Het is nu za jan 25, 2020 12:38 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Walcherse oorlogsherinneringen verzameld 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Nieuws Bot

Geregistreerd:
ma nov 15, 2004 10:34 pm
Berichten: 3467
Bericht Walcherse oorlogsherinneringen verzameld
Gepubliceerd op: 19 februari 2009


Het Royal Marines Museum, het Imperial War Museum en het dijk- en oorlogsmuseum Polderhuis in Westkapelle hebben besloten om samen te werken en om Walcherse oorlogsverhalen en -herinneringen te bundelen. Overleg hierover is gevoerd in september 2008 toen enkele medewerkers van het Polderhuis een bezoek brachten aan het Royal Marines Museum in Portsmouth en het Imperial War Museum in Londen. Het belangrijkste gezamenlijke project is "Memories to Share".

De gedachte in dit project is dat musea samenwerken om de herinneringen die zij verzameld hebben, te delen met elkaar en de bezoekers van de musea. Het betreft herinneringen aan Walcheren / Westkapelle in de periode september 1944 tot en met november 1945. In die 15 maanden tijd is Westkapelle een belangrijke plek in het internationale strijdtoneel geweest. Westkapelle werd bijna volledig verwoest, Walcheren stond onder water en pas eind 1945 konden de mensen gaan denken aan de volgende stappen.

Er zijn een aantal samenwerkingsprojecten afgesproken. Er komt een gezamenlijke website waarop de bezoeker verhalen en herinneringen kan zien / lezen / horen van zowel burgers, als bevrijders en bezetters. Deze website is de opmaat naar een groter project: de digitale informatiezuil "Memories to Share". In de deelnemende musea komt een informatiezuil te staan waar de bezoekers via speciaal ontworpen software in drie talen de verzamelde gegevens kan bekijken. Als de bezoeker bijvoorbeeld kiest voor de datum 3 oktober 1944, dan vindt men (onder andere) de verhalen van de bemanning van een bommenwerper, herinneringen van burgers die het bombardement hebben overleefd en een verslag van een Duitse soldaat die vertelt over de vlucht van de soldaten. De drie musea bieden hun kennis en collectie aan, in drie talen op een vierkante meter. De resultaten van het samenwerkingsproject worden op 2 oktober 2009 gepresenteerd. Op dit moment is het Polderhuis bezig om contacten te leggen met verschillende musea in Duitsland in de hoop dat er ook vandaar uit samenwerking mogelijk is.

Intussen zijn er al veel verhalen verzameld. Zowel van Westkappelse mensen, als andere inwoners van Walcheren. Er zijn verhalen van circa 75 geallieerde strijders en een viertal Duitse soldaten hebben hun herinneringen voor het Polderhuis opgeschreven. Maar er wordt verder gezocht, onder andere in Duitsland en Engeland. Maar ook de mensen van Westkapelle en andere plaatsen op Walcheren worden uitgenodigd hun herinneringen te "delen" ten behoeve van dit project.

Wilt u een aandeel leveren?
Heeft u nog een herinnering over Walcheren uit de periode september 1944 tot december 1945? Misschien van uzelf, of van uw ouders. Heeft u nog documenten of foto's? Wij hebben hier belangstelling voor. Als wij het digitaal mogen gebruiken, kunt u de originelen zelf houden. Contact: info@polderhuiswestkapelle.nl.


Bron: Polderhuis Westkapelle

_________________
De automatische nieuws-user van STIWOT


do feb 19, 2009 4:59 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group