Het is nu vr maart 29, 2024 10:57 am




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 
Oorlogsverleden brouwerij Moortgat 
Auteur Bericht
Warfare7
Bericht Oorlogsverleden brouwerij Moortgat
Het Laatste Nieuws pakt vandaag uit met een artikel over de al of niet vermeende collaboratie van de brouwerij Moortgat te Breendonk, in België overbekend als producent van de befaamde "Duvel".

Een en ander ging aan het rollen toen een e-mail bericht verspreid werd vanuit Waalse hoek, waarin in niet mis te verstane woorden uiteengezet werd hoe de zakenlui van deze brouwerij tijdens de oorlogsjaren collaboreerden met de Duitsers.

"Pure onzin", merkt huidig gedelegeerd-bestuurder van de brouwerij Moortgat te Breendonk, Michel Moortgat, op. "Integendeel, mijn grootvader was gekend als bemiddelaar in Breendonk, teneinde gevangenen vrij te krijgen".

Patrick Nefors, historicus van het Nationaal Gedenkteken van Breendonk en auteur van "Breendonk 1940-1945 De Geschiedenis", schetst een vollediger (en ander) beeld :

"Albert Moortgat werd al van voor de oorlog verkozen op de lijst van het VNV (Vlaams Nationalistisch Verbond) en hij was méér dan Vlaamsgezind. Hij was ook Duitsgezind. Hij was lid van collaboratiebeweging "Devlag". Hij was geabonneerd op het VNV-tijdschrift "De Nationaal Socialist". In zijn eetkamer hing een foto van Hitler. In zijn tuin werd een SS'er die van het Oostfront was teruggekeerd, gehuldigd en Philipp Schmitt, de SS-commandant van het kamp van Breendonk, kwam bij de Moortgats thuis over de vloer.
Moortgat adverteerde in het VNV-blad "Volk en Staat" voor zijn bier met de slogan : "Eén Volk, één Staat, één Bier" !

Afbeelding

Naarmate de oorlog en de krijgskansen keerden, maakte Albert Moortgat een bocht van 180 graden en kwam bij de kampoverste tussenbeide om gunsten te verlenen aan opgesloten Belgen, maar dat was op het einde. Schmitt getuigde daarover in 1945 dat de tussenkomst geen invloed had uitgeoefend. In elk geval veroordeelde het Krijgsauditoraat Albert Moortgat na de oorlog tot 4 jaar cel voor collaboratie. Moortgat ging in beroep en kreeg 5 jaar hechtenis. In 1960 is hij dan "in eer hersteld", omdat hij zijn straf had uitgezeten en zijn excuses had aangeboden voor zijn collaboratie".


Overigens een vervelende kwestie voor de huidige beheerders van dit bloeiend bedrijf, die herinnerd worden aan een pijnlijke periode in hun bestaan.

Info : vrij naar het bericht in Het Laatste Nieuws dd. 5/6 februari 2005.


za feb 05, 2005 8:01 pm
Leo
Bericht 
Tsja......Zo zijn er nog voor wie de collaboratie geen windeieren gelegd heeft in de naoorlogse jaren.

...-


za feb 05, 2005 8:45 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group