STIWOT Forum
https://www.stiwotforum.nl/

Bombardemend Blauwdorp Maastricht
https://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?f=12&t=8803
Pagina 1 van 1

Auteur:  Manuelke [ zo apr 20, 2008 10:26 pm ]
Berichttitel:  Bombardemend Blauwdorp Maastricht

Ik was vanmiddag bij mijn oma, en de oorlog kwam ter sprake. Mijn oma vertelde dat de oorlogstijd zeker geen leuke en een zeer angstige tijd was. Ze zei dat vooral het gerommel in de lucht het meest beangstigde was, ze had het over een sigaar vormig vliegtuig die over de sint pieters berg gevlogen kwam. Ik heb een vermoeden dat dit vliegtuig een heinkel is zeker weet ik dit natuurlijk niet.

Hierna vertelde ze dat die dag ook de wijk blauw dorp getroffen is door een bombardement waar meerdere mensen bij omkwamen.

Wie kan me hier meer over vertellen.

Alvast Hartelijk dank,

Manuelke

Auteur:  philip reinders [ ma apr 21, 2008 9:28 am ]
Berichttitel: 

sigaar vormig ,misschien een V1 of V2?

Ik zou eens bij het gemeente archief aankloppen om te vragen of er iets bij hun is

Auteur:  Marcoo [ ma apr 21, 2008 1:21 pm ]
Berichttitel: 

V1 of V2's? die zijn toch niet op Maastricht afgevuurd??

Auteur:  John S. [ ma apr 21, 2008 2:09 pm ]
Berichttitel: 

Kan ook niet, omdat de V-raketten in Westelijke richting werden afgevuurd.
De St. Pietersberg ligt in de meest westelijke hoek van Maastricht...
Als het al V-raketten waren dan hadden ze dan een andere bestemming (of waren heel slecht gericht :) ).

Maastricht werd door de Duitsers gebombardeerd op 11 en 12 mei 1940.

Op 8 juli 1941 stortte een Amerikaanse bommenwerper neer.

Op 27 November 1941 viel er een Engelse blockbuster op Maastricht (Blauwdorp !!!).

Op 26 juli 1942 werd Maastricht gebombardeerd door Amerikanen.

Op vrijdag 18 augustus 1944 werd Maastricht gebombardeerd door de Amerikanen.

In 1945 is Maastricht ook met spoorweggeschut gebombardeerd door de Duitsers.

Auteur:  Manuelke [ di apr 22, 2008 4:48 pm ]
Berichttitel: 

John, weet jij meer over de geschiedenis van Maastricht tijdens WO2. Alvast bedankt voor de informatie, ik heb wel op wikipedia wat informatie gevonden over de wijk wolder in maastricht. Daar spreken ze over een bombardement op blauwdorp, en niet over een bommemwerper die daar neer gestort is. Wel zou er een vliegtuig neer gestort zijn ter hoogte van de brug bij vroenhoven die een bommemwerper squadron escorteerde.

Mvg Manuelke

Auteur:  ron_R [ wo apr 23, 2008 6:23 am ]
Berichttitel: 

heb wel een site gezien met foto's van een bombardement op maastricht
stonden ook foto's op

dacht dat het op de site van de gemeente was maar weet het niet meer zeker

Auteur:  ron_R [ wo apr 23, 2008 6:26 am ]
Berichttitel: 

er is wel een bommenwerper bij amby neer gekomen
nl een B-17

Auteur:  John S. [ wo apr 23, 2008 7:49 am ]
Berichttitel: 

In Maastricht is het in vergelijking met bijv. Rotterdam, Nijmegen, Arnhem, etc 'rustig' gebleven wat betreft de schade van bombardementen. Wel is het een aantal keren goed geraakt door de Amerikanen en Engelsen. Dit kwam door de belangrijke bruggen die in Maastricht lagen. Men had in die tijd niet de technologie die men nu heeft. Daarom kwam het vaak voor dat men de verkeerde doelen bombardeerde,zo ook in Maastricht dus. Het eerste bombardement vanuit vliegtuigen dat de bewoners van Maastricht hadden mogen meemaken was op 11 en 12 mei 1940. Vlak na de bezetting door de Duitsers. De bruggen waren immers op 10 mei gesprongen,en voor de Duitsers waren deze bruggen belangrijk. Daarom werd er ook meteen begonnen met het repareren van de bruggen. Dit hadden de Engelsen natuurlijk in de gaten,en daarom zouden ze deze ook gaan proberen te vernietigen. Dit mislukte,maar wel werden de huizen in de Rechtstraat, aan de Grote Gracht, de Grote Staat en het O.L. Vrouweplein getroffen. Gevolg: 13 doden,en 100 gewonden. Dit was het eerste bombardement.
De komende maanden zou de sirene nog een hele hoop te horen zijn. Maar zonder grote gevolgen.

Wel op 8 juli 1941 (Inmiddels 1 jaar later) zou Maastricht getroffen worden. Een geallieerde bommenwerper werd getroffen door Duits luchtafweer geschut. En kwam het vliegtuig -met 2 bommen- terecht op een van de huizen aan de Wilhelminasingel. De 6 inzittende hadden zich uit het vliegtuig weten te redden,maar omdat ze op een te lage hoogte vlogen,hadden de parachutes weinig nut. De inzittende zouden later op verschillende zolders in de omgeving teruggevonden worden.

De komende 5 maanden zou het kwa slachtoffers rustig blijven. Totdat 27 November 1941. In het 'Blauw dorp' viel een grote Engelse bom, een zogeheten Blockbuster, die een heel huizenblok vernietigde tussen de Mr. Ulrichweg, de Gildeweg, de Proostdijweg en de Sint-Servatiusweg. De gevolgen: 25 doden, circa 120 gewonden en ruim 140 vernielde of beschadigde woningen. Een inwoner van Maastricht maakte dit bombardement mee,met gevolgen...

''Op 27 november 1941 werden we getroffen door een Engelse bom. Het was ongeveer 20.00 uur toen er luchtalarm werd gegeven. De zoeklichten waren op zoek naar de Engelse vliegtuigen die in Duitsland gingen bombarderen. Als schuilkelder hadden we de ‘kazematten’ bij de hand. Maar daar gingen de meeste toch nog niet naar toe. Ik was alleen thuis en was het aan leren voor m’n proefwerk geschiedenis. Ik was uit het raam aan het kijken toen het alarm weer ‘veilig’ ging en op dat moment hoorde ik alsof een trein op me afkwam en toen niets meer.
Toen ik weer bij kwam, enkele uren later, lag ik onder het puin in het huis beneden en kon me niet bewegen. Ik voelde wel iets aan mijn hand maar kon me helemaal niet bewegen want ik lag vastgeklemd tussen bed en kasten en zo. Mijn vader werkte in Wyck en was op weg naar huis. Hij heeft me uiteraard gezocht en uiteindelijk heb ik iets kunnen bewegen waardoor ze me gevonden hebben. Na 4 uren werd ik bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht. Ik heb daar 14 dagen in coma gelegen. Er waren 50 doden en 200 gewonden, b.v. bij ons naast was het hele gezin (ouders + 3 kinderen) overleden. Na bijna een jaar heb ik het ziekenhuis mogen verlaten na allerlei behandelingen want ik had overal glassplinters, zware hersenschudding en een verbrijzelde hand.''

Alweer 1 jaar later,op zondag 26 juli 1942, tussen acht en negen uur 's morgens, werden enkele huizen in de Sporenstraat, Achter het Vleeshuis, de Platielstraat en het Amorsplein getroffen. Ook op de pastorie van de O.L. Vrouwekerk - op de hoek van de Havenstraat en de Plankstraat - viel een bom. Gevolgen: elf doden, drie zwaar gewonden en een tiental lichtgewonden.

Dit waren allemaal bombardementen die voor enkele inwoners grote gevolgen hadden. Toch was er ook nog ''geluk''. In de avond van 5 oktober 1942 ontsnapte de binnenstad namelijk aan een grote ramp. Meer dan tachtig brand- en fosforbommen werden daar afgeworpen. De meeste ontbrandden daarvan niet. Als dat wel was gebeurd dan waren de gevolgen voor de Maastrichtse binnenstad niet te overzien geweest. Nu konden de Maastrichtse burgers de dagen die op het bombardement volgden, nog naar de bommen gaan zoeken en ze inleveren bij het hoofdkwartier van de luchtbeschermingsdienst in het ''Dinghuis''.

De komende jaren zouden uiteraard nog kleine bombardementen volgen,maar zonder grote gevolgen. Het bombardement op vrijdag 18 augustus 1944 (Het zwaarste bombardement in de geschiedenis van Maastricht ooit) vlak voor de bevrijding gaat dan ook in als 'De zware vrijdag'. Om drie minuten over zes in de vooravond verschenen ineens twaalf Amerikaanse bommenwerpers boven de stad. Het waren zogenoemde vliegtuigen van het type B 17. Nog voordat het luchtalarm gegeven kon worden, lieten ze twee ladingen bommen vallen. Hun doelwit was de spoorbrug. De geallieerden wilden zo de verbinding naar Aken afsnijden voor de Duitse troepen, die vanuit België op de vlucht waren. De spoorbrug werd nauwelijks getroffen en bleef intact.

De meeste bommen vielen op twee dichtbevolkte woonbuurten: het `Roed Dörrep' op de Wycker Maasoever en het `Krejje Dörrep', het Quartier Amélie, op de Maastrichter oever. Deze laatste wijk zou nooit meer worden herbouwd. De gevolgen waren weer groot: 92 Maastrichtse burgers en 17 Duitse soldaten werden gedood. Er waren meer dan honderd gewonden, van wie velen zwaar. 325 huizen werden getroffen waarvan er 29 totaal vernield en 26 onherstelbaar beschadigd werden. De overige 270 getroffen panden waren min of meer te herstellen. 1550 mensen waren in een keer dakloos geworden. Twee volle dagen was men bezig de lijken onder het puin vandaan te halen. De begrafenis van deze slachtoffers was indrukwekkend.

''In augustus 1944 werd de spoorbrug gebombardeerd maar deze werd grandioos gemist , zodat de bommen op de huizen vielen op de Franciscus Romanusweg en in het Kraaiendorp bij de Papierfabriek. Er waren toen meer dan 100 doden en meer dan 250 gewonden. Ik zelf was op dat moment bij een vriend, op de Franciscus Romanusweg en heb voor mijn leven gerend naar op de Griend gelegen schuilkelders. Dat was een enorme ravage. Daarna hebben we 3 dagen aan een stuk door geholpen met oppruimen en gewonden verzorgen.''

De Bombardementen die hierboven zijn beschreven waren een van de opvallendste en grootste bombardementen in de oorlogsjaren van Maastricht.


© Robin Hageman

Auteur:  Ronald S [ wo apr 23, 2008 11:11 am ]
Berichttitel: 

Thanks John,

In werkelijkheid is er nog veel meer gebeurd in Maastricht maar dit geeft al een aardige indruk.
Chappo

Ronald

Auteur:  Dennis [ wo apr 30, 2008 12:21 pm ]
Berichttitel: 

De duitsers hebben toch ook een start gemaakt met een lanceerinrichting voor v1 en v2 raketten, het schijnt te bezichtigen te zijn, weet alleen niet waar het is?

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/