STIWOT Forum
https://www.stiwotforum.nl/

Wannseeconferentie 70 jaar geleden
https://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?f=49&t=13820
Pagina 1 van 1

Auteur:  Kevin [ vr jan 20, 2012 11:34 am ]
Berichttitel:  Wannseeconferentie 70 jaar geleden

Vandaag is het 70 jaar geleden dat de Wannseeconferentie plaatsvond. Op 20 januari 1942 vond in een villa aan de Wannsee in Berlijn deze conferentie plaats met als onderwerp de Endlösung der Judenfrage, de eindoplossing van het Joodse vraagstuk. Veertien topambtenaren van verschillende ministeries en SS-officieren bespraken onder voorzitterschap van SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, chef van het Reichssicherheitshauptamt, het plan om alle Europese Joden te vermoorden. Lange tijd na de oorlog werd gedacht dat op deze conferentie ook het besluit daartoe genomen werd. Ondanks dat dit door historici allang weerlegd is, wordt daar ook tegenwoordig nog vaak onterecht van uitgegaan.

Hoewel het niet hét beslissende moment was binnen de geschiedenis van de Holocaust vormt de Wannseeconferentie tegenwoordig wel een belangrijk symbool. Het geeft inzicht in de organisatie van de Endlösung en toont hoe een groep intelligente, beschaafde ambtenaren in de luxe ambiance van een fraaie villa in één van de modernste hoofdsteden van Europa spraken over het noodlot van circa 11 miljoen Joden, waarvan er uiteindelijk circa 6 miljoen omgebracht zouden worden. De notulen van de conferentie vormen één van de meest veelzeggende schriftelijke bewijsstukken van de Endlösung.

Lees het artikel op Go2War2.nl

Auteur:  paul van de weg [ wo feb 22, 2012 8:35 am ]
Berichttitel:  Re: Wannseeconferentie 70 jaar geleden

Kevin schreef:
Het geeft inzicht in de organisatie van de Endlösung en toont hoe een groep intelligente, beschaafde ambtenaren in de luxe ambiance van een fraaie villa in één van de modernste hoofdsteden van Europa spraken over het noodlot van circa 11 miljoen Joden, waarvan er uiteindelijk circa 6 miljoen omgebracht zouden worden.

Op zich is dat - helaas - een verschijnsel, dat al eeuwen lang gebruikelijk was en nog steeds is.
De term "Schreibtischtäter" is niet voor niets in het leven geroepen.

Wat de Joden betreft, daar zou je eigenlijk de voorgeschiedenis in acht bij moeten nemen. Het opheffen van de gilden, het mogen uitoefenen van alle ambten en de sterk anti-semitische stroming in het laatste kwartaal van de 19e eeuw.

Vergeet ook niet, dat er een groot verschil is tussen theorie en praktijk. Toen Himmler een keer een concentratiekamp bezocht en daar aan den lijve meemaakte, wat dat betekende, maakte hij zich druk om de geestelijke gezondheid van zijn SS-ers.
Citaat:
Tot 1941 werden de meeste slachtoffers niet vergast, maar doodgeschoten. Himmler woonde enkele executies in het oosten bij, en na een van deze executies vertelde SS-General Erich von dem Bach-Zelewski aan Himmler dat de SS'ers die de executies uitvoerden het mentaal flink te verduren kregen.
In een van zijn Posener Reden zegt Himmler
Citaat:
„Ich meine jetzt die Judenevakuierung, die Ausrottung des jüdischen Volkes. Es gehört zu den Dingen, die man leicht ausspricht. – ‚Das jüdische Volk wird ausgerottet’, sagt ein jeder Parteigenosse‚ 'ganz klar, steht in unserem Programm, Ausschaltung der Juden, Ausrottung, machen wir.’ […] Von allen, die so reden, hat keiner zugesehen, keiner hat es durchgestanden. Von Euch werden die meisten wissen, was es heißt, wenn 100 Leichen beisammen liegen, wenn 500 daliegen oder wenn 1000 daliegen. Dies durchgehalten zu haben, und dabei – abgesehen von Ausnahmen menschlicher Schwächen – anständig geblieben zu sein, das hat uns hart gemacht.
Op zijn manier is hij "anständig" geweest, want ook zei hij in Posen
Citaat:
Ob die anderen Völker in Wohlstand leben oder ob sie verrecken vor Hunger, das interessiert mich nur soweit, als wir sie als Sklaven für unsere Kultur brauchen, anders interessiert mich das nicht. Ob bei dem Bau eines Panzergrabens 10.000 russische Weiber an Entkräftung umfallen oder nicht, interessiert mich nur insoweit, als der Panzergraben für Deutschland fertig wird.
Kortom: Deutschland über alles.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/