Het is nu ma aug 10, 2020 2:13 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 
November 1944: Goeree-Overflakkee bevrijd!? 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Dennis N

Geregistreerd:
wo okt 18, 2006 4:26 pm
Berichten: 1060
Woonplaats: Dirksland
Bericht November 1944: Goeree-Overflakkee bevrijd!?
Het is najaar 1944 en in het zuiden van Nederland is de strijd nu dan toch eindelijk los gebarsten, de vrijheid staat voor de deur! Delen van Zuid-Limburg zijn in begin september al bevrijd en als half deze maand ook nog eens delen van de invasievloot van Operatie Market Garden over Goeree-Overflakkee trekken, beginnen de mensen hier nu toch ook serieus rekening te houden met een spoedig einde van de oorlog. Ondanks dat Market Garden uitmondt in een waar drama, houdt men hoop gezien het feit dat in het zuidwesten van Nederland de geallieerde opmars nog wel doorgaat. Eind september hebben de Polen de Westerschelde bereikt en eind oktober veroveren de Canadezen na een bloedige slag Woensdrecht, welke als de toegangspoort tot Zuid- Beveland en Walcheren wordt beschouwd. Na een zware strijd van ruim vijf weken is dan ook Walcheren bevrijd, de volgende logische stap lijkt dan Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee te zijn, dit gebeurt echter niet….
Militair historicus Johan van Doorn uit Sommelsdijk, schrijver van een groot aantal boeken waaronder een vijftal over de Tweede Wereldoorlog, zal op zaterdag 31 oktober in de Haringvliet Expo te Stellendam aan de hand van de militaire gebeurtenissen in het zuidwesten van Nederland het verhaal vertellen waarom Goeree-Overflakkee niet in het najaar van 1944 is bevrijd. Ondanks dat er serieuze plannen aan geallieerde zijde waren om Goeree-Overflakkee te bevrijden van haar bezetters, moesten deze door de felle Duitse tegenstand op de Zeeuwse eilanden en in
West-Brabant al snel weer worden losgelaten. Het toeval wil dat rond dezelfde tijd de hoogste Duitse militair in Nederland serieus het plan had opgevat om juist op dat moment het eiland te ontruimen! Dat dit geen doorgang heeft gevonden is vanwege het feit dat Adolf Hitler dit hoogst persoonlijk verhinderde door een zgn. “Führerbefehl”.
Voor het complete verhaal nodigt stichting WO2 Goeree-Overflakkee u graag uit om 13:30 uur op zaterdag 31 oktober in de zaal van de Haringvliet Expo. Op deze middag zal verder een 45 minuten durende documentaire worden getoond over de bevrijding van Zuid-Nederland welke dus goed aansluit bij het verhaal van Johan van Doorn. Ook zal de stichting een lezing verzorgen over het voorval van de Horsa-glider die op 19 september gedurende operatie Market Garden een noodgedwongen landing moest maken in de buurt van Achthuizen. Onlangs kwamen omtrent dit geval nieuwe feiten naar boven die weer op dezelfde kundige wijze die u van ons gewend bent, gepresenteerd zullen worden. Nog een primeur welke verband houdt met deze lezing is dat onze modellenbouwer en bestuurslid Pieter den Ouden op deze meeting zijn twee nieuwe modellen zal tentoonstellen: de Short Stirling en de Horsa Glider, uiteraard zijn dit één op één kopieën van de vliegtuigen welke worden behandeld in de lezing.
Kijkend naar de aanloop tijdens onze laatste expositie op 14 maart in het Diekhuus en de hoeveelheid beschikbare stoelen deze keer, raden wij geïnteresseerden zeker aan te reserveren. Dit is mogelijk via het e-mailadres info@wo2go.nl of op het telefoonnummer 06 51 859 641. Bovendien heeft Johan van Doorn na afloop van de middag een presentje voor een ieder die van tevoren heeft gereserveerd.
Om enigszins de kosten te kunnen dekken van de zaal, vragen we een kleine entreeprijs van € 2,00 waarbij een kopje koffie of thee zit inbegrepen. Donateurs hebben gratis toegang.

Graag tot dan!

Expo Haringvliet Restaurant
Haringvlietplein 3
3251LD Stellendam

Afbeelding

_________________
Semper Vigilans


zo okt 11, 2009 9:17 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Dennis N

Geregistreerd:
wo okt 18, 2006 4:26 pm
Berichten: 1060
Woonplaats: Dirksland
Bericht 
Een geweldige dag met een geweldige opkomst! Een kleine sfeerimpressie:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

_________________
Semper Vigilans


do nov 05, 2009 2:34 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group