Het is nu vr maart 29, 2024 8:14 am




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 5 berichten ] 
Vergeten verzetspater uit Achelse Kluis krijgt gedenkplaat 
Auteur Bericht
noel46
Bericht Vergeten verzetspater uit Achelse Kluis krijgt gedenkplaat
Pater Alphonsus Averdieck, tot 1942 een monnik van de Achelse Kluis, krijgt op 11 november 2010 een gedenkplaat te zijner nagedachtenis op het oorlogsmonument in Achel. Na de mis van 10 uur vindt de plechtigheid plaats aan het oorlogsmonument in de Generaal Dempseylaan. Aanleiding zijn de pas bekend geworden verzetsdaden van de pater. Want tot eind vorig jaar was in Hamont-Achel niemand daarvan op de hoogte.
Hoe komt het dat een pater - zonder nationaliteit -, die de helft van zijn leven in de Achelse Kluis heeft doorgebracht en zich in de Tweede Wereldoorlog zo heldhaftig heeft gedragen, door de mazen van de lokale geschiedenis is geglipt? In geschiedenisboeken van de Achelse Kluis is er nooit iets gepubliceerd over zijn verzetsdaden.
Het is pas na een vijf jaar durend onderzoek van John Braat uit Roosendaal dat die rol in de belangstelling kwam. Onderzoek door de werkgroep van oorlogsherdenkingen RAF-Memorial Hamont-Achel heeft aangetoond dat pater Averdieck op 1 april 1941 lid werd van de Belgische verzetsgroep BNB (later het Geheim Leger). In de archieven op het ministerie van defensie te Brussel zijn daar documenten van terug te vinden.
In een brief van het klooster Mariadal te Roosendaal vroeg pater Averdieck in de zomer van 1942 om een verblijf in het klooster wegens gezondheidsredenen. In dat klooster had hij ooit gelogeerd in 1939. Hij arriveerde in Roosendaal op 11 juli 1942. De verhuis van de Achelse Kluis naar het klooster Mariadal wegens “gezondheidsredenen” werd misschien ingegeven door de wetenschap dat de Duitse bezetter hem op het spoor was in België. Feit is dat pater Averdieck, eenmaal aangekomen in het Noord-Brabantse Roosendaal, terug de draad van het verzet opnam. Uit het onderzoek van John Braat blijkt zeer duidelijk dat de pater de draaischijf was van het verzet in Noord-Brabant. Op 19 juli 1944 werd hij gearresteerd door de Duitse SD (Sicherheidsdienst) en overgebracht naar het Kamp Vught. Daar werd hij op 11 augustus 1944 samen met 21 andere verzetsstrijders gefusilleerd. Na de oorlog hebben de Franse en de Belgische overheden de Achelse monnik postuum onderscheiden.

Meer details op http://www.grevenbroekmuseum.be/NL/averdieck.shtml


do nov 04, 2010 3:47 pm
Herisson77
Bericht 
Citaat:
Hoe komt het dat een pater - zonder nationaliteit -, die de helft van zijn leven in de Achelse Kluis heeft doorgebracht en zich in de Tweede Wereldoorlog zo heldhaftig heeft gedragen, door de mazen van de lokale geschiedenis is geglipt?

.... In geschiedenisboeken van de Achelse Kluis is er nooit iets gepubliceerd over zijn verzetsdaden. .....
Aanleiding zijn de pas bekend geworden verzetsdaden van de pater. Want tot eind vorig jaar was in Hamont-Achel niemand daarvan op de hoogte.

-------------
Dat is niet zo vreemd. Van veel omgekomen verzetsstrijders weet zelfs de naaste familie en vrienden niet wat ze precies deden, omdat het in oorlogstijd veel te gevaarlijk was om daarover te praten. En als ook die zijn omgebracht....
En als dan ook nog eens de oorlogsarchieven geen uitsluitsel geven omdat veel vernietigd is. Ook na de oorlog was het nog riskant om te vertellen wat men wist om allerlei redenen, verraders nog rondliepen e.d. en er nog steeds mensen geliquideerd werden vanwege hun daden in de oorlog.
-------------

Maar heel mooi dat nu veel bekend is geworden en de pater een monument heeft gekregen.

Hopelijk gaan in Noord-Brabant nog meer verhalen loskomen over pater Averdieck.


zo nov 07, 2010 1:55 am
Eberbach
Bericht 
Ben als kind wel eens in de Achelse Kluis geweest. Mij werd toen verteld
dat de poort zich op Nederlands grondgebied bevindt, de rest van het complex in België staat. Overigens had 'de Kluis' ook op Nederlands grondgebied eigendommen.

Tegenwoordig, in een verenigd Europa, is dat niet meer belangrijk. Destijds in de 2e Wereldoorlog had het voordelen. Via 'de Kluis' konden geallieerde piloten naar België en verder zuidwaards geholpen worden.

Ik heb een boek (1973) over de Achelse Kluis. De oorlog wordt niet genoemd, maar er staat achterin een overzicht van de Trappisten die er gewoond hebben er die er gestorven zijn.

Pater Alphonsus Gerardus Aloysius Averdieck is geboren op 6/2/1899 in Alphen a/d Rijn.


zo nov 07, 2010 8:55 pm
Herisson77
Bericht 
Eberbach:

k heb een boek (1973) over de Achelse Kluis. De oorlog wordt niet genoemd, maar er staat achterin een overzicht van de Trappisten die er gewoond hebben er die er gestorven zijn.
---------------------
Als de oorlog er niet in vermeld wordt, dan ben ik eerder geneigd om te denken dat er iets gebeurd is wat niet door de beugel kan en dat men dat geheim wil houden. Zoiets ben ik in een ander verband wel eens eerder tegengekomen.

Want de oorlog zelfs niet vermelden, lijkt me absurd voor een plaats waar geallieerde piloten de grens over werden gesmokkeld en pater(s) bij verzet betrokken zijn geweest.


zo nov 07, 2010 11:32 pm
noel46
Bericht 
Verslag en foto’s over de herdenking wapenstilstand en van de oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen te Achel op 11 november 2010

Wij, de kinderen van nu,
zien de oud-strijders hier samen staan, waardig en in stilte.
Samen met hen denken we vandaag terug aan de jonge soldaten
die hun leven gaven tijdens de wereldoorlogen.
Ze deden dat voor ons opdat wij in een vrij land kunnen leven.
En opdat ons land opnieuw vrede zou kennen.
Opdat wij nooit meer een oorlog hoeven mee te maken.


Uitgebreide reportage met foto’s op
www.grevenbroekmuseum.be/NL/wapenstilstand.shtml


za nov 13, 2010 12:01 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 5 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 22 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group