Het is nu do maart 28, 2024 2:20 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 7 berichten ] 
Militair Hospitaal tijdens Bezetting 
Auteur Bericht
muncio
Bericht 
Heb je al via het Rode Kruis geprobeerd?


do jan 08, 2009 1:11 pm
Grebbeberg.nl
Bericht 
Geen idee waarop je duidt. Maar als je bedoelt welke status Nederlandse geneeskundige militairen hadden, dan lijkt me dat volkomen helder. Die waren krijgsgevangenen, maar als element van een geneeskundige formatie bij de bepalingen van de conventie gerechtigd hun medische werkzaamheden te blijven uitoefenen. Dat gebeurde dan evident onder auspiciën van de Duitsers.


do jan 08, 2009 2:12 pm
Mia
Bericht 
Waren er wel militaire hospitalen? De gewone Nederlandse ziekenhuizen werden hiervoor gebruikt, waar ook in Nederland. Rotterdam, Den Haag, Amsterdam,
Vlissingen, Middelburg. Ga de rij maar verder af van Nederlandse ziekenhuizen. Verder eens met wat Grebbeberg schrijft. In de loop van de oorlog werd er vaak medisch personeel van de bezetter uit Duitsland gehaald omdat men het Nederlandse personeel niet 'vertrouwde'. De zeer zwaar 'Duitse gewonden' werden naar Duitsland getransporteerd voor verdere behandeling. Hier vond men de Nederlandse ziekenhuizen en personeel niet capabel genoeg voor.


do jan 08, 2009 3:10 pm
Grebbeberg.nl
Bericht 
Militaire hospitalen waren er ook, maar de meeste hospitalen - in die tijd talloze - werden ook ingeschakeld. Logisch want met circa 13,000 gewonden te behandelen was er wat ruimte nodig. Overigens had het Nederlandse hospitaalsysteem zich voorbereid op zo'n 25,000 te behandelen patiënten vanwege de strijd.

Zeer zwaar gewonden waren vaak niet transportfähig. Het gros der gewonden werd gewoon in Nederland behandeld. Ons medische systeem was uitstekend en werd gewoon vertrouwd door de Duitsers, die overigens vele artsen hadden die meekeken. Later in de oorlog was het wellicht anders.

Overigens waren de Rotterdamse ziekenhuizen - op het grote Zuiderzee Ziekenhuis in zuid na - vrijwel allemaal platgebombardeerd. Maar er lagen ook veel gewonden in sanetoria, religieuze en geesteszieken verpleeghuizen, etc. etc.

Overigens werd de (Duitse) kogel uit de schedel van generaal Kurt Student zeer vakkundig verwijderd door een Nederlandse arts :)


do jan 08, 2009 3:26 pm
Mia
Bericht 
Is er in de familie een naam van een ziekenhuis in Den Haag bekend wat dan dit hospitaal zou moeten zijn?


do jan 08, 2009 9:29 pm
Grebbeberg.nl
Bericht 
Het militair hospitaal in Den Haag heette gewoon het Militair Hospitaal te 's Gravenhage. Daar lagen op 16 mei 1940 om precies te zijn 66 Duitse militairen ter behandeling.


do jan 08, 2009 10:19 pm
Grebbeberg.nl
Bericht 
Goeie vraag. Volgens mij zijn de beroepsartsen uit het leger in 1942 geinterneerd, terwijl de reserve artsen - mits ze de verklaring hadden afgelegd die artsen moesten tekenen - als burgerartsen aan het werk bleven.


vr jan 09, 2009 1:29 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 7 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 16 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group