boten en vlotten bommen en granaten ontploffen, dan lijken de oevers oneindig ver uit elkaar te liggen.
Zina Mareseva, afkomstig uit het Volga-gebied en medisch instructeur in het 214e Gardejagerregiment, had deelgenomen aan de Slag om Stalingrad en gevochten bij Voronezj en Koersk. In augustus 1943 was het regiment betrokken bij zware gevechten tijdens de oversteek van de Noordelijke Donets ten zuiden van Belgorod. Zina evacueerde in twee dagen tijd meer dan 120 gewonde soldaten onder vijandelijk vuur en zette ze over de rivier. De vijand probeerde een groep die op de rechteroever was achtergebleven te vernietigen. Een van de aanvallen deed onze posities wankelen. En toen snelde de jongedame voorwaarts, de soldaten met zich meeslepend. Terwijl ze op 3 augustus gewonden over de rivier zette, raakte ze dodelijk gewond. De herinnering aan Zina Mareseva leeft voort in straatnamen in Volgograd, Volsk, de stad waar ze woonde en werkte, en haar geboortedorp Tsjerkasskoje.


Eerste sergeant der medische dienst Zinaïda Ivanovna Mareseva (20-06-1923 – 06-08-1943) werd op 22 februari 1944 postuum tot Held van de Sovjet-Unie benoemd.


ma sep 27, 2010 1:52 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht 
Afbeelding

Held van de Sovjet-Unie
Tatjana Saveljevna Marinenko


Citaat:
Vasiljok – deze naam gaven de leden van de ondergrondse van de stad Polotsk aan hun beste ordonnans. Hij waarborgde de voortdurende verbinding met het partizanendetachement dat actief was in het district Polotsk en hield zich rechtstreeks bezig met het verspreiden van berichten van het Sovinformbureau, sabotage van spoorlijnen en het laten mislukken van strafacties tegen de partizanen. De inlichtingendienst van de Gestapo werd doodziek van de zoektocht naar de ongrijpbare ordonnans. Maar na een jaar waren de hitlerieten erin geslaagd hem op het spoor te komen. Na een tip van een verrader werd ‘Vasiljok’ opgepakt. Dit bleek de twintigjarige onderwijzeres Tanja Marinenko te zijn. De jongedame weerstond de monsterlijke martelingen kranig. Nadat ze geen enkele bekentenis uit haar hadden gekregen, schoten de fascisten haar op 2 augustus 1942 samen met haar veertienjarige broertje neer. Een microdistrict in de stad Polotsk is vernoemd naar Tanja Marinenko. Een borstbeeld van haar is neergezet naast de pedagogische school die Tanja kort voor de oorlog had afgerond.


Tatjana Saveljevna Marinenko (25-01-1920 – 02-08-1942) werd op 8 mei 1965 postuum tot Held van de Sovjet-Unie benoemd. Ze overleed na drie dagen lang te zijn gemarteld.


di sep 28, 2010 6:21 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 3246
Bericht 
Afbeelding

Held van de Sovjet-Unie
Klavdia Ivanovna Nazarova


Citaat:
Binnen het districtscomité van de Komsomol van de stad Ostrov in het district Pskov wisten ze het: als je de bij elkaar moest zien te krijgen voor een belangrijke mededeling, dan kon je dit het beste toevertrouwen aan Klava Nazarova. De pionierbegeleider van de Leninschool werd door de jeugd gezien als een autoriteit, en daarom wendden de kinderen zich ook tot haar tijdens die duistere dagen waarin de stad werd veroverd door de hitlerieten. Klava Nazarova creëerde vervolgens een ondergrondse-groep. De patriotten verspreidden berichten van het Sovinformbureau, brachten krijgsgevangenen over naar de partizanendetachementen en wonnen waardevolle inlichtingen in. Het was Klava en haar kameraden echter niet gegeven te leven tot de overwinning. In november 1942 pakten de fascisten de Komsomol-leden op. Na een maand van ondervragingen en martelingen werden Klava Nazarova en haar vrienden geëxecuteerd. De inwoners van Ostrov eren de heilige nagedachtenis aan hun roemrijke stadsgenoot. Op het stadsplein is een momument voor haar neergezet, en een straat, School nr. 5 en een pioniersafdeling zijn naar Nazarova vernoemd. Ieder jaar op de dag van de heldhaftige dood van Klava vind er een districtsbijeenkomst plaats met een erewacht van pioniers.


Klavdia Ivanovna Nazarova (01-10-1920 – 12-12-1942) werd op 20 augustus 1945 postuum tot Held van de Sovjet-Unie benoemd. Ook zij werd op aangeven van een verrader opgepakt. Ze werd op 7 november 1942 gearresteerd en meer dan een maand lang gemarteld, maar weigerde de namen van haar kameraden te geven. Op 12 december werd ze opgehangen op het centrale plein van Ostrov, alwaar haar lichaam drie dagen lang bleef hangen.


wo sep 29, 2010 7:28 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 26 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group