STIWOT Forum
https://www.stiwotforum.nl/

"Bombardement" Middelburg
https://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?f=47&t=15672
Pagina 1 van 2

Auteur:  reinaart [ do okt 13, 2016 9:36 am ]
Berichttitel:  "Bombardement" Middelburg

De welles-nietes discussie over welke natie (Duitsland of Frankrijk) nu verantwoordelijk is voor de grote brand in Middelburg (1940) is voorlopig in een "draw" geëindigd. Ik ben in ieder geval blij dat er nu eindelijk iets aan de misleidende teksten op de herdenkingsplaquettes gedaan wordt :

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016 ... ep+Zeeland)

Dat de brand niet veroorzaakt is door een Duits luchtbombardement is al een aantal jaren bekend. Ik heb mij dan ook vaak geërgerd aan de onwil van de gemeente Middelburg om de teksten op de plaquettes aan te passen (de plaquettes verwijzen naar een Duits luchtbombardement). Merkel is vorig jaar nog op bezoek geweest en ging diep door het stof nadat ze langs de plaquettes geleid was. Natuurlijk zou die brand er niet geweest zijn zonder de Duitse inval in de Lage Landen maar de term "bombardement" geeft toch een onnodig nare bijsmaak.

Het blijkt overigens vaak lastig om mythes uit te roeien, zo wordt de heldhaftige charge van de Poolse cavalerie op Duitse tanks in 1939 nog regelmatig opgevoerd als een feit. Helaas berust deze misvatting op Duitse propaganda beelden en is er van zo'n charge nooit sprake geweest.

Arjan

Auteur:  Jean [ do okt 13, 2016 3:57 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=& ... u0vmNd6jug

Auteur:  reinaart [ do okt 13, 2016 9:51 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Bedankt voor het bestand Jean. Het is eigenlijk wel triest dat er meer dan 75 jaar overheen moet gaan voor men (met name de gemeente Middelburg) tot de juiste inzichten komt. Dit zal er ook mee te maken hebben dat het altijd taboe geweest is om onze bondgenoten te bekritiseren. Treffend is dit citaat van een loods die Franse schepen op Middelburg zag vuren :

"Een loods, collega van mijn vader, zat op een van de Franse jagers. Hij heeft altijd gezegd dat de Franse Jagers richting Sloe schoten, maar hij zag duidelijk inslagen in Middelburg. Als hij er over begon , in naoorlogs Zeeland, geloofde niemand hem dus hield hij zijn mond. Hij heeft e.a. meerdere malen aan mij verteld. "

Bron:

http://www.wigard.nl/WO2/Bombardement/

Treffend is ook dat de Fransen voor hun beschietingen Michelin kaarten gebruikten die ongetwijfeld niet bijzonder gedetailleerd waren. Ik heb foto's van het Duitse geschut bij Lewedorp (schwere Artillerie Abteilung 629) waarop onder meer te zien is dat men in radio contact stond met een waarnemingsvliegtuig. Dit lijkt mij een betere methode om collateral damage te vermijden ......


Groet,

Arjan

Auteur:  reinaart [ za okt 15, 2016 10:20 am ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Ik heb vorig jaar op Omroep Zeeland een klein stukje gezien van de documentaire "De Franse Slag in Zeeland", in september 2015 in premiere gegaan :

http://www.zeeuwsedocumentaire.nl/2015- ... ag-zeeland

Ik kreeg toen de indruk dat er maar bedroevend weinig van de nieuwere inzichten verwerkt zijn in deze documentaire maar dat is misschien een vooroordeel van mij. Ik heb immers niet de hele documentaire gezien. Wellicht zijn er mensen die dat beter kunnen beoordelen (Mia?).

Arjan

Auteur:  Mia [ zo okt 16, 2016 7:51 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Het is en blijft een oeverloze discussie ondanks het onderzoek dat de gemeente Middelburg heeft laten doen door het NIMH en dit nu als een bindende uitslag ziet. De waarheid zal wel weer en nog steeds zoals gewoonlijk ergens in het midden liggen.
De heren historici die met elkaar in de clinch liggen zullen het met deze voor de gemeente Middelburg (bindende) uitslag moeten doen.

En Arjan, die documentaire heb ik ook niet helemaal gezien en wat ik er van heb gezien waren de idd de bekende oude koeien uit de sloot en geen nieuwe inzichten.

Als complete leek denk ik dat als er ergens zo'n hevig strijdtoneel is zoals toen op 17 mei 1940 tussen de Fransen en de Duitsers verdwaalde granaten gewoon een normaal gevolg zijn om een dergelijke brand te kunnen veroorzaken. De aftocht van de Fransen naar Vlissingen moest toch ook mogelijk gemaakt worden door hun eigen troepen?

Auteur:  reinaart [ zo okt 16, 2016 9:21 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Bedankt Mia. Voor mij is de belangrijkste conclusie dat de brand te wijten is aan collateral damage. Of de meeste schade nu aangericht is door de Fransen of door de Duitsers is inderdaad van ondergeschikt belang. Spijtig genoeg is de mythe van een terreur bombardement wel verankert geraakt in het collectieve geheugen van de Walcherse bevolking. Het collateral damage verhaal is al jaren zonneklaar voor iedereen die zich een beetje in de materie verdiept heeft en het was toch een kleine moeite geweest voor de gemeente Middelburg om de term "bombardement" te veranderen in "gevechtshandelingen". Daar was toch geen commissie van wijze mannen voor nodig lijkt me ..... Vooral voor een stad met zo veel Duitse bezoekers vind ik dit behoorlijk nalatig. Ik heb jaren geleden een Duitse Vati aan zijn zoontje horen uitleggen dat de verwoestingen in Middelburg waren veroorzaakt door "böse Soldaten" (als ik het me goed herinner liet hij de nationaliteit van die soldaten in het midden :wink: )

Die documentaire hoef ik dus verder ook niet meer te zien. Dat zal me ongetwijfeld een boel ergernis besparen.

Groet,

Arjan

Auteur:  Mia [ ma okt 17, 2016 12:38 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Helemaal met je eens Arjan. Wat je zegt over de Duitse toeristen dat kom ik ook helaas tegen en verstandig van die Duitse vader om het op die manier aan zijn zoontje te vertellen. Dat mevr. Merkel diep door het stof ging tijdens haar bezoek is naar mijn idee ronduit beschamend. Misschien komt het er nog eens van dat de tekst op de kleine plaquettes op de stukken puin die her en der in de stad liggen en op het officiele 'Bombardements' Monument eens aangepast zal gaan worden. Dan ben ik de eerste die de foto's op TOW aan gaat passen. Reken er maar op dat ik het in de gaten houd :wink:

De gemeente Middelburg heeft het onderzoek door het NIMH aangevraagd en nu als definitief en bindend advies gebruikt omdat de heren historici nog 'net' niet met elkaar op de vuist gingen. De discussie liep echt heel hoog op kan ik je vertellen.

Die documentaire zal je zeker ergernis besparen naar wat ik er dan van heb gezien.

Auteur:  soetrich [ ma okt 17, 2016 9:30 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Wat moet ik me bij deze Engelse ( :( ) term voorstellen. We zijn toch op een Nederlandstalig forum in een nederlandstalige discussie. Of mis ik iets

Auteur:  Mia [ wo okt 19, 2016 4:16 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Wat bedoel je met 'deze Engelse term' of mis ik nu iets?

Auteur:  reinaart [ wo okt 19, 2016 7:08 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Het monument zelf van Sigurdur Gudmundsson zou natuurlijk eigenlijk ook aanpassing behoeven :

http://en.tracesofwar.com/article.asp?id=527

De man zal intussen op leeftijd zijn maar misschien kan een andere kunstenaar de bom meer het aanzicht van een granaat geven :mrgreen: .

Arjan

Auteur:  Mia [ wo okt 19, 2016 8:01 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Je zou de gemeente een tip kunnen geven. Kan ook digitaal volgens mij :D
Moet niet zo moeilijk zijn. De pin bovenop het monument en rondom de tekening van een granaat, de tekst op de plaquette aanpassen en klaar.

Auteur:  reinaart [ wo okt 19, 2016 10:55 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Wat mij betreft gaat het huidige monument gewoon weg. Je hoeft toch geen Carl Gustav Jung te zijn om bepaalde associaties te krijgen bij het "bom monument" :) . Ik verwijs dan even naar het kunstwerk Vrijheidsvuur in Wageningen :wink: :

http://vidiphoto.photoshelter.com/image ... C_b8dCyIXA

Groet,

Arjan

Auteur:  Mia [ do okt 20, 2016 12:37 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Als het goed is zou je het officiele besluit hier kunnen vinden.
De Faam van 19 oktober 2016
https://www.middelburg.nl/Inwoners/Actu ... ublicaties

Auteur:  soetrich [ di okt 25, 2016 6:09 pm ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Mia schreef:
Wat bedoel je met 'deze Engelse term' of mis ik nu iets?

Deze term: collateral damage

Hans

Auteur:  jw1985 [ wo okt 26, 2016 11:23 am ]
Berichttitel:  Re: "Bombardement" Middelburg

Met dank aan Wikipedia:


Nevenschade (ook wel randschade of collateral damage genoemd) is onbedoelde schade die wordt toegebracht tijdens een aanval die tegen iets of iemand anders is gericht. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor militaire aanvallen waarbij ook schade wordt berokkend aan burgers, burgerdoelen of de eigen soldaten (in het laatste geval wordt gesproken van eigen vuur). Met name in een totale oorlog is sprake van veel nevenschade.

Ik kan me niet voorstellen dat je dat niet wist... :wink:

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/