Het is nu do mei 28, 2020 4:41 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 
Ridder Militaire Willems-Orde teruggevonden 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Nieuws Bot

Geregistreerd:
ma nov 15, 2004 10:34 pm
Berichten: 3467
Bericht Ridder Militaire Willems-Orde teruggevonden
Gepubliceerd op: 4 november 2011


Er blijken niet zeven, maar acht dragers van de Militaire Willems-Orde nog in leven te zijn. Aangenomen was dat majoor Kenneth G. Mayhew was overleden, totdat de 94-jarige veteraan bij toeval bij een herdenking werd ontdekt.

Mayhew was aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Venray, op 18 september van dit jaar. Daar zag een Nederlandse kolonel tot zijn verbazing dat de veteraan nog de oude versie van het ereteken droeg.

Door verhuizingen was het contact met de Brit halverwege de jaren zeventig verloren gegaan. "Toen ik terugkeerde naar Engeland na de bevrijding, nam het leven weer zijn gewone gang", zegt Mayhew in de Defensiekrant. "Er moest gewerkt worden, ik had een jong gezin."

Vanwege zijn hoge leeftijd werd er later van uitgegaan dat de militair was overleden. Mayhew verkeert echter nog in uitstekende gezondheid.

Moed, beleid en trouw
De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde. De orde wordt verleend voor daden die getuigen van "moed, beleid en trouw" zoals ook op de onderscheiding staat. De laatste keer dat het ereteken werd uitgereikt, was in 2009 aan Marco Kroon, voor zijn daden in Afghanistan.

Mayhew, die bij de mobilisatie van 1939 in dienst moest, landde op D-day in Frankrijk en vocht zijn weg naar het noorden. In Nederland was hij betrokken bij de gedoemde operatie Market Garden om de bruggen bij Arnhem in handen te krijgen.

Minder ceremonieel
De Militaire Willems-Orde kreeg Mayhew voor zijn moed tijdens de bevrijding van Weert, Venray en Overloon. Overigens ging dat kort na de oorlog met minder ceremonieel dan bij Marco Kroon: Mayhew kreeg bericht dat hij de medaille op de Nederlandse ambassade in Londen kon ophalen. Omdat hij nog gewond was van de strijd op het vasteland van Europa, kreeg hij hem per post toegezonden.

Dat maakte Mayhew niet minder trots op de onderscheiding. "Je stond er verder niet bij stil, maar ik vond het destijds wel een geweldige eer." Zo zegt hij later nog eens op de thee te zijn uitgenodigd door koningin Juliana en prins Bernhard.

De oud-majoor heeft inmiddels de moderne versie van het ereteken gekregen. Hij ziet ernaar uit om de andere leden van de orde te ontmoeten. Behalve Kroon en Mayhew zijn dat vijf Nederlanders en een Amerikaan.


Overgenomen van en ga voor foto's, videofragment en meer informatie naar: NOS

_________________
De automatische nieuws-user van STIWOT


vr nov 04, 2011 11:57 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Roel R

Geregistreerd:
wo nov 24, 2004 10:56 pm
Berichten: 583
Woonplaats: Limburg
Bericht Re: Ridder Militaire Willems-Orde teruggevonden
Citaat:
Achtste drager Willems-Orde ontdekt in Venray
Door NEWWORLD, vrijdag 04 november 2011 07:45


De Venrayse onderzoeker Hennie Meijer heeft samen met collega Roel Rijks uit Heythuysen bij toeval ontdekt dat er een achtste drager van de Militaire Willems-Orde in leven is. De onderzoekers kwamen de inmiddels 94-jarige Britse majoor Ken Mayhew bij toeval met de onderscheiding op zijn rever tegen op het oorlogskerkhof in Venray.

De militair werd in 1946 door koningin Wilhelmina tot Ridder benoemd voor zijn heldhaftige optreden bij de bevrijding van Weert en Venray in 1944. Sinds 1982 gingen de instanties er gaandeweg vanuit dat Mayhew overleden zou zijn.


za nov 05, 2011 6:40 am
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Roel R

Geregistreerd:
wo nov 24, 2004 10:56 pm
Berichten: 583
Woonplaats: Limburg
Bericht Re: Ridder Militaire Willems-Orde teruggevonden
Citaat:
Vergeten oorlogsheld

Hè..?, dachten Roel Rijks en Henny Meijer afgelopen september bij de
herdenking op het oorlogskerkhof in Venray. Wat heeft die man op
zijn revers gespeld, de medaille van de Nederlandse Willems-Orde?

lees verder (pdf)


za nov 05, 2011 6:54 am
Profiel WWW
Barry

Geregistreerd:
zo maart 28, 2004 10:43 pm
Berichten: 9631
Bericht Re: Ridder Militaire Willems-Orde teruggevonden
Bijzonder verhaal Roel!


za nov 05, 2011 3:25 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group