Het is nu zo feb 17, 2019 11:21 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Rijsijk, park Overvoorde tijdens WO2 en Koude Oorlog 
Auteur Bericht
remco de goede

Geregistreerd:
za mei 29, 2010 9:15 am
Berichten: 1
Woonplaats: Berkel en Rodenrijs
Bericht Rijsijk, park Overvoorde tijdens WO2 en Koude Oorlog
Na 7 jaar heb ik mijn onderzoek naar park Overvoorde in Rijswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog afgesloten in de vorm van een boek.

Rijswijk, park Overvoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog.

Verscholen tussen de bomen en deels ondergronds ligt in park Overvoorde te Rijswijk een aantal bunkers als stille getuigen van een zeer bewogen tijdperk uit de jongste geschiedenis van Nederland. Bunkers en gebouwen gebouwd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit alles ten behoeve van het geheime afluisterstation van de Duitse Luftwaffe, die vanaf het voorjaar van 1940 op Overvoorde gelegerd waren. Na de Tweede Wereldoorlog nam de angst voor een nieuwe oorlog, de zogenaamde Koude Oorlog toe. De Bescherming Bevolking (B.B.) bouwde op Overvoorde een commandobunker, die bestand was tegen de straling van een atoomwapen. Een boek met een uitgebreid overzicht van beide geheimzinnige en onbekende periodes uit de geschiedenis van Rijswijk. Boordevol nooit eerder vertoonde foto’s en informatie.

Het boek beschrijft de periode vanaf mei 1940 toen de Duitse Luftwaffe neerstreek op Overvoorde en hier een zogenaamde Funkhorchstelle (afluisterpost) bouwden. Een uitgebreid overzicht over de taken van de Funkhorchstelle en de communicatielijnen. Verder een ruim overzicht van alle door de Duitsers gebouwde bunkers en gebouwen op Overvoorde. Tevens beschrijft het boek de periode vanaf 1944 toen de Luftwaffe Overvoorde verlaten had en de locatie onderdeel werd van Stutzpunkt Gruppe Scheveningen als Quartiermeisterabteilung van de Waffen SS. Hierna komt de situatie kort na de oorlog aan bod met onder andere de sloop van een deel van de bunkers. Ook word er nog ruimschoots aandacht besteed aan de informatie die het Nederlandse verzet over Overvoorde had en worden er nog enkele interessante gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog beschreven waar Overvoorde in rol in speelde.

Deel 2 van het boek beschrijft de periode van 1952 tot 1986, de “Koude Oorlog”. Overvoorde was bij de Bescherming Bevolking (B.B.) in gebruik genomen als commandopost voor de B.B. kring Zuidholland B en als oefenterrein voor deze dienst. Het boek beschrijft de oprichting van de organisatie B.B. en gaat in op de taken en verschillende diensten van de B.B. Het boek behandeld verder de verbouwding van de Duitse bunkers voor hergebruik bij de B.B. en in een later stadium volgt een zeer uitgebreid fotografisch overzicht van de bouw van de nieuwe atoombestendigde B.B. commandopost in 1969. Ook word er een overzicht gegeven van al de verschillende ruimtes in de Commandopost, begeleid met veel foto’s uit de jaren ’70 en van vandaag de dag.

Het softcover boek met 158 pagina’s en ruim 200 foto’s in full color is vanaf nu verkrijgbaar
ISBN. 978-909028521-4
Auteur. Remco de Goede

Prijs: € 21.95 + € 4.80 verzendkosten

Bestellen van het boek kan via het volgende emailadres: overvoorde@hotmail.com

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

_________________
www.bunkerfotos.nl


vr okt 31, 2014 3:09 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group