Het is nu do mei 28, 2020 4:20 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Filmmaand over moedige mensen in Vught 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Nieuws Bot

Geregistreerd:
ma nov 15, 2004 10:34 pm
Berichten: 3467
Bericht Filmmaand over moedige mensen in Vught
Gepubliceerd op: 30 oktober 2011


Het thema van de jaarlijkse November Filmmaand van Nationaal Monument Kamp Vught is 'Moedige mensen'. In Theater de Speeldoos in Vught worden voor het derde jaar bij het thema toepasselijke films vertoond voor een spotprijsje. Het programma in het kort:

Dinsdag 1 november (20.00 uur) is er de aangrijpende film Unter Bauern (2009). Deze Duitse film is geregisseerd door de Nederlander Ludo Boeken. Gebaseerd op de memoires van de joodse Marga Spiegel vertelt dit drama het relaas van boeren, die tussen 1943 tot het einde van de oorlog de man van Spiegel hebben verstopt en zichzelf en haar dochtertje onder valse naam op de boerderij laten wonen. Op het helpen van joden staat de doodstraf. Alleen de boer en zijn vrouw kennen de ware achtergrond van de nieuwe gasten, die zich snel aanpassen en deelnemen aan het werk op de boerderij. Tussen Marga en Anni, de dochter des huizes, ontwikkelt zich zelfs een diepe vriendschap, ook al is de laatste verliefd op een aanvoerder van de Hitlerjugend. De nazi's zijn echter bijzonder waakzaam en houden alles in de gaten.

Afbeelding
Scène uit Unter Bauern.

Op 8 november (20.00 uur) volgt Varian’s war (2001, Lionel Chetwynd) met William Hurt. Deze klassieker is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van de Amerikaan Varian Fry. Het is 9 november 1938. Doodsbange voetgangers proberen zich in veiligheid te brengen in Berlijn. Nazi's vernietigen winkels en de antisemitische leuzen vermengen zich met het 'Heil Hitler'-geschreeuw in de straten. In deze chaos bevindt zich een journalist, die hier niet op zijn plaats lijkt in zijn onberispelijke pak en een bloem in zijn revers. Toch is er geen plaats op aarde waar Varian Fry beter had kunnen zijn. Hij is getuige van een oorlog waarvan hij voorspelt dat het een niet voor te stellen tragedie wordt. Hij trekt zich het lot van de Europese joden zeer aan en is vastbesloten ze op te helpen.

Dinsdag 22 november heeft een speciaal programma, in samenwerking van de Lambertusstichting en Nationaal Monument Kamp Vught. In de Lambertuskerk gaat Helga Okhuijsen in gesprek met Zoni Weisz, na een lichte maaltijd. Deelname is 5 euro; reserveren mogelijk via www.nmkampvught.nl of (073) 656 67 64. Weisz is bekend als bekend als pleitbezorger van de belangen van Sinti en Roma, waarvan minder bekend is dat zij tijdens de oorlog vervolgd werden. Weisz (74) overleefde als enige van het gezin de oorlog; in mei 1944 redde een Nederlandse politieman hem van deportatie naar Auschwitz. Hij maakt zich niet alleen sterk voor de erkenning van het lot Sinti en Roma in de oorlog, hij vraagt ook aandacht voor hun positie in het huidige Europa.

Om 20.00 uur wordt op 22 november de documentaire Settela, gezicht van het verleden (regie Cherry Duyns) in Theater de Speeldoos vertoond. Het bekende filmfragment duurt slechts zeven seconden: een bang meisje met witte hoofddoek, dat vanuit een houten goederenwagon naar buiten kijkt terwijl de trein Westerbork verlaat. Het meisje is voor velen een icoon geworden van de oorlog. Lange tijd nam men aan dat zij joods was, en geen familie had. Duyns volgt in 'Settela' het onderzoek van de Haagse journalist Aad Wagenaar, die de identiteit van het meisje wist te achterhalen. Ook gaat Duyns op bezoek bij een aantal kampoverlevenden. Settela is met haar moeder, vier broertjes en zusjes en nog vier andere familieleden in Auschwitz vergast. In deze bijzondere documentaire doorbreken Sinti en Roma het taboe om te spreken over de oorlog.

Op 29 november is er om 14.00 uur een matinee-voorstelling van The Children of Huang Shi (2008, Roger Spottiswoode). Op vertoon van bibliotheekpas:: 3,50 euro in plaats van 5 euro. De afsluiting van de filmmaand is op 29 november (20.00 uur) met The Children of Huang Shi. Als Japan in 1937 de Chinese provincie Mantsjoerije binnenvalt, lopen de spanningen in China hoog op. De jonge Britse journalist George Hogg, getuige van een brute moordpartij, zoekt een schuilplaats in een afgelegen regio. Samen met de Australische verpleegster Lee krijgt hij daar de leiding van een weeshuis. Als de Japanners steeds dichterbij komen, staan George en Lee voor een belangrijke beslissing: blijven of met de weeskinderen naar een veiliger oord vluchten.

De entree is 5 euro per film; met korting CJP/Vriend/65+ is de entree 3,50 euro. Aanvang 20.00 uur (met korte inleiding; geen pauze). Daarnaast is er op 29 november ook om 14.00 uur The Children of Huang Shi. Reserveren is mogelijk via www.theaterdespeeldoos.nl of (073) 656 55 88, Theater de Speeldoos, Vliertstraat 6 in Vught. Voor het programma in de Lambertuskerk op 22 november (18.00 uur) kunt u via www.nmkampvught.nl of (073) 656 67 64 reserveren.


Bron: Nationaal Monument Kamp Vught

_________________
De automatische nieuws-user van STIWOT


zo okt 30, 2011 4:29 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group