Het is nu vr jul 23, 2021 9:51 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 6 berichten ] 
Adoptiegraf: Michel D Ernst 115th Inf/29th Div 
Auteur Bericht
joost29

Geregistreerd:
zo maart 05, 2006 2:10 pm
Berichten: 43
Woonplaats: Zuid-Limburg
Bericht Adoptiegraf: Michel D Ernst 115th Inf/29th Div
Aan het verhaal over Michel Ernst is weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd: het verslag van de Joods/Evangelische herdenkingsplechtigheid op 21 december vorig jaar in Aldenhoven in Duitsland.
Zie Kapitel 12 van http://spurensuche.aldenhoven.de/soldatengrab voor een uitvoerig verslag (in het Duits, inclusief mijn toespraak over het leven van Michel Ernst). De twee ontroerende brieven van Michel's familie en van zijn strijdmakkers van de Service Company, 115th US Infantry Regiment, waren keurig in het Duits vertaald.

Wat gaat er verder gebeuren? Allereerst werkt zijn neef in de US nog steeds aan het posthuum staatsburgerschap voor Michel Ernst; Dr. Bielefeldt werkt aan een lesmethode waarin het verhaal van WO2 en de Holocaust aan de hand van Michel's levensloop wordt verteld voor schoolkinderen; Herr Schorn heeft folders laten maken over Michel Ernst en de betekenis van de gedenktekens in de Evangelische kerk: ze vliegen weg!.
Op deze manier kunnen we inhoud geven aan het gezegde: "Zolang je naam wordt genoemd ben je niet vergeten".

Joost


do maart 01, 2007 9:04 pm
Profiel
joost29

Geregistreerd:
zo maart 05, 2006 2:10 pm
Berichten: 43
Woonplaats: Zuid-Limburg
Bericht Hoe betrouwbaar zijn de WW2 ponskaarten van NARA?
Heeft er iemand ervaring met de betrouwbaarheid van de Archival Databases van NARA? Het gaat mij om deze registratie van Michel D Ernst, de context: "is hij nu US Staatsburger, of niet?":Ik laat de tekst uit mijn mail aan zijn neef maar even onvertaald:

Information about name, serialnumber, country of origin etc. seem to fit to Michel, however check this:
RACE AND CITIZENSHIP 1 White, citizen

Nara states in the FAQ's that this information was originally available on Hollerith punch card, created during WW2, later on microfilmed and finally scanned from film to database-data. There is some inaccuracy introduced in this process, as you can read in the FAQ's.
I'm not sure what this means for our current quest for Citizenship, but it may be a trigger to continue the pursuit. It is too easy to say: "well, there it is on record now, he is a citizen so we can put this case to rest".
The information above however does not fit to what Michel talked to Billy Melander and his friends about, his desire to become a citizen. I can think of this: maybe Jewish soldiers who were still a legal allien were given the US citizenship before leaving for Europe, to protect them when being taken POW. I heard some of the "Ritchie Boys" talk about this in a documentary. Maybe Michel did not realize this had happened, so he went on in the believe he was not yet a US citizen. If so, there should be some proof of US Citizenship on record somewhere else. I wonder, if any of the requests made by his friends from the 115th, and now by Joel, came to a thourough check of records. I have the impression that they where refused for formal reasons, like "you are not family" or "too late", and that nowone checked the details.

    Mijn vragen: Hoe betrouwbaar is deze NARA registratie
    Werden joodse niet-Amerikaanse soldaten automatisch US staatsburger, en hoe ging dat in zijn werk?


groet, joost


do maart 01, 2007 9:33 pm
Profiel
joost29

Geregistreerd:
zo maart 05, 2006 2:10 pm
Berichten: 43
Woonplaats: Zuid-Limburg
Bericht Posthuum Staatsburgerschap voor Michel D Ernst in zicht!
Tijd voor een update over het posthume staatsburgerschap voor Michel D Ernst, 3 jaar na de afwijzing van het verzoek van een neef van MDE op puur formele gronden (een nieuwe wet na 9/11, hij was een paar maanden te laat, na 60 jaar(!) met het aanvraagformulier N-644).
Dit is de tekst die betrekking heeft op posthuum staatsburgerschap.

"Public Law 101-249, as amended, provides that an alien or
non-citizen national of the United States who dies as a result
of injury or disease incurred by active duty with the U.S.
Armed Forces during specified periods of military hostilities
may be granted United States citizenship. If the application is
approved, a Certificate of Citizenship (N-645) will be issued in
the name of the decedent (the deceased veteran). The
certificate establishes that the decedent is considered a citizen
of the United States as of the date of his or her death.
Posthumous citizenship is an honorary status commemorating
the bravery and sacrifices of the veteran; it conveys no
benefit under the immigration and nationality laws to any
relative of the decedent.


De neef heeft het hier bij gelaten en ik ben na 2006 het contact verloren. Een onbevredigende situatie, temeer omdat MDE een bepaalde status heeft gekregen in Aldenhoven (jaarlijks bezoek aan zijn graf, jaarlijkse herdenking op zijn sterfdag, de 8e dag van Chanuka). Het verhaal van MDE heeft er mede aan bijgedragen dat de bevolking van Aldenhoven zich van haar eigen verleden (de 45 Joodse burgers die zijn omgebracht) bewust is geworden en dat vorig jaar in een prachtig "Mahnmal" tot uiting heeft gebracht. Genoeg redenen om het er niet bij te laten zitten. Eind vorig jaar resultaat: via contacten bij AWON en een Facebookpagina over MDE (Michel Ernst Citizen als zoekterm) meldde zich een jurist uit de USA, wiens vader begraven ligt op het Rome US Cemetery in Italië. Gespecialiseerd in immigratie en naturalisatie, connectie in Congress en het House. Hij maakt zich nu sterk om via een speciale wet het staatsburgerschap te regelen ("that has been done before"). Hij heeft ook via het oude N-644 formulier de neef weer opgespoord en toestemming gekregen namens hem het handelen.
Met de steun van AWON (ze komen met een grote groep naar Memorial Day) is de kans zeer groot dat het nu wel gaat lukken!
Tot dan is er dus nog minstens één Poolse staatsburger begraven op Margraten (I-6-4)
Joost


ma maart 15, 2010 10:44 pm
Profiel
joost29

Geregistreerd:
zo maart 05, 2006 2:10 pm
Berichten: 43
Woonplaats: Zuid-Limburg
Bericht Lezing AWON conferentie (14-11-10) en posthuum staatsburger
Tijd voor een update over Michel Ernst.
Ik heb de eer gehad om op 14 november 2010 in Annapolis (MD, USA) een lezing te houden over het verhaal van Michel Ernst, hoe de Evangelische kerk in Aldenhoven (D) zijn graf heeft geadopteerd, en waar dit in het stadje verder toe heeft geleid.
Ik heb vanaf 2005 contact met http://www.AWON.org, en met een aantal anderen hebben we op de zaterdag vóór Memorial Day foto's gemaakt van het "privé bezoek" aan de graven. In dat weekend heeft Gerry Morenski gevraagd op ik op hun tweejaarlijkse conferentie het verhaal van Michel Ernst wilde vertellen, om het verhaal op zich en om het verschijnsel adoptie, dat voor veel AWON leden onbekend is en waar de "Margraten Kids" helemaal vol van zijn.
Na overleg met het Adoptiecomité (ik kan daar moeilijk een algemeen verhaal over adoptie gaan vertellen) heb ik besloten dat te doen. Er stond sowieso een vacantie naar de USA in de planning, en ik heb het tussen NYC en Florida in kunnen passen. Het was een fantastische ervaring.
Wat mij het meest ontroerde: de ongelofelijke dankbaarheid van de AWONners jegens de adoptanten in NL, B, Lux en F: "for taking care of our Dads when we can't be there". Dat wil ik graag overbrengen naar dit forum: het betekent zo veel voor de familie, daar doe je het voor. Van de andere kant merk je ook dat mensen waarvan de vader bv. in Italie of Manilla begraven is, dit missen: "but you have the Dutch"!

Hier zijn een paar foto's van een ceremonie op zaterdagavond, waar alle namen van de vaders werden voorgelezen, met "Taps" om het af te sluiten.

Ook in het posthuum staatsburgerschap voor Michel Ernst is voortgang geboekt. Ik ben in New York op zoek gegaan naar de familie van Michel Ernst, deze gevonden en er een warme ontvangst gekregen. Ook veel nieuwe informatie. Via de familie komt er waarschijnlijk een contact naar een Senator, en dat is nodig om de "Private Law" (ondertussen al geschreven door Bob M. van AWON) in de Senaat of het Huis te brengen. Mijn inschatting is dat het nog 1 tot 2 jaar gaat duren. Hopelijk leeft dan nog minstens één van Michel's kameraden, die vanaf 1945 hiermee bezig zijn geweest.
Groet, Joost


za dec 11, 2010 11:21 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Pieter F

Geregistreerd:
wo nov 15, 2006 9:50 am
Berichten: 4189
Woonplaats: Vlaardingen
Bericht 
Goed werk, Joost!

_________________
At the going down of the sun and in the morning we will remember them


zo dec 12, 2010 5:46 pm
Profiel WWW
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Goed werk Joost en geweldig om te lezen!.


ma dec 13, 2010 1:37 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 6 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group