Het is nu do aug 13, 2020 11:08 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Onthulling monument 25 september 2010 - Kerkrade 
Auteur Bericht
Missing in Action 2010
Bericht Onthulling monument 25 september 2010 - Kerkrade
Onthulling plaquette Lancaster crash 29 december 1943 bij de Broeders

De schemering valt over Binbrook, een klein dorpje in het East Lindsey district van Lincolnshire in Engeland. In het dopje is in de verte het zware geronk van motoren te horen, maar daar kijkt hier niemand meer van op ... het is woensdag 29 december 1943, de Tweede Wereldoorlog is in volle gang en de Duitse bezetter is nog heer en meester in West-Europa en op Binbrook maakt zich een nieuwe golf van onder andere Lancaster en Halifax bommenwerpers klaar voor een nieuw bombardement.

Op die 29e december 1943... rond 15:30 uur nemen piloot Stan Ireland (30 jaar), navigator Ambrose Blight (29 jaar), bommenrichter Frank Seery (22 jaar), Max Squires (20 jaar), Billy Squire (19 jaar), Cyril Seddon (22 jaar) en Reg Poulter (21 jaar) plaats in hun Lancaster III bomber JB 607, AR-N, "LEADER". Zoals in de meeste vliegtuigen worden ook in Lancaster III JB 607, AR-N, "LEADER" de gebruikelijke schietgebedjes en geluksbrengers tevoorschijn gehaald. Vandaag staat een bombardement op “The Big City” (Berlijn) gepland. Aan deze missie nemen 712 bommenwerpers deel, 22 daarvan behoren tot de Royal Australian Air Force. ... het logo van 460 Squadron vermeldt het motto waar ieder bemanningslid van een bommenwerper naar streeft “Strike and Return”... “Sla toe en keer terug” ... Ook deze keer vragen deze jongens zich af of ze weer heelhuids terugkeren van hun inmiddels 19e missie ...

Om 17:03 uur stijgt Lancaster III bomber JB 607, AR-N, "LEADER" op ... ze vliegen naar het punt boven Engeland waar de Lancaster de positie in de geplande formatie inneemt. Piloot Stan Ireland stuurt de Lancaster over het Engelse kanaal, over Nederland en dan rechtstreeks naar Berlijn waar ze in de eerste golf van bommenwerpers hun dodelijk lading laten vallen. Slechts vijf en een half uur later is van de indrukwekkende bommenwerper alleen nog maar een hoop van brandende wrakdelen over, verspreid over de kloostertuinen van de Broeders Franciscanen te Bleijerheide, Kerkrade ...

Voor veel inwoners van Bleijerheide (Kerkrade) is het geen onbekend verhaal, het verhaal dat er in de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig bij “de Breur” naar beneden is gekomen. Ooggetuigen spreken over een grote vuurbal die de nacht doorkliefde en eindigde in een explosie met als gevolg een massa wrakdelen en vele brandjes in de kloostertuinen van de Broeders Franciscanen te Beijerheide. Wat die avond niemand precies weet is dat het hier gaat om een zware AVRO Lancaster bommenwerper van de Australische luchtmacht (RAAF). Die avond geven Stan, Ambrose, Max, Billy, Cyril en Reg hun leven voor onze vrijheid. Alleen Frank Seery weet het vliegtuig te verlaten net voordat het in de lucht explodeert. Hij wordt niet veel later door de Duitsers opgepakt en verblijft de rest van de oorlog in gevangenschap. Frank Seery overlijdt uiteindelijk op 8 november 2004 thuis in Australië.

Om de herinnering aan deze jongens van Lancaster III JB 607, AR-N, "LEADER" levend te houden, en het feit dat zij met vele duizenden voor onze vrijheid streden en stierven, zal op 25 september 2010, om 14.00 uur in Kerkrade op het (voormalige) terrein van de Broeders Franciscanen, te Bleijerheide een plaquette worden onthuld. De onthulling zal plaatsvinden door Christine, Rebecca en Steve Ireland uit Australië en Linda en jean Robinson uit Engeland. Steve Ireland is een directe neef van de piloot Stan James Ireland, Linda Robinson is een nicht van boordschutter Cyril Seddon die op 29 december 1943 met hun vier kameraden om het leven kwamen op de plek waar nu de plaquette zal worden onthuld. De familie Ireland en Robinson zal vervolgens om 15.00 uur op het stadhuis van de Gemeente Kerkrade worden ontvangen.

Tijdens deze onthullingsceremonie zal niet alleen de familie Ireland en Robinson aanwezig zijn, maar ook de burgemeester van de gemeente Kerkrade. De ceremonie zal muzikaal worden omlijst door de "Band of Liberation" Army Band.

Jullie zijn van harte welkom, maar let wel dat de parkeergelegenheid in de buurt niet ideaal is en dat een aantal toegangswegen (bijvoorbeeld Voorterstraat en Mundgenstraat) door wegwerkzaamheden versperd is.

Voor navigatiesystemen Pannesheiderstraat 71, te Kerkrade !


di sep 21, 2010 7:49 am
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group