STIWOT Forum
https://www.stiwotforum.nl/

Di Rupo biedt joden excuses aan voor deportatie
https://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?f=49&t=14355
Pagina 1 van 1

Auteur:  Paul Siemons [ zo sep 09, 2012 9:45 pm ]
Berichttitel:  Di Rupo biedt joden excuses aan voor deportatie

Di Rupo biedt joden excuses aan voor deportatie

zo 09/09/2012 - 14:11

In Mechelen is een herdenking gehouden voor de joodse slachtoffers van de deportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de concentratiekampen. Precies 70 jaar geleden zijn de deportaties vanuit de Dossinkazerne in Mechelen gestart. Di Rupo bood excuses aan de joden aan.

Op het vernieuwde museumplein aan de Dossinkazerne zijn een duizendtal mensen verzameld om de deportatie van joden en zigeuners naar de vernietigingskampen te herdenken. Meer dan 25.000 joden en 351 zigeuners zijn vanuit Mechelen gedeporteerd.

Bij de aanwezigen waren er heel wat hoogwaardigheidsbekleders, onder wie prins Filip, premier Elio Di Rupo, heel wat andere ministers uit de verschillende regeringen en ambassadeurs.

In zijn speech legde premier Di Rupo opvallend veel nadruk op de medeverantwoordelijkheid van de Belgische instanties aan de jodenvervolging.

"Laten we de moed hebben de waarheid onder ogen te zien", zei hij. "Er was wel degelijk een deelname van het Belgische staatsapparaat aan de jodenvervolging."

Di Rupo bood daarop excuses aan. "Als premier van de Belgische regering, bied ik de excuses van België aan de joodse gemeenschap aan." Hij kreeg een warm en lang applaus na zijn speech.

Veel jongeren
Tijdens de herdenking was er ook veel plaats voor herinneringen en getuigenissen van de overlevenden. Zo vertelde Chil Elberg zijn verhaal "omdat het belangrijk is". "Als ik het niet vertel, dan zal niemand het ooit weten." Elberg heeft zijn verhaal ook al in tientallen scholen gedaan.

Bij de plechtigheid waren er opvallend veel jongeren aanwezig, sommigen zijn kleinkinderen van personen die in Mechelen op de trein gezet zijn naar de vernietigingskampen.

Zes vlammen werden aangestoken als herinnering aan de tragedie. Prins Filip deed dat samen met een vrouw die als kind de concentratiekampen heeft overleefd

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/r ... g_mechelen

Mvg,
P.Siemons

Auteur:  jw1985 [ ma sep 10, 2012 10:19 pm ]
Berichttitel:  Re: Di Rupo biedt joden excuses aan voor deportatie

Ik heb het idee dat er de laatste tijd in België heel uitdrukkelijk stil is gestaan bij het leed van de Belgische Joden. Is hier een omslag gaande van de overheid? En zo ja: is er een reden dat de regering Di Rupo wel excuses maakt waar voorgaande regeringen dit niet deden?

Auteur:  Fiwi463PFA [ di sep 11, 2012 12:29 pm ]
Berichttitel:  Re: Di Rupo biedt joden excuses aan voor deportatie

De excuses zijn reeds een tijdje bezig, en het is maar goed ook dat dit eens gebeurt. Patrick Janssens is daar een tijdje geleden in Antwerpen mee begonnen.

Auteur:  Jean [ di sep 11, 2012 12:54 pm ]
Berichttitel:  Re: Di Rupo biedt joden excuses aan voor deportatie

Een en ander kadert in het huidig voorzittersschap van België in het Internationale :"Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance, and Research" netwerk.

Hier meer:
http://www.belgium.be/nl/binaries/Nadeh ... 170378.pdf

Auteur:  Fiwi463PFA [ di sep 11, 2012 9:15 pm ]
Berichttitel:  Re: Di Rupo biedt joden excuses aan voor deportatie

weeral eens iets bijgeleerd zie.... een mens wordt slimmer met de dag !

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/