Het is nu za nov 28, 2020 1:21 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 35 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Wanseekonferenz en Jodenvervolging 
Auteur Bericht
paul van de weg
Bericht Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Door een vraag van Sauerkraut werd iets in mijn herinnering wakker geroepen. Ik heb ooit de moeite genomen om de vervolging der Joden door de eeuwen heen eens na te zoeken.
Dat zal ik hier maar kopiëren, want de Holocaust heeft zeer diepe wortels, waarvan weinigen zich bewust zijn.

Laat ik beginnen met iets te tonen, dat ieder weldenkend mens voldoende moet zeggen. Een gedeelte van de inhoudsopgave van Mein Kampf.

Als je dit leest, heb je al gegeten en gedronken:

Afbeelding
Judentum: Gegensatz zum Arier; Werdegang des J,; Judenfrage; "Religion?"; der j. Staat; Staat im Staat; keine Nomaden; Gegenwehr gegen den Antisemitismus; Gefahr jüdischer Bastardierung; Wahrung der Blutreinheit des J.; Christus; Jüdischer Demokratie; (...) Welthetze gegen Deutschland; Zionismus; Vgl. Antisemitismus, Schutz- und Trutzbund.


za apr 28, 2012 7:44 pm
paul van de weg
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Van antisemitisme tot Wannsee-Konferenz - deel 1

Citaat:
Kampf der Teufelsmacht, die Deutschland in dieses Elend hineingestürzt, Kampf dem Marxismus sowie dem geistigen Träger dieser Weltpest und Seuche, dem Juden. Kampf nicht nach bürgerlichem Muster, 'vorsichtig', damit er nicht zu wehe tut. Nein, und nochmals nein! Als wir uns damals zu dieser neuen Bewegung zusammenschlossen, waren wir uns klar, dass es in diesem Ringen nur zwei Möglichkeiten gibt: Entweder der Feind geht über unsere Leiche oder wir über die seine.
(Uit Hitlers redevoering op 27 februari 1925)
Citaat:
Ich habe aber auch keinen Zweifel darüber gelassen, dass, wenn die Völker Europas wieder nur als Aktienpakete dieser internationalen Geld- und Finanzverschwörer angesehen werden, dann auch jenes Volk mit zur Verantwortung gezogen werden wird, das der eigentlich Schuldige an diesem mörderischen Ringen ist: Das Judentum!
(Uit Hitlers testament op 29 april 1945)

Tussen dit eerste en laatste citaat van Hitler ligt een tijdvak, waarin afgrijselijke dingen gebeurden. Culminerend in de dood van ruim zes miljoen personen, die één ding gemeen hadden: zij beleden hetzelfde geloof.
Nuchter bekeken, zou men zelfs kunnen zeggen: ja, maar hij heeft nog meer Sovjetburgers gedood. Direct, dan wel indirect.
Maakt het daarom de misdaad minder erg?

Een bekend excuus na de oorlog was "Wir haben es nicht gewußt". Goed, er zal ongetwijfeld een groep Duitsers zijn, voor wie dit geldt. In het begin van de oorlog gold dat waarschijnlijk voor meer dan de helft van de Duitsers. Maar tegen het einde van de oorlog kon nog maar een kleine minderheid dat zeggen.
Wat ze echter nóóit kunnen beweren is "Wir hätten es nicht wissen können".

Als men Hitlers "Mein Kampf" gelezen heeft (en niet geeuwend in slaap viel), dan was het duidelijk, dat er de Joden iets heel ergs te wachten zou staan, mocht hij ooit aan de macht komen.
Citaat:
Hätte man zu Kriegsbeginn und während des Krieges einmal zwölf- oder fünfzehntausend dieser hebräischen Volksverderber so unter Giftgas gehalten, wie hunderttausende unserer allerbesten deutschen Arbeiter aus allen Schichten und Berufen es im Felde erdulden mußten, dann wäre das Millionenopfer der Front nicht vergeblich gewesen. Im Gegenteil: Zwölftausend Schurken zur rechten Zeit beseitigt, hätte vielleicht einer Million ordentlicher, für die Zukunft wertvoller Deutschen das Leben gerettet.
(Uit Hitlers Mein Kampf – Deel 2)

Niet alleen de Duitsers dragen schuld. Laten we daarover heel duidelijk zijn. In principe alle westelijke landen. In Nederland werden Joden sedert juni 1933 aan de grens tegengehouden en teruggestuurd.
Citaat:
De regering onder leiding van de gereformeerde Hendrik Colijn stelt paal en perk aan gastvrijheid voor de opgejaagde zonen en dochters van Abraham: een klein getal is tijdelijk welkom en het verblijf mag niets kosten.

Maar ook andere landen weigerden Joden op te nemen.

Langzaam, maar onherroepelijk, kwam de catastrofe aangeslopen. Regeringen waren kortzichtig, de bevolking van de verschillende landen leed onder de gevolgen van de krach van 1929. Veel mensen waren werkeloos.
Het ergst waren de gevolgen van de wereldwijde crisis in Duitsland te speuren.

Afbeelding
Werkelozen in Hannover stonden in de rij voor het arbeidsbureau

De Franse revolutie had de politici blijkbaar niets geleerd. Toen er hongersnood in Frankrijk kwam, omdat de oogsten mislukt waren, kwam de bevolking in beweging. Berucht is het citaat van Marie-Antoinette, toen zij te horen kreeg, dat de bevolking van Parijs geen brood had "Dan eten ze toch cake".
Welaan, in Duitsland hadden miljoenen mensen niets te eten. Noch brood, noch cake. Over de redenen kan men twisten, maar het feit dat Frankrijk zich onverzoenlijk opstelde, heeft de ellende duidelijk verergerd. Voor de kortzichtige Franse politici geldt "Wie wind zaait, zal storm oosten".

Afbeelding
Hitler probeerde in 1932 als Reichspräsident gekozen te worden.

In retrospectief is het duidelijk: Als iemand in de absolute misère verkeert, en dan hoort "Stem op mij, en ik zal je werk geven; te eten geven; je weer reden geven het hoofd trots overeind te houden", dan zullen veel mensen – indien zij werkelijk ten einde raad zijn – dat doen. Misschien ik ook.
Voorzover ze op de hoogte waren, van wat Hitler wilde doen met Joden, zullen velen hebben gedacht "De soep wordt nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend". Weer anderen hebben vermoedelijk met afgunst gadegeslagen, dat de joodse handelaar het niet zo slecht had. En gedacht "Het wordt tijd, dat iemand hen een lesje leert".

Eenmaal aan de macht, bleek Hitler een groter monster, dan de meeste mensen zich in hun stoutste dromen hadden kunnen voorstellen.

En zo werd het 1939, de laatste mogelijkheid om Joden te redden.
Citaat:
Wenn es dem internationalen Finanzjudentum in- und ausserhalb Europas gelingen sollte, die Völker noch einmal in einen Weltkrieg zu stürzen, dann wird das Ergebnis nicht der Sieg des Judentums sein, sondern die Vernichtung der jüdischen Rasse in Europa.
(Uit Hitlers redevoering op 30 januari 1939)

Ik zal proberen te schetsen hoe het begon. Dat er altijd een duidelijk antisemitisme heerste. En eindigen bij het einde van het "amateuristisch" elimineren van Joden, wat tevens het begin was van de professioneel georganiseerde Endlösung: de Wannsee-Konferenz.


za apr 28, 2012 7:53 pm
paul van de weg
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Van antisemitisme tot Wannsee-Konferenz - deel 2

"Zijn bloed kome over ons en over onze kinderen".
Deze woorden uit het Evangelie van Mattheus hebben als een doem sedert het begin der Christelijke jaartelling boven het joodse volk gehangen. Tot op heden zijn er nog orthodoxe mensen, die de intentie van deze woorden onderschrijven.

Tot in de 18e eeuw werd in West-Europa dit als argument gebruikt om regelmatig jodenvervolgingen te organiseren. Het was dus een op religie gegronde vijandigheid. De eerste Kruistocht bij voorbeeld was reden om alle Joden in Mainz en Worms te doden.
Daarbij werden soms de opgekloptste fantasieën voor waar aangenomen. Zoals het ritueel vermoorden van kinderen.

Afbeelding
Sechs Knaben zu Regensburg von den Juden ermordet

Ergens in de Middeleeuwen ontstond de legende, als zouden Joden het bloed van christelijke kinderen nodig hebben voor hun rituelen. En verbreidde die legende zich. Het aantal massa-executies en progroms, die het gevolg daarvan was, is onnoemelijk groot. Tot in de 20e eeuw werd het ritueel vermoorden nog in sommige kringen als feit beschouwd. Net zoals het stelen van kinderen door zigeuners.

Maar ook werd de Evangelietekst misbruikt.
Joden mochten niet een "beroep" uitoefenen. De gilden waren voor hen gesloten. En daarom bleef er eigenlijk maar een vak voor hen over, dat van handelaar en geldlener. Een succesvolle handelaar blijft niet arm.
De hoge heren des landes hadden vaak meer geld uitgegeven, dan zij zich konden permitteren. En leenden dan. Meestal van zo'n joodse handelaar. Terugbetalen was echter een andere zaak. Vaak was het makkelijker een nieuwe vervolging der joden te organiseren. Met enig geluk was zo'n landsheer dan niet alleen van zijn schuld af, maar kon hij ook nog de bezittingen van zijn schuldeiser in beslag nemen.

Echter ook andere "duivelse daden" werden de Joden toegeschreven: vergiftiging van bronnen, het veroorzaken van besmettelijke ziekten, enz. Toen in de Middeleeuwen de Zwarte Dood (een pestepidemie) Europa teisterde, werd de schuld daarvan de Joden in de schoenen geschoven. En daardoor kwam het, dat in de jaren 1348-1349 de volledige joodse gemeenschap van o.a. Brussel, Zutphen en Frankfurt am Main werd vermoord.

Allengs verschoof het accent van de afkeer van Joden van religieus motief naar economisch motief. Waarbij weer een nieuwe reden ontstond tot Jodenhaat: de mythe dat Joden belust zijn op geld.

In de 18e eeuw, de eeuw der Verlichting, begon de triomf der wetenschap. Kennis leidde tot een nieuw wereldbeeld, dat het monopolie der kerk voor "wetenschappelijke" verklaringen verwierp.

Niet consequent werd de Jood meer als duivels afgebeeld, hoewel het stereotype bleef bestaan.
Drie voorbeelden uit de 19e eeuw:
Sir Walter Scotts boek "Ivanhoe" beschrijft, hoe Ivanhoe als voorvechter van de joodse, maar toch humane, Rebecca optreedt.
In Charles Dickens' "Oliver Twist" is de Jood Fagin het prototype van het negatieve beeld van Joden.
Karl May heeft in verschillende boeken Joden opgevoerd. Telkens zijn het pandjesbazen, belust op geld.
Toch heeft diezelfde May in een boek (ik meen "Ich") verteld, dat hij een brief van een ongeveer 13-jarige joodse jongen kreeg. Deze was zo geroerd door de christelijk ethische houding van Mays held "Old Shatterhand" alias "Kara ben Nemsi", dat hij verklaarde Christen te willen worden. In zijn antwoord wees May de jongen er op, dat hij zijn ouders daarmee vermoedelijk een groot verdriet zou berokkenen. En dat het geen schande was Jood te zijn. Want ook een Jood kon de door God opgelegde wetten volgen.

Er heerste in die tijd een beeld van Joden, dat wij thans zouden verwerpen. Maar dat destijds toch vrij normaal was, zonder dat er een bewuste discriminatiegedachte achter zat.

Vergeet niet, dat eerst de Franse Revolutie leidde tot het "bevrijden" der Joden.
In 1812 werden bij voorbeeld Joden eindelijk geaccepteerd als Pruisische onderdanen.

Afbeelding

Hier is een acte van 26 januari 1813 afgebeeld, die het gevolg was van het Besluit van 11 maart 1812 over de toestemming om Joden als "gewone" onderdanen te accepteren.
Citaat:
Nachdem der Inhaber dieses der Isaac Moses zu Nörenberg vor der Polizei-Obrigkeit seines Wohnorts erklärt hat, daß er den Namen Isaac als Familien Namen ferner beibehalten will, so wird in Gemäßheit des §. 4. der Verordnung vom 11ten März 1812 hierdurch bezeuget, daß der Moses Isaac und seine Nachkommen als Königliche Preußische Einländer und Staatsbürger angenommen und überall zu achten sind.
Königsberg in der Neumark, den 26.ten Januar 1813.

Königliche Neumärksche Regierung

Een negatief gevolg van de wetenschappelijke ontdekkingen was, dat er ook pseudo-wetenschappelijke gevolgtrekkingen werden gemaakt: Rassisme als bron van antisemitisme bij voorbeeld. Daarover meer in deel 3.


za apr 28, 2012 7:56 pm
paul van de weg
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Van antisemitisme tot Wannsee-Konferenz - deel 3

In Wikipedia lezen we
Citaat:
Antisemitisme (jodenhaat) is de discriminatie ten opzichte van Joden vanwege hun etniciteit of religie. Het antisemitisme kenmerkt zich door een vijandige houding en vooroordelen jegens Joden. In de geschiedenis heeft het antisemitisme vaak geleid tot de moord op Joden, zoals tijdens pogroms en de Holocaust. De term anti-judaïsme wordt vaak gebruikt voor een religieus soort antisemitisme, dat los staat van de Joodse etniciteit. Antisemitisme leidt ertoe dat veel Joden niet in het openbaar voor hun afkomst of joodse religie durven uit te komen.

Het begrip "Antisemitisme" komt van Wilhelm Marr
Citaat:
Er gehörte zu den extrem linken Anhängern der radikal-demokratischen Partei und wurde 1848 als Deputierter nach Frankfurt am Main entsandt. Das erste Mal polemisierte er gegen die Judenemanzipation und führte als Grund seine Abneigung gegen den Liberalismus an, der sich den jüdisch konnotierten Kapitalinteressen verschrieben habe.

Afbeelding
In 1879 werd Marrs Magnum opus uitgegeven: "Der Sieg des Germanenthums über das Judenthum". Nog in datzelfde jaar beleefde het elf herdrukken.

Toen in de 19e eeuw de wetenschap zich met vallen en opstaan ontplooide, werden er ook allerlei pseudo-wetenschappelijke studies verricht.
O.a. werd Darwins evolutieleer op de menselijke bevolking "toegepast".
Er was al een minder soort mensen. Door een verkeerde kennis van de Bijbel werden de negers altijd al als zodanig beschouwd. Immers Cham, Noachs jongste zoon, was vervloekt door zijn vader, omdat hij lachte om de dronkenschap van Noach. En de negers zouden van Cham afstammen. De Bijbel spreekt echter over Kanaän, zoon van Cham, die vervloekt werd. Terwijl hij er part nog deel aan had.
Zo vreemd is de gedachte van minderwaardige "rassen" dus niet. De wetenschap die zich daarmee bezig hield, heette eugenetica.
Citaat:
De eugenetica is het wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren van dierenrassen, in het bijzonder van het mensenras. Het werd in 1883 voor het eerst gebruikt door Francis Galton…

Binnen enkele jaren had Galton zijn definitie uitgebreid tot zowel positieve eugenetica (de meest geschikten aanmoedigen tot meer voortplanting) als 'negatieve' eugenetica (het ontmoedigen of verhinderen van de minder geschikten om zich voort te planten)

Eugenetica is in strijd met de in de tweede helft van de 20st eeuw ontwikkelde mensenrechten en anti-discriminatiewetgeving. Aangezien eugenetica in verband wordt gebracht met de Holocaust en het Nazistische sterilisatiebeleid is het in veel landen een politiek taboe onderwerp.

Hier is het beladen woord "Ras" gebruikt. De mensen werden onderscheiden in verschillende rassen (dat leerde ik nog op school): het blanke ras, het gele ras (mongolen), het zwarte ras (negers) en het rode ras (indianen). Dat deze indeling niet klopt, bleek later, want de indianen zijn een onderafdeling van het Mongoolse ras.
Citaat:
Het begrip menselijk ras vooronderstelt dat een groep mensen te onderscheiden zou zijn op basis van uiterlijke etnische en/of genetische kenmerken. De moderne wetenschappelijke opvatting stelt dat de verschillen tussen deze zogenaamde "rassen" kleiner zijn dan de verschillen binnen deze groepen.

In de 19e en eerste helft van de 20e eeuw sloeg men er maar een slag naar. Er was gewoon nog te weinig wetenschappelijk te bewijzen (DNA-analyse bij voorbeeld).
Citaat:
De diversiteit bij mensen is namelijk erg laag in vergelijking met bijvoorbeeld honden of koeien

Dat neemt niet weg, dat de gevolgen van deze pseudo-wetenschappelijke vondsten enorm waren. Het idee van raciale superioriteit is niet door de nazi's uitgevonden; het was zowel in tsaristisch Rusland als in de westerse koloniale mogendheden in de loop van de 19e eeuw gemeengoed geworden. Het blanke ras was natuurlijk superieur.

Een grote invloed op met name de Nazi's werd uitgeoefend door Houston Stewart Chamberlain, een Brits schrijven van politieke en wetenschappelijke boeken en schoonzoon van de toentertijd al overleden componist Wagner. Van zijn hand verscheen in 1899 het tweedelige boekwerk "Die Grundlagen des Neunzehnten Jahrhunderts".
Citaat:
The work says Western civilization is deeply marked by the influence of Teutonic peoples. Chamberlain grouped all European peoples — not just Germans, but Celts, Slavs, Greeks, and Latins — into the "Aryan race", a race built on the ancient Proto-Indo-European culture. At the helm of the Aryan race, and, indeed, all races, were the Nordic or Teutonic peoples.

The Foundations sold well: eight editions and 60,000 copies within 10 years, 100,000 copies by the outbreak of World War I and 24 editions and more than a quarter of a million copies by 1938.
(…)
Chamberlain himself lived to see his ideas begin to bear fruit. Adolf Hitler, while still growing as a political figure in Germany, visited him several times (in 1923 and in 1926, together with Joseph Goebbels) at the Wagner family's property in Bayreuth.

Hij propageerde het het denkbeeld van Übermenschen, dat Nietzsche al genoemd had.

En de Untermensch? Dat begrip is afkomstig van de Amerikaanse schrijver Lothrop Stoddard, die het in 1922 introduceerde (under man). Volgens Stoddard zou het niet zuiver houden van het blanke ras leiden tot de vernietiging der Westerse beschaving. In 1925 verscheen de Duitse vertaling: "Der Kulturumsturz: Die Drohung des Untermenschen". Voor de Nazi's was dit "gefundenes Fressen".
De term "Untermensch" is heel wat keren door de Nazi's specifiek voor Joden "gebruikt".
En nòg zijn er rechts-extremistische groeperingen, die deze term hanteren.

Voor de behandeling van de "Untermensch", zie deel 4.


zo apr 29, 2012 12:32 pm
paul van de weg
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Van antisemitisme tot Wannsee-Konferenz - deel 4

Naarmate de negentiende eeuw zijn einde naderde, werd het antisemitisme in heel Europa steeds virulenter. Werkelijk heel giftige pamfletten en boeken verschenen, En daarin werden de joden genoemd als bron van alles wat slecht is.
De ergste uitingen vond men waarschijnlijk toch in Rusland, Frankrijk en Duitsland.

Afbeelding
Slachtoffers van een Pogrom in Ekaterinoslaw 1905 (thans Dnipropetrowsk in de Oekraine) – voornamelijk joodse kinderen.

Tussen 1903 en 1906 vonden in het toenmalige Rusland diverse pogroms plaats.

In Frankrijk is er het bekende voorbeeld van de Dreyfusaffaire. Heel kort samengevat: In conservatieve kringen (en zeker bij hogere officieren) heerste een duidelijk antisemitisme. In 1894 werd ontdekt, dat de Duitsers uiterst geheime informatie van het Franse leger bezaten. Zo geheim, dat daarover niet eens in een proces informatie verschaft werd. Dreyfus werkte bij de generale staf, was jood en kwam bovendien uit de Elzas (toen weer Duits). Per definitie dus verdacht. Noch hij, noch zijn advocaat wisten wat er gelekt was; dat bleef immers geheim. Dreyfus werd veroordeeld en naar het Duivelseiland verbannen. Twee jaar later ontdekte het nieuwe hoofd der Franse inlichtingendienst, wie de werkelijke dader was. Hij stelde de generale staf daarvan op de hoogte., Kreeg te horen, dat hij zijn mond moest houden en werd naar Tunesië overgeplaatst. Hield echter niet zijn mond, en daardoor werd de onschuld van Dreyfus in breder kring bekend. In 1898 vond daarom een revisieproces plaats. De officieren, die destijds tegen Dreyfus getuigd hadden, bleven niet alleen bij hun beweringen, maar lieten zelfs bewijzen vervalsen.
De werkelijke dader, Majoor Esterházy, werd na een proces dat tegen hem aangespannen was, op 11 Januari 1898 vrijgesproken.

En toen brak de storm los. Op 13 Januari 1898 richtte Émile Zola zich in het blad "l'Aurore" (nomen es omen) tot de Franse president met zijn bekende open brief "J'accuse…!" ("Ik beschuldig/klaag aan…!).

Hoewel de Franse Minister van Justitie twee maal in 1898 een verzoek van Dreyfus' echtgenote weigerde, besloot de regering september 1898 toch te handelen. In eerste instantie vernietigde het Cassatiehof het oordeel der krijgsraad en verwees de zaak terug. Naar dezelfde krijgsraad!! Hij werd opnieuw schuldig bevonden. Wegens "verzachtende" omstandigheden werd hij tot tien jaar vestingstraf veroordeeld. Een ondertussen nieuw gekozen Franse president begenadigde hem direct, op voorwaarde, dat hij niet in beroep zou gaan. Dreyfus accepteerde op 15 september 1899 die voorwaarde.

In 1902 werden de verkiezingen door linkse partijen in Frankrijk gewonnen. En begonnen de discussies over de affaire Dreyfus opnieuw. Tenslotte werd de zaak opnieuw door het Cassatiehof in behandeling genomen. Op 12 Juli 1906 werd Dreyfus vrijgesproken en gerehabiliteerd. Hij werd weer in het leger opgenomen en kreeg de rang van Majoor, alsmede toekenning van het Legioen van Eer. In de generale staf kwam hij echter niet meer terug.
Een kleindochter van hem, Madeleine Levy, werd later door de Nazi's in Auschwitz vermoord.

Voor Duitsland lag de situatie nog anders.
Na de overwinning in de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 en de stichting van het Keizerrijk, kende de Duitse Industrie en economie een ongekende groei. En – inmiddels bij ons een bekend fenomeen – stegen de investeringen en aandeelkoersen tot ongekende hoogte. Zij kregen een waarde, die niets meer met de werkelijkheid te maken had.
In 1873 barstte de bom. Eerst in Wenen (eind April/Mei 1873), daarna Londen en New York (zomer '73). In oktober 1873 werd ook Berlijn door de crash getroffen. Die ondertussen tot een echte crisis was uitgegroeid.

Afbeelding
De Beurscrash in Wenen van 1873

En vrijwel direct kregen de joden de schuld ervan.
Sinds 1871 hadden zij alle rechten, zonder enige beperking, die de grondwet een Duitse burger bood. Er kwam een tegenbeweging op gang, die dat ongedaan wilde maken.
Volgens Artikel 23 der Grondwet had iedere burger het recht zich alleen dan wel in vereniging met een petitie tot de hoogste instanties te wenden.
In een "Antisemiten-Petition", die door ongeveer 250.000 mensen ondertekend was, werd in 1881 gevraagd deze rechten der joden terug te schroeven. Naast bekende antisemieten ondertekenden vooral veel leraren, handelaren, advocaten en professoren. Het aandeel der studenten was echter buiten alle proporties groot: bijna 18% van alle studenten.
Deze petitie (plus in 26 delen gebonden handtekeningen) werd aan Bismarck gegeven, die er echter niets mee deed. Niet eens antwoordde.

Het feit dat een kwart miljoen ondertekenaars de petitie steunde, gaf antisemieten moed om nieuwe, antisemitische partijen te stichten.

Weliswaar kwamen er meteen tegenkrachten op gang, die zich verenigden in een "Verein zur Abwehr des Antisemitismus (Abwehrverein)", maar het aantal ondersteuners hiervan bleek toch aanmerkelijk geringer te zijn. De lijst met namen telde echter werkelijk echte Coryfeeën.
Het streven van deze Abwehrverein was het antisemitische Stereotype van "rassicale onzuiverheid" en "minder niveau" der joden te weerleggen en steeds terugkerende verhalen over rituele moorden enz. als leugens te ontmaskeren.

Een grote tegenslag voor de vereniging, en opsteker voor de antisemieten, was de publicatie van de "De Protocollen van de Wijzen van Sion". Waarschijnlijk komt dit "geschrift" uit Rusland. Wie het heeft geschreven is niet bekend, al zijn er vermoedens. Op het internet zijn deze protocollen zo bij Nazi-sites en Arabische sites te vinden.
Heel kort samengevat, komt het neer op "er zijn geheime afspraken van joden, waarbij zij proberen de wereldheerschappij te verkrijgen". Heel wat rechters hebben de protocollen als vervalsing gekwalificeerd en in veel landen is de druk en verkoop verboden.

En zo sukkelde de politiek in Duitsland voort. Er waren veel partijen in de – inmiddels – republiek van Weimar. En vaak hadden zij een ding gemeen: antisemitisme.
Hoe de Nazi's aan de macht kwamen, is bekend. Daarover hoef ik niets te zeggen, noch over de manier, waarop zij de rechten der mensen uitschakelden (zie Reichstagsbrand).

Daarom zal in het laatste deel aan de orde komen wat er door de Nazi's aan maatregelen tegen de joden genomen werd, wat tenslotte geïnstitutionaliseerd werd gedurende de Wannsee-Konferenz.


zo apr 29, 2012 12:36 pm
paul van de weg
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Van antisemitisme tot Wannsee-Konferenz - deel 5 en slot

Wanneer is eigenlijk de genocide van de joden begonnen?

De vervolging van de Joden in Nazi-Duitsland is duidelijk te markeren: in de weken nadat Hitler de macht had gegrepen. De Neuerenbergse Rassenwetten (1935) zorgden er voor, dat joden openbare beroepen niet meer mochten uitoefenen. Voor zover hun dat nog was toegestaan.

Afbeelding Afbeelding
Het " Reichsbürgergesetz" en het "Gesetz zum Schutze des deutschen Blutes und der deutschen Ehre" bepaalden wie Duitser en wie jood was.

Bij het Reichsbürgergesetz is §2 lid 1 zeer helder: "Reichsbürger ist nur der Staatsangehörige deutschen oder artverwandten Blutes…"

Het "en masse" doden van joden vond in het bijzonder plaats na de "Reichskristallnacht". En dan nog achter de muren van concentratiekampen.
Citaat:
Die Novemberpogrome 1938 (bezogen auf die Nacht vom 9. auf den 10. November auch Reichspogromnacht oder Reichskristallnacht genannt) waren eine vom nationalsozialistischen Regime organisierte und gelenkte Zerstörung von Leben, Eigentum und Einrichtungen der Juden im gesamten Deutschen Reich. Dabei wurden vom 7. bis 13. November 1938 etwa 400 Menschen ermordet oder in den Tod getrieben. Ab dem 10. November wurden ungefähr 30.000 Juden in Konzentrationslagern inhaftiert, wo nochmals Hunderte ermordet wurden oder an den Haftfolgen starben. Fast alle Synagogen – etwa 1400 – und viele jüdische Friedhöfe in Deutschland und Österreich wurden zerstört.

Toch kan men niet zeggen, dat de bedoeling om genocide te plegen en het realiseren daarvan al voor WO II gedateerd kan worden.

Nee, waarschijnlijk is de waterscheiding September 1939. Toen werden Polen en Poolse joden massaal doodgeschoten door de Sicherheitspolizei. Maar in mindere mate ook door eenheden van de Wehrmacht. Daarmee toonden de Nazi's, hoe zij zich oorlogvoering voorstelden.

Belangrijker is echter, wat de Nazi's voor ideeën hadden omtrent bevolkingspolitiek. Voor alle joden zou er een "reservaat" komen. Natuurlijk in gebieden die nauwelijks een infrastructuur hadden, waar de verzorging ontoereikend zou zijn. Dat zij daardoor vrij zeker de dood zouden vinden, was iets, waarover niet gesproken werd, maar dat eenvoudigweg werd aangenomen. Daar konden de joden dan ingezet worden voor dwangarbeid.
Hier was door de leiding van de Nazi's een gedachtesprong gemaakt: niet meer gedwongen emigratie was noodzakelijk. De toenmalig levende joden moesten tevens de laatste joden zijn.
Die reservaten zijn weliswaar nooit gerealiseerd, maar de gedachte van "het doden van joden" had wel postgevat. Het "jodenprobleem" zou "in eigen regie" opgelost worden.

In Lodz (onze Reichstagsbrand"vriend" Zirpins verrichtte daarbij belangrijk werk) en Warschau werden bijna direct getto's ingericht. De omstandigheden daar waren zo erbarmelijk, dat in het voorjaar van 1941 in het Warschause getto maandelijks duizenden joden stierven.
En passant waren in psychiatrische inrichtingen de joden al "opgeruimd".

Toen Hitler de Sovjet-Unie aanviel, hadden de Nazi's al de moreel neergaande weg betreden. Die aanval leidde echter tot een duidelijke aanscherping. Tijdens de veldtocht tegen Rusland werden er twee belangrijke beslissingen genomen.

Ten eerste besloot Hitler op 17 september 1941, dat de joden uit het "Reich" naar het oosten getransporteerd moesten worden.
Ten tweede had hij de hoogste legerleiding betrokken bij zijn plannen. Dat blijkt uit het zgn. "Reichenaubefehl" van 10 oktober 1941.
Citaat:
Deshalb muß der Soldat für die Notwendigkeit der harten, aber gerechten Sühne am jüdischen Untermenschentum volles Verständnis haben. Sie hat den weiteren Zweck, Erhebungen im Rücken der Wehrmacht, die erfahrungsgemäß stets von Juden angezettelt wurden, im Keime zu ersticken.

De systematische volkerenmoord kan men dateren op 23 juni 1941. Toen werden alle joodse mannen in West-Litauen doodgeschoten. Dat dit een structurele moord was, bewijst het feit, dat ook alle gevangen joodse Russische soldaten werden gedood.
Ook de joodse vrouwen, kinderen en oude mensen werden destijds vermoord.

Plaats maken voor joden uit het westen? Dat betekende in een aantal gevallen eenvoudigweg het "opruimen" van "inheemse" joden. Gauleiter Greiser had daarom van Himmler toestemming gekregen 100.000 "niet productieve" joden van het getto Lodz te vermoorden. De massale executies bezorgden de hoge Nazi-elite problemen. Het was kostbaar (kogels kostten niet alleen geld, maar legden ook onnodig beslag op grondstoffen) en improductief, want te langzaam. Bovendien moest rekening worden gehouden met de tere zieltjes van de schutters. Daarom werden vrachtwagens omgebouwd. De uitlaatgassen werden tijdens het rijden in de wagen geleid. Daarmee werd op 8 december 1941 begonnen. Toen werden de gaswagens voor het eerst gebruikt. De resultaten overtroffen de verwachtingen.
Citaat:
So berichtete der „Inspekteur der Gaswagen“ an seine vorgesetzte Dienststelle: „Seit Dezember 1941 wurden beispielsweise mit drei eingesetzten Wagen 97.000 verarbeitet, ohne dass Mängel an den Fahrzeugen auftraten.

De gaswagens deden niet meer zo'n aanslag op de zenuwen van de executiecommando's, maar hun capaciteit was te klein. Voor de moord op een heel "volk" had men effectievere methoden nodig. Sinds september 1941 werd dat in Auschwitz getest: moord door het gebruiken van Zyklon B, waarbij het dodelijke gas blauwzuur vrijkwam.

Hitler droeg medio december 1941 (direct in samenhang met zijn oorlogsverklaring aan de VS) zijn directe medewerkers mondeling op, nieuwe, duidelijk radicalere ideeën uit te werken met betrekking tot de "Endlösung". En zijn bevel van 17 september over joden in het Reich van toepassing te verklaren op de joden in alle door Duitsland bezette gebieden.

In eerste instantie werden maatregelen tegen de joden decentraal genomen. Omdat allerlei instanties op eigen houtje zich bekommerden om de "Endlösung", kreeg Reinhard Heydrich van Göring (die vergaande volmachten van Hitler had gekregen) toestemming en opdracht, de "Gesamtlösung der Judenfrage im deutschen Einflussgebiet in Europa" te organiseren.
En daardoor kwam het, dat op 20 januari 1942 in een gebouw aan de Wannsee een vergadering werd gehouden. Tijdens die ongeveer anderhalf uur durende vergadering besloten 15 mensen, (vertegenwoordigers van de SS, de NSDAP en verschillende "Reichsministerien"), hoe de "Endlösung der Judenfrage" georganiseerd moest worden.

De Wannsee-Konferenz is dus niet het moment, waarop besloten werd tot het vermoorden van joden. Deze beslissing werd al eerder door Hitler mondeling medegedeeld aan zijn directe medewerkers.
Neen, het was "slechts" een organisatievergadering, die gehouden werd, nadat reeds op het allerhoogste niveau het besluit genomen was. Maar wel kregen door deze vergadering alle Duitse instanties kennis van en verleenden zij medewerking aan de genocide van de joden.

Deze misdaad is zo uniek in de geschiedenis der mensheid, dat hiervoor een apart woord gebruikt wordt: "Shoah". In Engelstalige gebieden hanteert men de term "Holocaust".

Om het verhaal objectief te besluiten: niet alleen de joden werden zo geslachtofferd. Zigeuners bijvoorbeeld trof een zelfde lot.
En ook Duitsers, die weigerden aan deze misdaden mee te werken, werden "rücksichtslos" gedood. Dat was echter een heel kleine, een minimale minderheid.


zo apr 29, 2012 12:40 pm
paul van de weg
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Op zich hoort deze bijdrage toch wel hier

Op 20 december 1963 begon in Frankfurt am Main het eerste Auschwitzproces. 21 SS'ers die bij het kamp dienst deden, alsmede een gevangene die hand- en spandiensten verleende, stonden terecht.

Het is een rijstebrij aan gegevens, maar enige punten wil ik daar toch uit citeren. Daar zij voor deze thread toch wel interessant zijn.
Citaat:
Eine Tat im Rechtssinn liegt vor, wenn die Tat durch eine einheitliche Handlung begangen wurde. Umstritten ist, ob die Teilnahme an der nationalsozialistischen Vernichtungsaktion als eine einheitliche Handlung anzusehen ist oder ob es auf die tatsächliche Ausführung abzustellen ist. Im ersten Fall läge nur eine Mordtat mit einer riesigen Zahl von Opfern vor, im zweiten Fall würde der Täter wegen mehrerer Taten, denen nach dem tatsächlichen Verlauf eine bestimmte (Mindest-)Zahl von Opfern zuzurechnen wäre, verurteilt.

Dit op zich onbelangrijk lijkende punt heeft wel degelijk consequenties. Is iemand eenmaal veroordeeld in de zin van de eerste uitleg, dan kan hij daarna niet meer voor andere, later ontdekte misdrijven veroordeeld worden. Want die vallen allemaal onder de "einheitliche Handlung". In het tweede geval kan hij dus alsnog wegens nieuwe feiten, voor andere misdaden, voor de rechter worden gedaagd.
Het Bundesgerichtshof heeft beide redeneringen toegepast.

De misdaden van Einsatzkommandos (EK) der Sicherheitspolizei en van de Sicherheitspolitie werden als "eine Handlung" beoordeeld.
Daarbij speelde het geen rol, dat bij voorbeeld de commandant van zo'n EK niet zelf direct het bevel gaf aan degenen die de actie uitvoerden, maar zich van de officiële bevelsstructuur bediende. Net zo min telde, dat hij vaker afwezig was (in een geval bijna twee maanden vakantie had).

Bij de beoordeling besloot de rechtbank, dat Hitler, Himmler, Heydrich en andere hoge Nazileiders zich gemeenschappelijk aan moord hadden schuldig gemaakt want
Citaat:
»Ihre Taten stehen untereinander in Fortsetzungszusammenhang. Sie haben zu Beginn des Rußlandfeldzuges den Entschluß gefaßt, alle Angehörigen der genannten Personengruppen (joden, zigeuners, enz. Opm. Paul) aus den angegebenen Motiven heraus zu töten. Die Befehlsgebung an die Einsatzgruppen folgte diesem Entschluß.«


zo apr 29, 2012 3:08 pm
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9140
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Bedankt voor het plaatsen, Paul. Goed dat je duidelijk opmerkt dat de Wannsee-conferentie niet hét beslissende moment was. Dat is immers een behoorlijk hardnekkige misvatting.

Twee korte opmerkingen:

Paul v/d Weg schreef:
Culminerend in de dood van ruim zes miljoen personen, die één ding gemeen hadden: zij beleden hetzelfde geloof.

Je geeft het zelf elders ook aan: het was niet zozeer een kwestie van dezelfde religie, maar van hetzelfde "ras". Ook seculiere of tot het christendom bekeerde Joden werden immers vervolgd.

Paul v/d Weg schreef:
En ook Duitsers, die weigerden aan deze misdaden mee te werken, werden "rücksichtslos" gedood. Dat was echter een heel kleine, een minimale minderheid.

Dat waren hoogstens uitzonderingen. O.a. Christopher Browning heeft in "Doodgewone mannen" aangetoond dat de daders wel degelijk de keus hadden om niet deel te nemen. Ze werden dan weliswaar als slappelingen gezien, maar i.p.v. dat ze executies moesten uitvoeren, werden ze bijvoorbeeld ingezet om de executieplaats te beveiligen. Ook is het bekend dat leden van de Einsatzgruppen de mogelijkheid hadden om overplaatsing aan te vragen wanneer ze het niet langer aankonden. Daar werd opmerkelijk vaak gebruik van gemaakt.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


zo apr 29, 2012 5:40 pm
Profiel WWW
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 4491
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Hierover is overigens ook in detail gediscussieerd in dit topic: viewtopic.php?f=49&t=1752


zo apr 29, 2012 6:25 pm
Profiel
paul van de weg
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Kevin schreef:
Dat waren hoogstens uitzonderingen. O.a. Christopher Browning heeft in "Doodgewone mannen" aangetoond dat de daders wel degelijk de keus hadden om niet deel te nemen. Ze werden dan weliswaar als slappelingen gezien, maar i.p.v. dat ze executies moesten uitvoeren, werden ze bijvoorbeeld ingezet om de executieplaats te beveiligen. Ook is het bekend dat leden van de Einsatzgruppen de mogelijkheid hadden om overplaatsing aan te vragen wanneer ze het niet langer aankonden. Daar werd opmerkelijk vaak gebruik van gemaakt.

Ik bedoel hier mensen, die bij voorbeeld Joden verborgen. Want die waren er, zij het weinigen.
De exacte hoeveelheid weet ik niet meer, maar ik dacht dat ongeveer zo'n duizend Joden in Berlijn de oorlog overleefden. Als ze gesnapt werden/waren, gold voor die Duitsers "Ich beantrage die Todesstrafe".


zo apr 29, 2012 8:59 pm
paul van de weg
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Harro schreef:
Hierover is overigens ook in detail gediscussieerd in dit topic: viewtopic.php?f=49&t=1752

Harro,

Ik heb het eigenlijk niet over de Wannseekonferenz, maar over de voorgeschiedenis. Hoe kwam het, dat het anti-semitisme zo heerste.
Anders dan de meesten van jullie ben ik niet zo zeer geïnteresseerd in "wanneer gebeurde dat en wie waren er bij betrokken", maar meer in "waarom gebeurde dat"?

Mijn aandacht gaat vooral uit naar het "waarom", het "hoe was het mogelijk dat...".

De Wannseekonferenz is door mij daarom ook alleen maar als de regulering van alles vermeld, en daarmee tableau.

Paul


zo apr 29, 2012 9:06 pm
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 4491
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Daar gaat het in het genoemde topic ook over.


zo apr 29, 2012 9:47 pm
Profiel
paul van de weg
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Harro schreef:
Daar gaat het in het genoemde topic ook over.

Sorry dan.
Bij een titel " Deportatie van de joden was niet bedoeld om ze doden" denk je niet snel, dat er een overzicht komt van antisemitisme tot zoals het werd in de 20e eeuw.

Paul


zo apr 29, 2012 10:09 pm
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 4491
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
Dat niet, maar het neem wel de opbouw naar de Wansee mee om aan te geven dat het niet pas in januari 1942 begon.


zo apr 29, 2012 10:30 pm
Profiel
sauerkraut
Bericht Re: Wanseekonferenz en Jodenvervolging
paul van de weg schreef:
Harro schreef:
Hierover is overigens ook in detail gediscussieerd in dit topic: viewtopic.php?f=49&t=1752

Harro,

Ik heb het eigenlijk niet over de Wannseekonferenz, maar over de voorgeschiedenis. Hoe kwam het, dat het anti-semitisme zo heerste.
Anders dan de meesten van jullie ben ik niet zo zeer geïnteresseerd in "wanneer gebeurde dat en wie waren er bij betrokken", maar meer in "waarom gebeurde dat"?

Mijn aandacht gaat vooral uit naar het "waarom", het "hoe was het mogelijk dat...".

De Wannseekonferenz is door mij daarom ook alleen maar als de regulering van alles vermeld, en daarmee tableau.

Paul


Ik behoor ongetwijfeld tot degenen die zeer geïnteresseerd is "wanneer" en "wie" en wel omdat je nooit het
"waarom" komt te weten als je dat niet nagaat.
Hoe kan Paul tot een waarom komen zonder "wanneer" en "wie"?


ma apr 30, 2012 9:53 am
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 35 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group