
Inhoud Wereld in Oorlog nr. 24 bekend
Gepubliceerd op: 11 september 2011Binnenkort valt Wereld in Oorlog nummer 24 bij onze abonnees in de brievenbus of op de deurmat. Door een ongelukkige combinatie van vakanties en drukte is deze aflevering later uitgekomen dan gepland, maar hij is weer de moeite waard. In deze aflevering staan vijf artikelen met de volgende onderwerpen:
- De strijd aan de Hindenburglinie bij Bullecourt in april-mei 1917. Als onderdeel van het Frans-Britse voorjaaroffensief van dat jaar moeten de Australiërs het dorp Bullecourt aanvallen. Door geblunder van de Britse legerleiding loopt het niet goed af met de Aussies.
- De Keizerlijke Osmaanse oorlogsdecoratie van 1915. E.A.J. van Engeland kreeg als kind van zijn oom een enigszins rare sheriffster voor op zijn cowboypakje. Het bleek een Osmaanse oorlogsmedaille. Verslag van een onderzoek.
- Enigma. Weinig apparaten uit de Tweede Wereldoorlog spreken zo tot de verbeelding als de Duitse Enigma codeermachine. Een raadsel ontleed.
- Silbertanne Aktion, de laatste overlevende. Historica Inger Schaap publiceerde vorig jaar een spraakmakend boek over de beruchte sluipmoorden door de SS, waar Klaas Carel Faber, de meest gezochte oorlogsmisdadiger, aan deelnam. Exclusief voor Wereld in Oorlog voerde zij een gesprek met de laatste overlevende van Silbertanne Aktion.
- Kleurenfotografie in het Derde Rijk. Martijn Steenbergen vraagt zich af hoe de Nazi's gebruik maakten van kleurenfotografie. "Farbe täuscht Wirklichkeit wirklicher vor als schwarzweiss."
Daarnaast Korte Berichten en boekbesprekingen en de column van Evertjan van Roekel. Tomas Ross gaat in zijn serie 'Oorlogsmysteries' in op de intrige achter het 'Venlo-incident'. Tevens is een interview opgenomen met STIWOT-medewerker en oud-militair Lars van Lier over zijn scholenproject en over STIWOT.
