Het is nu ma mei 25, 2020 7:51 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 35 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
NCRV Dokument over Nederlanders in de Waffen-SS 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Nieuws Bot

Geregistreerd:
ma nov 15, 2004 10:34 pm
Berichten: 3467
Bericht NCRV Dokument over Nederlanders in de Waffen-SS
Gepubliceerd op: 20 april 2011


Op maandag 2 mei aanstaande om 22:50 uur zendt NCRV Dokument de documentaire “Zwarte Soldaten. Nederlanders in de Waffen-SS” uit op Nederland 2. Een trailer is te bekijken op YouTube.

Ze werden bij uitstek gezien als ‘fout': Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. Ondanks hun omvangrijke aantal zijn zij na de oorlog niet of nauwelijks in de openbaarheid getreden. Documentairemaker Joost Seelen slaagde erin zes van deze SS’ers voor de camera te krijgen. Op onverbloemde en confronterende wijze vertellen deze Nederlanders in NCRV Dokument Zwarte Soldaten over hun keuze voor de SS, over hun ervaringen aan het Oostfront en over de aantrekkingskracht van het soldatendom en het nationaalsocialisme van Hitlers Duitsland.

Afbeelding

“Ik had een ploertendoder en die had ik met een riempje zo lekker om mijn hand en dan konden ze hem niet afpakken. Dus dan kregen ze klappen op hun arm en dan konden ze hun arm niet meer optillen. En dan was het gauw gebeurd. En dan kregen ze een paar klappen met die ploertendoder in hun nek en dan gingen ze plat. Ja, want ja, die joden moesten er toch uit, hiero.”

Waar de één nog steeds overtuigd is van de juistheid van de antisemitische en racistische opvattingen van het nationaalsocialisme, worstelt de ander met de keuzes die hij maakte: “Ik heb er aan meegeholpen. Ik zeg niet dat ik het wist. Want dat wist ik niet. Maar dat had ik wel moeten weten.”

Afbeelding

NCRV Dokument Zwarte Soldaten toont de geschiedenis van 23.000 landgenoten die zich vrijwillig hebben gemeld bij de Waffen-SS. De interviews met de ex-SS’ers worden aangevuld met archiefbeelden van Gerard Nijssen (beeldresearcher Andere Tijden, In Europa). Zo ontstaat een ontluisterend en onthullend psychologisch en historisch portret van een groep mannen die vertelt alsof de gebeurtenissen van meer dan 65 jaar geleden hen nog steeds op de hielen zitten.

NCRV Dokument Zwarte Soldaten is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het programma Erfgoed van de Oorlog van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg.

De documentaire is geregisseerd door Joost Seelen en geproduceerd door Zuidenwind Filmproducties.


Meer informatie is te vinden op: www.zwartesoldaten.nl

_________________
De automatische nieuws-user van STIWOT


wo apr 20, 2011 8:45 pm
Profiel WWW
hhso

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:24 pm
Berichten: 75
Woonplaats: Arriën
Bericht 
ben benieuwd, ga zeker kijken

_________________
Regi Limburgiae Juventus


wo apr 20, 2011 11:21 pm
Profiel
Avatar gebruiker
John S.

Geregistreerd:
ma dec 20, 2004 11:46 pm
Berichten: 4885
Woonplaats: Landgraaf
Bericht 
Zit er goed uit. Ik ga ook zeker kijken.

_________________
Voorheen bekend als: Jumpmaster

There was no glory in the victory of war, only honor to those who fought bravely,
and memories of those who sufferd and died in battle. D.R. Burgett


vr apr 22, 2011 9:22 am
Profiel ICQ
Avatar gebruiker
Nieuws Bot

Geregistreerd:
ma nov 15, 2004 10:34 pm
Berichten: 3467
Bericht 
Gepubliceerd op: 24 april 2011


Oud-SS'ers spreken vrijuit in NCRV-portret

In de documentaire Zwarte Soldaten die de NCRV op 2 mei uitzendt, vertellen zes hoogbejaarde Nederlanders voor het eerst openlijk waarom ze tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. Regisseur Joost Seelen stelt dat er niet eerder een documentaire is gemaakt waarin louter Nederlandse SS'ers terugblikken op hun rol in de oorlog.

Seelen sprak de oud-soldaten tussen anderhalf jaar en twee jaar geleden. Twee van hen zijn inmiddels overleden. De documentairemaker vermoedt dat hun hoge leeftijd (de jongste was 85) eraan heeft bijgedragen dat ze vrijuit en onverbloemd voor de camera over hun oorlogsverleden vertellen. 'Ze hadden niets meer te verliezen en beseften maar al te goed dat dit hun laatste kans was hun verhaal te doen.'

In totaal sprak de documentairemaker acht voormalige SS'ers, soms wel tweeënhalf uur lang over hun hele leven. Al dit beeldmateriaal wordt opgeslagen in oorlogsarchieven ten behoeve van bijvoorbeeld onderzoekers.

Een van de acht geïnterviewden verleent pas toestemming voor gebruik van de beelden na zijn overlijden. In de documentaire spreken de mannen over hun motieven, zoals de aantrekkingskracht die het soldatendom op hen had. Ze verhalen ook over de verschrikkingen aan het Oostfront.

'Hekel aan Joden'
De uitzending levert schokkende en confronterende uitspraken op. Sommigen worstelen met hun verleden, maar bij anderen zit de Jodenhaat en de bewondering voor Adolf Hitler nog erg diep. 'Ik heb een hekel aan Joden. Hij heeft er een zootje opgeruimd', zegt de inmiddels overleden oud-SS'er Klaas Overmars.

'Tot de dag van vandaag heb ik geen berouw', zegt Kris Sol. Eveneens zegt Sol: 'Het zuiver houden van het ras, daar zijn ze hier op het platteland erg op gesteld.' Seelen: 'Het heeft me wel verbaasd dat de mannen zo confronterend, zo hard en direct maar ongenadig eerlijk hun verhaal vertelden. Ik hield er soms een vieze smaak aan over.'

Seelen beschouwt Zwarte Soldaten (2 mei, Ned. 2, 22.55 uur) als een psychologisch en historisch portret. 'Hun hele leven heeft in het teken gestaan van de keuze die ze in hun jeugd hebben gemaakt.' De interviews worden afgewisseld met oorlogsbeelden die zijn verzameld door Gerard Nijssen (Andere Tijden).


Overgenomen van: Algemeen Dagblad

_________________
De automatische nieuws-user van STIWOT


ma apr 25, 2011 12:35 am
Profiel WWW
Jochen S.

Geregistreerd:
za sep 18, 2004 1:22 pm
Berichten: 194
Woonplaats: Z.Limburg
Bericht 
Zeker interessant en ga zeker kijken. Ben wel benieuwd wat hiervan verwacht wordt en welke 'schokkende' uitspraken er worden gedaan.

_________________
"Wir können keine schlechte Menschen sein, weil sonst der liebe Herr Gott - oder der Teufel - uns schon längst gehollt hätte" - Lijfspreuk veteraan 6./SS Pz.Rgt.1 LAH


ma apr 25, 2011 11:25 am
Profiel
Avatar gebruiker
Vin1

Geregistreerd:
vr apr 03, 2009 11:04 am
Berichten: 984
Woonplaats: Nieuw Vennep
Bericht 
DVD staat al ingesteld....

_________________
"If your pictures aren't good enough, you aren't close enough." Robert Capa


wo apr 27, 2011 11:05 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 10132
Bericht 
Vanavond is documentairemaker Joost Seelen te gast bij Pauw & Witteman om te spreken over deze documentaire (op Nederland 1 rond 23:00).

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur


do apr 28, 2011 4:52 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 10132
Bericht 
Iemand gekeken? Ik wel. Ben er niet veel wijzer van geworden, maar wel interessant om te zien hoe mensen op heel verschillende manieren omgaan met hun verleden. Terwijl de één zonder enige spijt en zelfs met genoegen vertelt over hoe hij Joden in elkaar sloeg, verschuilt de ander zich achter naïviteit.

Respect heb ik voor de ene man die heel expliciet zijn spijt liet blijken over de Jodenvervolging. Juist omdat hij hier zelf niet actief betrokken bij was, is het moedig om toch verantwoordelijkheid te nemen.

Wel jammer dat de vraag in hoeverre deze getuigen representatief zijn niet door een deskundige beantwoord werd.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur


di mei 03, 2011 11:42 am
Profiel WWW
sauerkraut
Bericht 
Voor een nog beter inzicht kan ik het boek van Perry Pierik aanbevelen: "Van Leningrad tot Berlijn", over Nederlanders die dienst deden aan het oostfront. Met een tamelijk gedetailleerd portret van Mooyman, de eerste Nederlander met het IJzeren Kruis.


di mei 03, 2011 11:56 am
Forumlid v/h jaar '10
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 5369
Bericht 
sauerkraut schreef:
Met een tamelijk gedetailleerd portret van Mooyman, de eerste Nederlander met het IJzeren Kruis.

Ridderkruis


di mei 03, 2011 1:23 pm
Profiel
Avatar gebruiker
John S.

Geregistreerd:
ma dec 20, 2004 11:46 pm
Berichten: 4885
Woonplaats: Landgraaf
Bericht 
Ik heb ook gekeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het tegen vond vallen. Gemiste kans om dieper op de zaak in te gaan met betrokkenen.
Nu vond ik het een oppervlakkig, eenzijdig en onsamenhangend geheel.
Veel te veel de nadruk op anti-joodse sentimenten (of was het de programmamakers daar om te doen?), hetgeen naturlijk belangrijk is om te vermelden. Ik had graag meer vernomen over de diepere gronden rondom hun keuzes en hun ervaringen aan het Oostfront. Dat werd nu allemaal erg zwart-wit in beeld gebracht en niet uitgediept.

Ik begrijp dat je in minder dan een uur niet alles kunt coveren, maar ik kreeg nu toch een beetje het gevoel dat er met het typisch Nederlands 'opgeheven vingertje' een stigmatiserend beeld werd geschapen van een groep van 25000 mannen, door met een aantal van hen het vooral te hebben over de Joden en te tonen dat de meerderheid van hen (?) geen berouw heeft (waarvan?) en nog steeds antisemiet is (?).

Er is niet/nauwelijks ingegaan op hun rol als soldaat tegen de zgn. Bolsjewisten en hun ervaring in de strijd tegen het zgn. Rode Gevaar, hetgeen naar mijn idee voor de meesten van hen dé reden geweest is om dienst te nemen bij de Waffen SS.

Wellicht dat ik nóg een keer moet kijken om mijn beeld bij te stellen, maar na één keer kijken zeg ik: goed geprobeerd maar jammer....

_________________
Voorheen bekend als: Jumpmaster

There was no glory in the victory of war, only honor to those who fought bravely,
and memories of those who sufferd and died in battle. D.R. Burgett


di mei 03, 2011 1:27 pm
Profiel ICQ
Forumlid v/h jaar '10
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 5369
Bericht 
Kevin schreef:
Iemand gekeken? Ik wel. Ben er niet veel wijzer van geworden, maar wel interessant om te zien hoe mensen op heel verschillende manieren omgaan met hun verleden.

Volledig in lijn met mijn eigen ervaringen met veteranen van de Waffen-SS. Ik vond het een interessant portret maar uiteindelijk niet meer dan dat. De interviewer "scratched the surface" maar deed naar mijn idee niet veel meer dan de mannen hun verhaal laten vertellen. Er werd vrijwel niet doorgevraagd, het was allemaal nogal kritiekloos vooral bij kennelijke tegenstrijdigheden. Daardoor had ik bij de aftiteling een "was dat nou alles" gevoel en bleef met teveel vragen zitten.

Edit: ik zie dat John en ik tegelijkertijd vrijwel hetzelfde gevoel over deze documentaire hebben gepost.


di mei 03, 2011 1:29 pm
Profiel
Avatar gebruiker
John S.

Geregistreerd:
ma dec 20, 2004 11:46 pm
Berichten: 4885
Woonplaats: Landgraaf
Bericht 
sauerkraut schreef:
Voor een nog beter inzicht kan ik het boek van Perry Pierik aanbevelen: "Van Leningrad tot Berlijn", over Nederlanders die dienst deden aan het oostfront. Met een tamelijk gedetailleerd portret van Mooyman, de eerste Nederlander met het IJzeren Kruis.


Tijdens de docu kwamen ook beelden voorbij van Mooyman.

_________________
Voorheen bekend als: Jumpmaster

There was no glory in the victory of war, only honor to those who fought bravely,
and memories of those who sufferd and died in battle. D.R. Burgett


di mei 03, 2011 1:29 pm
Profiel ICQ
Forumlid v/h jaar '10
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 5369
Bericht 
John S. schreef:
sauerkraut schreef:
Voor een nog beter inzicht kan ik het boek van Perry Pierik aanbevelen: "Van Leningrad tot Berlijn", over Nederlanders die dienst deden aan het oostfront. Met een tamelijk gedetailleerd portret van Mooyman, de eerste Nederlander met het IJzeren Kruis.


Tijdens de docu kwamen ook beelden voorbij van Mooyman.

Klopt, o.a. de uitreiking van zijn ridderkruis was in beeld.


di mei 03, 2011 1:32 pm
Profiel
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 10132
Bericht 
De documentairemakers hebben nagelaten om de vraag te beantwoorden in hoeverre deze getuigenissen representatief zijn. Een deskundige had hier een toelichting over kunnen geven. Maar aan de andere kant: deze mannen zijn willekeurig gekozen en zetten, één of twee uitzonderingen daar gelaten, geheel zelfstandig een negatief beeld van zichzelf neer. Hen worden geen woorden in de mond gelegd. Het is geen portret van alle Nederlandse vrijwilligers in de W-SS, maar ik denk dat dit ook niet de insteek van de documentairemaker was.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur


di mei 03, 2011 1:42 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 35 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group