Het is nu do maart 28, 2024 10:39 am




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 53 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4
opleiding Waffen SS 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Frank M

Geregistreerd:
vr dec 23, 2005 9:43 pm
Berichten: 1168
Woonplaats: Ommen
Bericht 
Citaat:
En wat is het antwoord op deze vraag?

Dacht dat je die toch zelf wel in kon vullen?.. :wink:

_________________
"..geef me tien jaar; u zult Duitsland niet meer herkennen.." Adolf Hitler

Avatar: mijn huis met op de voorgrond gevangenen uit kamp Erika.


vr dec 01, 2006 8:55 pm
Profiel WWW
Flippo
Bericht 
Backfire schreef:
Citaat:
En wat is het antwoord op deze vraag?

Dacht dat je die toch zelf wel in kon vullen?.. :wink:

Bedoel je dat Kevin dit ook als een retorische vraag bedoeld heeft? Zo zou men het kunnen opvatten, ware het niet dat er in de Wehrmacht minstens 150.000 soldaten met joodse "roots" hebben gevochten. Zelfs in de hoogste kringen hebben ze hun diensten voor hun Führer und Vaterland verleend tot het bittere einde.
Sommingen zelfs door de Führer behoorlijk gedecoreerd, Ritterkreuz, Deutsches Kreuz in Gold.


za dec 02, 2006 10:42 am
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht 
Daar heb je een goed punt Flippo. De vraag is echter in hoeverre deze soldaten zich Joods voelden, want als je volgens de Neurenberger Rassenwetten tot Jood bestempeld werd, zegt dat niet zoveel. Ook kun je je afvragen of ze dienst deden voor hun vanderland óf enkel uit zelfbescherming. En hadden zij allemaal al te maken gehad met discriminatie en later met de moord op familieleden? Misschien bleef hen dat wel bespaard en waren ze nauwelijks of niet op de hoogte of betrokken bij al het leed dat Joden aangedaan werd.

Waar het mij om gaat is dat het heel ongewoon zou zijn als Joden dienst gedaan hadden in de Waffen-SS, zowel vanuit het standpunt van de Joden als SS. Overigens is het niet veel minder ongewoon dat ze dienst deden in de Wehrmacht en zijn deze Joden na de oorlog dan ook verguisd door de Joodse gemeenschap.

Maar goed: dit is eigenlijk vrij off-topic. Als we hierover verder willen discussieren lijkt het volgende topic mij daarvoor meer geschikt: Joden in de Wehrmacht.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


za dec 02, 2006 11:33 am
Profiel WWW
Gerard
Bericht Opleiding Waffen SS
Eigenlijk is over dit onderwerp bitter weinig bekend. Vooral als je het over de vooroorlogse periode hebt ben je aangewezen op informatie uit de tweede hand. Een ander probleem is dat de opleiding toen niet gestandaardiseerd was, iedere commandant deed maar wat. Steiner pakte het weer anders aan dan Demelhuber en zeker anders dan Dietrich. Zeker is dat de leden van eerste regimenten opgeleid werden tot infanteristen.

Hier een stukje uit het boek van Jorg Roes: Freiwillig in den Krieg. Auf den Spuren eines verlorenen Jugend. Berlijn, 2005.

“Elke dag lag dreigend voor ons. Na het ontbijt wachtte de soldaten meestal twaalf kilometer marcheren door open terrein, keer op keer onderbroken door dekkingsoefeningen. Daarna was het robben door het zand met een vier kilo zware karabijn in de hand. “Oefening volgde oefening, volgde oefening. Ze onderbraken hun drijfjacht alleen als er te veel van ons omvielen en in elkaar zakten…’s middags in de kazerne gingen we met uniform en al onder de douche, want bij het volgende appel moesten we schoon zijn. Met harde borstels schrobden we onze uniformen schoon, terwijl onder onze kleding het koude water over onze dampende huid liep. In drijfnatte hemden en broeken stelden we ons weer op. Uit onze laarzen borrelde een modderig brouwsel omhoog dat in straaltjes op de grond droop en de zandstenen vloer donker verfde.” Na een karig middagmaal begaven de rekruten zich naar het zogenaamde platvoetlaantje om de Pruisische paradepas te oefenen. “We moesten onze benen honderden meters achter elkaar tot horizontaal omhoog werpen.” Hierna volgde meestal politieke scholing, met uiteenzettingen over de geboorde van het nationaal-socialisme en het leven van Adolf Hitler. Ook werden de rekruten voortdurend bijgepraat over het doen en laten van de Leibstandarte aan het front. “Onophoudelijk werd ons verteld hoe trots we wel niet konden zijn om in deze eenheid te mogen dienen.” De dag werd afgesloten met het poets- en versteluurtje (Putz- und Flickstunde). Tegen twaalf uur volgde een laatste inspectie. Was niet alles naar wens dan kon het gebeuren dat de slaapdronken soldaten in hun nachthemd met hun strozakken op de rug gebonden rondjes moesten lopen om het slaapgebouw, onder het zingen van het marslied ‘Es ist so schön Soldat zu sein’. Een alternatieve straf was ‘de was’. “Dan moesten we naakt in koud water gaan liggen waarna we met een scherpe harde borstel werden schoongeschrobd tot onze huid felrood uitsloeg.” Geen wonder dat Roes en zijn kameraden van de afkorting LAH ‘Lauter Arme Hunde’ maakten of ‘Lichterfelde Armenhaus’ en van SS ‘Selber Schuld’.


wo jan 24, 2007 3:48 pm
Ray
Bericht 
Hallo Jeffrey, ik hoop dat ik niet te veel onderbreek maar ik ben hier ook in geinterseert, alleen het stuk van voor de oorlog, om precies te zijn 35/36. Als iemand daar iets meer over weet, hoor ik dit graag. en weet iemand ook een aantal kamp namen met daarbij de plaats? Alvast bedankt.


do jan 15, 2009 3:48 pm
jjmcblaze
Bericht 
Hey,

Waffen SS is niet zo 'mijn ding' maar er schoot me toch iets te binnen... Had de SS niet zo 'n credo van 'Schweiz sparrt Blut' wat een soort bikkelharde trainingsdoctrine was waardoor er toch wel een groot aantal slachtoffers te betreuren was?

Again... Waffen SS is niet specifiek mijn ding.

Groeten


zo mei 17, 2009 11:55 am
Harro
Bericht 
Ja, die hadden ze voor de oorlog toen ze nog niet doorhadden dat hun doctrines inferieur waren aan die van de Heer.


zo mei 17, 2009 11:58 am
jjmcblaze
Bericht 
Hey,

Harro, bedankt. Heb je misschien een pagina waar meer te vinden is over deze doctrine?

Groeten


zo mei 17, 2009 5:00 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 53 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 26 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group