Het is nu za sep 25, 2021 12:25 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 6 berichten ] 
Stab NSKK-Gruppe der Luftwaffe 
Auteur Bericht
Edwin08
Bericht Stab NSKK-Gruppe der Luftwaffe
Beste forumleden,

Ik ben op zoek naar informatie en/of foto’s van mijn oudoom en de eenheden van het NSKK waarvoor hij tijdens de WOII gediend heeft. De informatie die ik van mijn oudoom heb komt grotendeels uit zijn CABR-dossier met hierin een proces-verbaal die van hem is opgemaakt na zijn aanhouding op 18-05-1945. Ik zal een korte chronologische samenvatting geven van zijn verklaring

September 1940
Volgens zijn verklaring heeft hij zich omstreeks september 1940, toen hij werkzaam was bij de firma Stokvis te Arnhem, bij een toenmalige groepsleider in Oosterbeek , een zekere Meuri (kent iemand hem?), hebben opgegeven bij de NSB.

Maart 1941
Naar aanleiding van een advertentie in een Nederlands dagblad, waarin chauffeurs werden gevraagd voor werk in België en Frankrijk, heeft hij gesolliciteerd bij de firma Brusse uit Den Haag. Een paar dagen later moest hij zich melden in Amsterdam. Die zelfde avond is hij met ongeveer 70 anderen die zich ook hadden aangemeld op transport gezet richting België. In Noord Frankrijk is hij op verschillende plaatsen werkzaam geweest, voornamelijk in garages.

Begin 1942:
Hij is toen overgeplaatst naar Vilvoorde (België) waar een chauffeursschool was gevestigd van het NSKK. In het najaar van 1942 werd hem het uniform van het NSKK uitgereikt. Volgens zijn verklaring is hij hoofdzakelijk werkzaam geweest bij de administratie op diverse afdelingen en heeft hij ook enige tijd gefungeerd alt als tolk voor het “Gerichtsstelle” tot ongeveer augustus 1944. In die tijd is hij ook 4 weken werkzaam geweest in Parijs. Volgens zijn verklaring werd hij in juni 1942 oneervol ontslagen bij de NSB wegens anti-Duitse houding. Hij zou zich tegen de groepsleiding namelijk kritisch hebben geuit over de behandeling van joden, die toen op grote schaal werden vervolgd.

Augustus 1944
Vanwege de oprukkende geallieerde troepen is hij daarna overgeplaatst naar Bonn en na een paar weken naar Wittenberg nabij de Elbe. Hier heeft hij gewerkt tot een paar dagen voor de Duitse capitulatie. Op 2 mei 1945 is hij van zijn afdeling gevlucht en naar Nederland gegaan. Aan Nederlandse de grens bij het repatriëringbureau te Hoensbroek heeft hij zich opzettelijk voor civielarbeider uitgegeven omdat hij eerst nog zijn kinderen wilde zien. Daarna heeft hij zich op 18-05-1945 gemeld bij de politie en is vervolgens aangehouden, verhoord en daarna berecht

Naast deze verklaring heb ik ook een brief gevonden die hij op 05-09-1943 heeft geschreven aan zijn vrouw. Hij ondertekent deze brief met Rottenführer. Daarnaast vermeld hij het veldpostnummer L51945E LGPA Brussel. Zoals mij nu bekend is was dit het veldpostnummer van de eenheid Stab NSKK-Gruppe der Luftwaffe. Zowel deze locatie als eenheid wordt niet in zijn verklaring genoemd.

Van diverse bronnen uit de familie heb ik vernomen dat mijn oudoom ook verteld zou hebben dat hij in Rusland geweest zou zijn. Ook dit blijkt niet uit zijn verklaring. Mogelijk dat u naar aanleiding van deze toelichting hier iets meer over kan vertellen.

Tot slot heb ik ook al informatie opgevraagd bij de Deutsche Dienststelle (WaSt). Helaas kunnen zij niets over mijn oudoom terug vinden. Een aanvraag bij het Bundesarchiv-Militararchiv is nog in behandeling.

Als genealoog wil ik uiteraard de verklaringen van mijn oudoom kunnen verifiëren op volledigheid en juistheid. Daarnaast zou ik ook willen weten waar ik de historische feiten van de (vermoedelijk) eenheden waar mijn oudoom heeft gediend, kan terug vinden en lezen. Misschien bestaan er ook nog wel foto’s van deze eenheden

Ik hoop dat u mij kunt helpen


ma mei 07, 2012 9:17 am
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: Stab NSKK-Gruppe der Luftwaffe
Hier kun je een stel foto's van het Kraftfahr Korps vinden :

http://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=Kraf ... m270.l1313

Verder weet ik helaas bitter weinig over deze eenheden. Ik ga ervan uit dat je deze info kent:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationalso ... tfahrkorps
http://home.lijbrandt.nl/rmcbeaufort/Site/nskkned.html

Wervingsposter:

Afbeelding


Groet,

Arjan


ma mei 07, 2012 9:52 am
Profiel
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: Stab NSKK-Gruppe der Luftwaffe
Dit boek bevat nog wat nadere info:

http://books.google.nl/books?id=5Fuq_Ft ... fe&f=false

Te zien is welke regimenten in Rusland gezeten hebben. Verder wordt vermeld dat de eenheden in eerste instantie alleen uit een Staf bestonden, vandaar wellicht de aanduiding "Stab".

Arjan


ma mei 07, 2012 1:02 pm
Profiel
Edwin08
Bericht Re: Stab NSKK-Gruppe der Luftwaffe
Hallo Reinaart,

Dank voor je reactie. Een aantal sites kende ik wel al. Naar aanleiding van jou laatste opmerking ben ik dan wel benieuwd bij welke brigade of regiment dan de staf behoorde met het veldpostnummer L51945E LGPA Brussel ?

Groet, Edwin


ma mei 07, 2012 2:59 pm
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: Stab NSKK-Gruppe der Luftwaffe
Kennelijk stond het 5.Regiment ook bekend als NSKK Regiment Niederlande. Dit regiment heeft ook in Rusland gezeten evenals het 6.Regiment waar ook Nederlanders bij zaten. Ik denk dat het Feldpostnummer verder niet bar veel zal opleveren, waarschijnlijk heb je er meer aan als je weet waar/wanneer de man in Rusland gezeten heeft. Als ie bij Stalingrad gezeten had zou ie dat vast vermeld hebben lijkt me zo ......

http://axis101.bizland.com/DutchAwards5.htm

http://books.google.nl/books?id=0fDQRPQ ... de&f=false

edit: In mijn eerste link van dit bericht wordt ook weer gerefereerd aan Alex Dekker, de schrijver van "Ook gij behoort bij ons!" (het boek van mijn vorige bericht). Deze man lijkt me de specialist bij uitstek, wellicht kun je contact met hem opnemen?


Arjan


ma mei 07, 2012 3:18 pm
Profiel
Edwin08
Bericht Re: Stab NSKK-Gruppe der Luftwaffe
Dat is inderdaad clue om er achter te komen. Op dit moment moet ik het doen met de informatie die ik heb. Er loopt nog een onderzoek bij het Bundesarchiv-Militararchiv. Veel mensen en familie zijn van deze periode al overleden. Ik heb nog wel een dame gevonden die als contactpersoon vermeld stond op de overlijdensadvertentie van zijn vrouw. Zij zegt mij iets te stellig van niets te weten maar daar geloof ik niet zo in.

Groet, Edwin


ma mei 07, 2012 4:03 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 6 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group