Het is nu do mei 28, 2020 5:03 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Presentatie in kamp Vught: Solidair in de oorlog 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Nieuws Bot

Geregistreerd:
ma nov 15, 2004 10:34 pm
Berichten: 3467
Bericht Presentatie in kamp Vught: Solidair in de oorlog
Gepubliceerd op: 25 september 2011


Een schoenendoos met spullen uit de kamptijd van zijn moeder; dat was het vertrekpunt voor een boeiende zoektocht van Jan van Ommen, naar de oorlogsbelevenissen van zijn moeder Renny van Ommen-de Vries (1901-1993). Haar zoon vertelt op zondag 9 oktober in Nationaal Monument Kamp Vught over dit bijzondere verhaal van solidariteit en moed. Hij doet dit mede aan de hand van historische foto’s en voorwerpen.

Dolle Dinsdag
Op 5 september 1944 brak in Nederland een korte bevrijdingsroes uit. Volgens de berichten van Radio Oranje rukten de geallieerden snel op in Nederland, met paniek onder de Duitse bezetter en zijn handlangers als gevolg. Rondom deze chaotische “Dolle Dinsdag” werd het concentratiekamp Vught in grote haast ontruimd. Bijna 2900 mannelijke gevangenen werden in goederentreinen naar Sachsenhausen gevoerd. Ruim 650 vrouwelijke gevangenen zijn naar het beruchte vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück gedeporteerd. Renny van Ommen was een van de ‘Bossche vrouwen’, die vanuit kamp Vught in het buitencommando van de Michelin-fabriek in ’s-Hertogenbosch te werk waren gesteld. In totaal waren er in Ravensbrück zo’n 650 vrouwen uit kamp Vught, bij wie een grote onderlinge solidariteit en een sterke wil om te overleven kenmerkend was. Zingend kwamen zij in Ravensbrück aan en probeerden zo hun trots te behouden.

Dwangarbeid
Na een korte periode in Ravensbrück kwam een deel van de vrouwen - ruim 200 - in een buitencommando van concentratiekamp Dachau terecht. Hier moesten de vrouwen dwangarbeid verrichten in een fabriek van AGFA, waar onder meer onderdelen voor de V1 en V2 vervaardigd werden. De vrouwen leefden voortdurend in angst voor bombardementen, ziektes en de dreiging om naar Ravensbrück teruggestuurd te worden. Ook hier bleek de solidariteit sterk. Zo vond in januari 1944 een opmerkelijke gebeurtenis plaats: de vrouwen staakten omdat de rantsoenen volstrekt ontoereikend waren, terwijl de fabrieksleiding de productie wilde opvoeren. De consequenties van de staking waren strafappèls en bunkerstraf in Dachau voor Mary Vaders, die ondanks de druk weigerde de namen van de ‘schuldigen’ aan te wijzen.

Eensgezind
Na de oorlog hielden veel vrouwen contact met elkaar, onder meer in de stichting Vrouwen Comité Dachau (opgeheven in 2000). Het motto van de stichting was: ‘Met ere samen overleefd, steeds eensgezind gebleven’.

De bijeenkomst op 9 oktober begint om 14.15 uur (entree 3 euro of 2 euro voor Vriend/CJP/student). Reserveren is mogelijk via (073) 656 6764 of www.nmkampvught.nl.


Bron: Nationaal Monument Kamp Vught

_________________
De automatische nieuws-user van STIWOT


zo sep 25, 2011 7:03 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group